Ketchup Włocławek – czyli test facebook’owej sławy

Kilka dni temu przy okazji facebook’owej dyskusji o ulubionych produktach codziennego użytku, wiele osób polecało Ketchup Włocławek – co ciekawe, ketchup ten ma nawet fanpage, który polubiło już prawie 30 tysięcy osób!!! Nie było innego wyjścia – musiałem go kupić, wypróbować i podzielić się wrażeniami.

ketchup włocławek

Na wstępie chciałbym zamknąć usta marudom porównującym używanie ketchupu do bezczeszczenia wszelkich potraw: Dobry ketchup jest niezwykle zdrowym produktem i wbrew pozorom jest dla naszego zdrowia nawet lepszy niż świeże pomidory!

Co ludzie piszą o ketchupie Włocławek? Cytaty z Facebooka:

  • Anetato najlepszy ketchup na świecie :)
  • Adam: Smak dzieciństwa! :)
  • Paulina: kiedyś byl tylko on <3
  • Sylwia: najlepszy<3 na szczęscie można go znaleźć z polskich sklepach za granicą:)
  • Adam: Dodam, że w Kujawsko-Pomorskiem wręcz stygmatyzuje się osoby, które nie jedzą tego keczupu; podobnie zresztą jak te, które nie używają Kujawskiego (oleju)

Choć nie było łatwo, ketchup na szczęście udało mi się kupić na Śląsku. W trzecim z kolei dużym markecie mieli na półkach po kilkanaście słoiczków wersji łagodnej i pikantnej. Po powrocie do domu przygotowałem kromkę dobrego chleba z masłem i nałożyłem na wierzch słuszną porcję ketchupu.

Jest smaczny. Zdecydowanie. Jego smak określiłbym jako oldschool’owy – w przeciwieństwie do produktów topowych marek, wyczuwalna jest  zdecydowana warzywna nuta (seler). Ma też ciekawą konsystencję – coś pomiędzy zwykłym ketchupem a konfiturą. Taki mniej więcej smak zapamiętałem z dzieciństwa. Trzeba przyznać, że etykieta na słoiczku wygląda właśnie tak, jakby od 20 lat pozostawała niezmieniona ;)

Pomimo tego, że jestem zdeklarowanym fanem ketchupu Pudliszki muszę przyznać, że Włocławek ma coś w sobie i warto go przynajmniej raz spróbować. Mi bardzo przypasował i wiem, że zagości na stałe w mojej lodówce, ale nie zrzuci Pudliszek z pierwszego miejsca na podium.

Skład

W dyskusji na Facebooku pojawiły się komentarze (może konkurencja nie śpi), że Włocławek ma nie najlepszy skład. Postanowiłem więc ten temat sprawdzić i porównać do mojego ulubionego produktu z tej kategorii:

Ketchup Włocławek

  • koncentrat pomidorowy 30% (161g na 100 g produktu)
  • cukier 7%
  • seler 7%
  • skrobia kukurydziana – substancja zagęszczająca
  • ocet
  • kwas cytrynowy – regulator kwasowości
  • sól
  • przyprawy

Ketchup Pudliszki

  • pomidory (193g na 100g ketchupu)
  • cukier
  • ocet
  • cebula
  • skrobia modyfikowana
  • sól
  • aromat naturalny

Nie wygląda to źle, co nie?

___

Fanów pysznych dodatków do pieczywa zapraszam do obejrzenia filmu z przeprowadzonych przeze mnie warsztatów z pieczywa, na których oprócz pieczenia chleba przygotowaliśmy dużo świetnych dipów i past do pieczywa:)

SubskrybujNie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTube

Skomentuj

Pod wpisem mamy już 47 komentarzy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 47 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Rademenes says:

    Oba ketchupy oceniam negatywnie. Pudliszki to amerykański FOOD z recepturami maskowanymi dla trzeciego świata w stylu: skrobia modyfikowana i aromat naturalny i surowcu z syntetycznych brazylijskich upraw. Włocławek i brak ilości, zaś Włocławek ze skrobią z genetycznie modyfikowanej ku kukurydzy, koncentratem 30% i kwasem cytrynowym zrywającym (metabolity) połączenia neuronalne w mózgu, zatrzymał się w latach siedemdziesiątych … Dziś wiadomo,że to toksyczne.
    Dla fanów Kotlina: marka została sprzedana i produkuje gorzej od powyższych. Tylko Kotlińskie (nie Kotlin) niektóre reprezentują najwyższą jakość.

  • Alka says:

    A ja tam wolę ketchupy z kotlina, jakoś w smaku lepsze i konsystencja bardziej mi pasuje

  • Katarzyna says:

    Najlepszy ketchup. Od lat u nas w domu tylko włocławek w słoiczku. Ogojętnie czy to do dania z grilla czy kanapki, frytek, pizzy, parówki, zawsze pasuje :)

  • Magda says:

    Uwielbiam, Włocławek pikantny w słoiczku to najlepszy keczup. U nas tylko on gości na stole innhy nie przejdzie.

  • Kamilla says:

    Każdy ma swoje gusta i swój ulubiony keczup, ja np. bardzo lubię Włocławek, do śląskiej z grilla najlepszy :P

  • Piotr says:

    wygląda to na wpis sponsorowany. Niestety ketchup włocławek to jeden z najbardziej tandetnych ketchupów w Polsce. Robiony z koncentratu (niewiadomego pochodzenia) a dopychany jest masą niepotrzebnych dodatków, np. skrobia modyfikowana czy seler. Po co to komu, skoro są produkty o niebo lepsze!

    • Tomek Lach says:

      Piotr zobacz datę publikacji tej recenzji! W tamtym czasie tak właśnie ten produkt się prezentował. Teraz z tego co wiem jest produkowany pod tą nazwą inny ketchup przez inną firmę, która pozyskała tylko znak towarowy. I dla pewnoście: Ten wpis NIE JEST SPONSOROWANY przez nikogo. :-)

    • mateusz says:

      Włocławek produkowany przez nową firmę, ma dokładnie ten sam skład i smak co wcześniej. Siła sugestii, jest niesamowita. Dokładnie ten sam ketchup a ludzie drą szaty że zepsuli :D

  • Damian says:

    Witam artykuł jest z 2012 roku, ostatnio strasznie czuć cebulę wręcz nie da się go jeść. Tu w składzie jest ona nie wymieniona a obecnie jest cebula (6,7%) pytanie czy autorowi umknęło czy jej po prostu nie było…

  • AndAway says:

    Firma Pudliszki nie posiada polskiego kapitału! Omijać z daleka

  • D. Maczka says:
    4

    Włocławek nie zostawia suchej nitki na Pudliszkach ,.Ketchup z Włocławka jest po prostu lepszy . Choć w miarę wzrostu zainteresowani nim jakość troszeczkę spadła .

    • karioka says:

      Jakość spadła ponieważ spółka sprzedała „włocławek” a stary ketchup jest produkowany pod nazwą „dworski”. Polecam spróbować, bo ten Dworski to prawdziwy Włocławski.

  • Fan says:

    No to mamy inpas – bo Ci ludzie co stworzyli Włocławski – prodkuję teraz DWORSKI i to we Włocławku :) https://www.facebook.com/Dworski/

  • KatharinaKatha says:

    jeśli ketchup to tylko Międzychód.
    Dla mnie bezkonkurencyjny w konsystencji (i tego nie da się podważyć, kto spróbuje przyzna mi rację ;P) i w smaku. Dwie wersje smakowe dla dzieci idealny łagodny a dla siebie wybieram pikantny, oczywiście o ile się da kupuje od razu w większym opakowaniu. Szacunek dla firmy za naprawdę „zdrowe” podejście do produktu (żadnych zagęstników, konserwantów czy wzmacniaczy smaku – porównajcie sobie składy na opakowaniach). Ten ketchup jest zdrowy wyprodukowany z pomidorów (204 g na 100 g produktu), woda, cukier, ocet spirytusowy 10%, warzywa (cebula, seler) (6,2 %), skrobia modyfikowana kukurydziana, sól, przyprawy. Naprawdę polecam.

  • KETCHUPMAN says:
    5

    Kpina żeby zkazywać informować że Włocławski nie jest produkowany we WŁOCŁAWKUPamietajcie teraz Włocławek ma coś lepszego https://www.facebook.com/Dworski

  • Ryczek says:
    2

    Bardzo proszę o podanie jakie przyprawy ile octu kwasku i soli .Serdecznie pozdrawiam

  • Ania says:
    5

    Stary producent, nowy ketchup – Dworski. Smakuje tak, jak Włocławek sprzed lat. Polecam

  • włocławiak says:

    Na chwilę obecną ketchup nie jest już produkowany we Włocławku i tak naprawdę poza nazwą nie ma z nim już nic wspólnego, nowy producent go zmasakrował…. :(

    • Tomek Lach says:

      To smutne co piszesz ;( …już jakiś czas temu słyszałem że ten ten kultowy ketchup może przejść do historii. Tak niestety często kończą dobre i uczciwie robione produkty.

  • Maciej says:

    Jak czytałem o tym ketchupie to od razu pomyślałem o równie kultowych musztardzie i majonezie z „Pegaza” które rządzą w Poznaniu. Polecam spróbować.

  • grzesiek says:

    Tak jak inni pisali jest to smak dzieciństwa i żaden inny ketchup go nie zastąpi, tylko pamiętajmy że najlepszy jest z słoika fajna gęsta konsystencja a z plastiku zbyt rzadki i nie jest ten smak co z szkła…

  • jdfh says:

    Tu nie ma co porownywac, Wloclawek to keczup a Pudliszki to smierdzacy zabarwiony na czerwono ocet. Heinz to samo

  • Gigaherc says:

    Ja tam go jem nawet łyżką. Uwielbiam włocławek, potrafie zalać nim obkład chleba tak żeby sam smak keczupu było czuć, a co do pudliszek to raz przejade przez kanapke. Zgadzam się, że jest on zbyt octowy i trochę za gęsty.

  • Manolo says:

    Jedynie Tortex oraz Włocłąwek – dostępne w każdym sklepie w całej Polsce.

    Majonez to Kętrzyński oraz Pomorski!

    • Kamil says:

      Dla mnie sprawa od lat oczywista i niezmienna. Ketchup – Włocławek. Majonez – Kętrzyński, ew. Hellman’s Babuni. Musztarda – Kamis (najlepiej chrzanowa).

    • Karolek says:

      Tortex to masakra – półprzezroczysta maziaja zero smaku blehhh. Pycha jest za to przez nikogo nie wymieniony Krzepki Radek firmy Rybak (klasyk nad klasykami)

    • Tomek Lach says:

      Nie znam Krzepkiego Radka, ale nazwa miażdży :D

  • Jasiek says:

    Pudliszki jest dobry, ale zdecydowanie przemawia przezeń ocet. Włocławek jest bardziej stonowany, warzywny, delikatny.

  • Aneta says:

    najlepszy :) kupuję zawsze kiedy wracam do rodziców, bo można go własnie kupić w markecie, którego nie ma w okolicy gdzie mieszkam. Co do Pudliszek, to nie lubię ale o gustach się nie dyskutuje :)

  • aga-aa says:

    no ja nie przepadam za keczupem Włocławek, choć z moich rejonów się wywodzi ;) ja jestem fanką Kotlina o ile w ogóle jestem fanką jakiegokolwiek keczupu, może dla mnie nie istnieć ;)

  • S.B. says:

    Absolutnie najlepszy!! szkoda tylko, ze na poludniu Pl ciezko znalezc go w marketach… a etykieta – faktycznie – nie zmienila sie ani troche od kiedy pamietam :)

  • Istria says:

    Absolutnie UWIELBIAM !!!:D Bywa, że ciężko go kupic, ale naprawdę warto! Mi również kojarzy się ze smakiem z dzieciństwa – takim keczupem ze szklanej butelki ze zwężającą się szyjką;)

  • Osia says:

    Oooo lubię go bardzo, bardzo. Jadłam też wersję z czosnkiem i cebulą oraz ziołową. Podobno była limitowana edycja ze śliwką, ale ja na śląsku nie spotkałam;).

  • Malwinka says:

    Mój ulubiony ketchup! :) Żaden mi tak nie smakuje jak ten :)

  • pigmey says:

    Słoiczek to dobry wybór, bo te w plastikowych butelkach, jeśli się nie mylę, mają benzoesan ;< A osobiście za Włocławkiem nie przepadam, Pudliszki górą! :D

  • Agabi says:

    jest to mój ulubiony ketchup i wszystkie te amerykańce się przy nim chowają:)

    • JAM says:

      no to musisz wiedzieć, że własnie amerykańce przywożą ten wyrób w bekach z Ameryki i sprzedają pod nazwą Włocławek. Nie ma to nic wspólnego z pierwotnym skłądem produktu, którego nie kupili (kupiono samą nazwę, a nie skład), a ten tradycyjny i jedyny prawdziwy sprzedawany jest i produkowany przez załogę dawnych zakładów pod nazwą DWORSKI. Polecam.

  • Veronica says:

    Więc do tej pory nie jadłeś włocławka! jak to możliwe, ja kupuję innego:)

    • Tomek Lach says:

      Jeszcze wielu dobrych rzeczy nie jadłem – sporo czeka na liście, a pewnie jeszcze nie wiem o istnieniu wielu innych… to tylko znaczy, że nie będzie nudno! :)

    • Veronica says:

      a jeśli chodzi o smak, to kiedyś był dużo lepszy, nie oszczędzano pomidorów i był baaardzo intensywny. teraz zepsuł się pod wpływem rynku…

  • Dorota says:

    Moim skromnym zdaniem Pudliszki są zbyt „octowe”. Ketchup z Włocławka absolutnie nie ma sobie równych :)

Ilość komentarzy: 47 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php