Na czasie:

Ciasto do pizzy z wkładką

Pizza to jest jedno z najczęściej goszczących na moim stole dań. Jemy ją praktycznie co tydzień – to taki nasz domowy fast food, ponieważ przygotowanie ciasta i skomponowanie na nim dodatków zajmuje mi nie więcej niż 10 minut, a w międzyczasie zajmuję się milionem innych niecierpiących zwłoki spraw.

ciasto do pizzy

Staram się, aby przygotowywane przeze mnie jedzenie nigdy nie było nudne, dlatego taką cotygodniową pizze zawsze staram się jakoś urozmaicić. Dzięki temu za każdym razem jest jakiś drobny, ale dobrze wyczuwalny smaczek, który nie pojawił się poprzednio.

Ciasto do pizzy z wkładką

Nie zawsze pod ręką mam niebanalne dodatki, np. anchois, dobre oliwki, czy świeżą rucolę. Dlatego efekt „wow” osiągam dodając coś ekstra do ciasta. Tytułowe wkładki dodaję zwykle do mąki jeszcze zanim zacznę wyrabianie ciasta.

Najprostsza opcja to suszone zioła. Warto skorzystać z tych o intensywnym smaku lub zapachu. Polecam np. rozmaryn, oregano lub tymianek – ale warto wypróbować wszystko co lubicie.

Rządnym mocnych smaków mogę polecić dodanie do ciasta płatków chilli, a nawet posiekanego drobno czosnku lub cebuli. Super intensywny smak zapewni również dodanie do ciasta ziaren kminku lub kolendry.

Zaś ostatnio rewelacyjnym pomysłem okazało się w moim przypadku użycie mieszanki przypraw przeznaczonej do chleba włoskiego. Był to mix zawierający m.in. suszone pomidory, czosnek, czarnuszkę i zioła – pizza wyszła super smaczna i aromatyczna.

Warto eksperymentować :)

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 3 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Mateusz says:

    Witam! Robię pizzę już od ponad roku i przygotowuję ją często, za każdym razem inaczej jeśli chodzi albo o dodatki albo sosik czy cokolwiek, jednak na szczęście zawsze smacznie :) Moją złotą zasadą jest: tylko świeże składniki. (nie licząc suszonych drożdży bo są wygodniejsze). I ZAWSZE używam ziół, dają one niesamowite wrażenia smakowe, czasem nawet pokuszę się o takie jak pieprz cayenne ale moja rodzina nie przepada za ostrymi daniami tak jak ja :)
    Mam pytanie Tomku jak jesteś w stanie przygotować pizzę w stanie gotowym do wypieku w ciągu 10 minut? Czy używasz robota kuchennego, czy po prostu masz ruchy Supermana? Dla mnie zawsze zajmuje to co najmniej pół godziny i to w szybkim tempie gdy daję ciastu mało czasu do wyrośnięcia, potem jakieś 15 minut w piekarniku- to moja „najszybsza” duża pizza zajmuje mi 45 minut do przygotowania, ale zwykle jak robię dokładnie z mnóstwem dodatków i ze starannością to około godziny łącznie z pieczeniem (nie wspominając o czasach gdy robię własny sos od podstaw).. Więc… w czym tkwi Twój sekret? :) Pozdrawiam i gratuluję bloga, będę tu zaglądał.

  • pigmey says:

    Ha! A już miałam nadzieję, że nam zdradzisz przepis na jakieś cudowne ciasto na bazie wódeczki ;D Następnym razem ciasto na pizzę robię ziołowe!

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php