zajadam.pl

Kaszotto kurkowe z kamerlizowanymi warzywami

Kaszotto kurkowe z kamerlizowanymi warzywami

Większość z was pewnie zmaga się z tym samym problemem co ja. W tygodniu mam bardzo mało czasu na gotowanie, ale z drugiej strony staram się odżywiać zdrowo i samemu codziennie gotować obiady. Dlatego zawsze staram się znaleźć się jakiś sprytny sposób sposób na przyrządzenie jedzenia pysznego, kolorowego i przy okazji zdrowego.

Takim właśnie daniem jest kaszotto z kolorowymi, karmelizowanymi warzywami, które wymyśliłem specjalnie na potrzeby tego przepisu. Szczególnie jesienią staram się, żeby moje obiady były sycące i rozgrzewające, a do tego kolorowe dla polepszenia humoru. ;-)

Bazą dania będzie Kaszotto z kurkami The Green Woodpecker Trill. Zawsze wam przypominam, żeby czytać etykiety produktów i wybierać tylko te o dobrym składzie. Dlatego właśnie takie kaszotto, w którego skład wchodzi tylko kasza gryczana, suszone leśne grzyby i suszone warzywa, jest świetną bazą i ułatwieniem w przyrządzaniu zdrowych obiadów w środku pracowitego tygodnia.

Składniki

Jeżeli chodzi o warzywa, to zwykle używam takich jakie akurat mam w kuchni. W tym przepisie chcę Wam pokazać, że można łączyć je ze sobą w niebanalny sposób, dlatego proponuję użycie m.in. dyni, cebuli, czy gruszki.

  • 1 opakowanie Kaszotto z kurkami The Green Woodpecker Trill
  • 1 mała cukinia
  • ok. 400 g dyni
  • pomidory koktajlowe – ok. 150-200 g
  • 1 cebula
  • 1 gruszka
  • 3-4 śliwki
  • 1 główka czosnku
  • przyprawy: kolendra, kumin, papryka słodka, kurkuma, cynamon, goździki, imbir, zioła prowansalskie …lub Twoja ulubiona mieszanka przypraw
  • sos sojowy – 1-2 łyżki
  • syrop klonowy – 1-2 łyżki
  • sok z cytryny – 1 łyżka
  • oliwa z oliwek
  • masło
  • ser parmezan
  • świeże zioła do podania

Wykonanie kaszotto

  1. Zaczynamy oczywiście od włączenia piekarnika, 220 st C z termoobiegiem lub w funkcji grilla.

  2. Wszystkie warzywa (z wyjątkiem czosnku) i owoce pokrój na raczej małe kawałki, dzięki temu szybciej się upieką. Pamiętaj o tym, że twarde warzywa potrzebują więcej czasu by się upiec, zaś cebula czy pomidory mniej. Dlatego właśnie odpowiednie rozmiary pokrojonych kąsków powinny pozwolić upiec wszystkie warzywa w tym samym czasie – twarde mniejsze kawałki, i miękkie większe (np. całe pomidory koktajlowe).

  3. Wszystkie warzywa wrzuć na blachę, dopraw solą i ulubionymi przyprawami – ja proponuję tu mieszankę z kurkumą, papryką, cynamonem, imbirem, ziołami prowansalskimi i kolendrą. Ale równie dobrze możesz zastosować swoją ulubioną kombinację przypraw, a nawet gotową mieszankę jak popularne curry.

  4. Przyprawione warzywa skrop dość obficie oliwą, całość lekko zamieszaj, dodaj na blachę całą główkę czosnku i wstaw do gorącego piekarnika na ok. 20 minut.

  5. Kiedy warzywa się pieką, zajmijmy się kaszą. Wystarczy, że wykonasz wszystko zgodnie z instrukcją z opakowania.

  6. Kaszotto zawdzięcza swoją nazwę popularnemu „risotto”, ponieważ okazuje się, że z kaszą można postępować dokładnie tak samo jak z ryżem. Na patelni rozgrzewasz oliwę i wrzucasz na nią suchą kaszę (w tym wypadku całe opakowanie The Green Woodpecker Trill z kurkami i suszonymi warzywami).

  7. Podsmaż kaszę na większym ogniu przez ok. 2 minuty, a następnie dodaj sól i chochelkę wody. Gdybym nie proponował w przepisie dodatku w postaci pieczonych warzyw, zamiast wody lepiej byłoby użyć rosołu/bulionu i wina. Dzięki temu kaszotto mogłoby się obyć bez dodatków i stanowić samodzielny posiłek.

  8. Zmniejsz ogień, i cały czas mieszając gotuj aż kaszotto wchłonie cały płyn. Spróbuj kaszy, jeżeli nie jest miękka to dodaj kolejną porcję wody, dopraw do smaku, i te same czynności powtarzaj kilkukrotnie do czasu, aż kasza będzie miękka.

  9. Kiedy kasza jest miękka, dodaj łyżkę masła i starty parmezan (parmezanu nigdy za wiele!). To jest też dobry moment, żeby doprawić kaszę do smaku solą i pieprzem.

  10. Prawie gotowe warzywa wyjmij z piekarnika, dodaj sos sojowy, syrop klonowy i sok z cytryny. Zamieszaj całość delikatnie i wstaw do piekarnika na 3-4 minuty, przy czym piekarnik ustaw na jak największą temperaturę z termoobiegiem lub funkcją grilla. Dzięki temu warzywa się lekko skarmelizują, a na dnie blachy powstanie odrobina pysznego, gęstego sosu.

  11. Czas na finał! Na talerzu ląduje słuszna porcja kaszotto, na wierzchu kamerlizowane warzywa, odrobina parmezanu do smaku, gałązka świeżych ziół dla zapachu i wyglądu, i gotowe! :)

Zobacz przepis w wersji wideo:


Subskrybuj


Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój
kanał na YouTube

Wszystkie informacje na temat produktów The Green Woodpecker Trill znajdziecie na stronie internetowej: www.TheGreenWoodpeckerTrill.com

Skomentuj

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Czego szukasz?

css.php