Kaszotto kurkowe z kamerlizowanymi warzywami

Większość z was pewnie zmaga się z tym samym problemem co ja. W tygodniu mam bardzo mało czasu na gotowanie, ale z drugiej strony staram się odżywiać zdrowo i samemu codziennie gotować obiady. Dlatego zawsze staram się znaleźć się jakiś sprytny sposób sposób na przyrządzenie jedzenia pysznego, kolorowego i przy okazji zdrowego.

Takim właśnie daniem jest kaszotto z kolorowymi, karmelizowanymi warzywami, które wymyśliłem specjalnie na potrzeby tego przepisu. Szczególnie jesienią staram się, żeby moje obiady były sycące i rozgrzewające, a do tego kolorowe dla polepszenia humoru. ;-)

Bazą dania będzie Kaszotto z kurkami The Green Woodpecker Trill. Zawsze wam przypominam, żeby czytać etykiety produktów i wybierać tylko te o dobrym składzie. Dlatego właśnie takie kaszotto, w którego skład wchodzi tylko kasza gryczana, suszone leśne grzyby i suszone warzywa, jest świetną bazą i ułatwieniem w przyrządzaniu zdrowych obiadów w środku pracowitego tygodnia.

Składniki

Jeżeli chodzi o warzywa, to zwykle używam takich jakie akurat mam w kuchni. W tym przepisie chcę Wam pokazać, że można łączyć je ze sobą w niebanalny sposób, dlatego proponuję użycie m.in. dyni, cebuli, czy gruszki.

  • 1 opakowanie Kaszotto z kurkami The Green Woodpecker Trill
  • 1 mała cukinia
  • ok. 400 g dyni
  • pomidory koktajlowe – ok. 150-200 g
  • 1 cebula
  • 1 gruszka
  • 3-4 śliwki
  • 1 główka czosnku
  • przyprawy: kolendra, kumin, papryka słodka, kurkuma, cynamon, goździki, imbir, zioła prowansalskie …lub Twoja ulubiona mieszanka przypraw
  • sos sojowy – 1-2 łyżki
  • syrop klonowy – 1-2 łyżki
  • sok z cytryny – 1 łyżka
  • oliwa z oliwek
  • masło
  • ser parmezan
  • świeże zioła do podania

Wykonanie kaszotto

  1. Zaczynamy oczywiście od włączenia piekarnika, 220 st C z termoobiegiem lub w funkcji grilla.

  2. Wszystkie warzywa (z wyjątkiem czosnku) i owoce pokrój na raczej małe kawałki, dzięki temu szybciej się upieką. Pamiętaj o tym, że twarde warzywa potrzebują więcej czasu by się upiec, zaś cebula czy pomidory mniej. Dlatego właśnie odpowiednie rozmiary pokrojonych kąsków powinny pozwolić upiec wszystkie warzywa w tym samym czasie – twarde mniejsze kawałki, i miękkie większe (np. całe pomidory koktajlowe).

  3. Wszystkie warzywa wrzuć na blachę, dopraw solą i ulubionymi przyprawami – ja proponuję tu mieszankę z kurkumą, papryką, cynamonem, imbirem, ziołami prowansalskimi i kolendrą. Ale równie dobrze możesz zastosować swoją ulubioną kombinację przypraw, a nawet gotową mieszankę jak popularne curry.

  4. Przyprawione warzywa skrop dość obficie oliwą, całość lekko zamieszaj, dodaj na blachę całą główkę czosnku i wstaw do gorącego piekarnika na ok. 20 minut.

  5. Kiedy warzywa się pieką, zajmijmy się kaszą. Wystarczy, że wykonasz wszystko zgodnie z instrukcją z opakowania.

  6. Kaszotto zawdzięcza swoją nazwę popularnemu „risotto”, ponieważ okazuje się, że z kaszą można postępować dokładnie tak samo jak z ryżem. Na patelni rozgrzewasz oliwę i wrzucasz na nią suchą kaszę (w tym wypadku całe opakowanie The Green Woodpecker Trill z kurkami i suszonymi warzywami).

  7. Podsmaż kaszę na większym ogniu przez ok. 2 minuty, a następnie dodaj sól i chochelkę wody. Gdybym nie proponował w przepisie dodatku w postaci pieczonych warzyw, zamiast wody lepiej byłoby użyć rosołu/bulionu i wina. Dzięki temu kaszotto mogłoby się obyć bez dodatków i stanowić samodzielny posiłek.

  8. Zmniejsz ogień, i cały czas mieszając gotuj aż kaszotto wchłonie cały płyn. Spróbuj kaszy, jeżeli nie jest miękka to dodaj kolejną porcję wody, dopraw do smaku, i te same czynności powtarzaj kilkukrotnie do czasu, aż kasza będzie miękka.

  9. Kiedy kasza jest miękka, dodaj łyżkę masła i starty parmezan (parmezanu nigdy za wiele!). To jest też dobry moment, żeby doprawić kaszę do smaku solą i pieprzem.

  10. Prawie gotowe warzywa wyjmij z piekarnika, dodaj sos sojowy, syrop klonowy i sok z cytryny. Zamieszaj całość delikatnie i wstaw do piekarnika na 3-4 minuty, przy czym piekarnik ustaw na jak największą temperaturę z termoobiegiem lub funkcją grilla. Dzięki temu warzywa się lekko skarmelizują, a na dnie blachy powstanie odrobina pysznego, gęstego sosu.

  11. Czas na finał! Na talerzu ląduje słuszna porcja kaszotto, na wierzchu kamerlizowane warzywa, odrobina parmezanu do smaku, gałązka świeżych ziół dla zapachu i wyglądu, i gotowe! :)

Zobacz przepis w wersji wideo:

SubskrybujNie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTube

Wszystkie informacje na temat produktów The Green Woodpecker Trill znajdziecie na stronie internetowej: www.TheGreenWoodpeckerTrill.com

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Napisz pierwszy komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

    Akceptuję
    ×

    Tytuł popupa

    tytuł contentu wersja A

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

    tytuł contentu wersja B

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

    css.php