Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Kopytka z sosem kurkowym

kopytka-z-kurkami-przepis

Ziemniaki to chyba najczęściej wykorzystywane warzywo w każdej kuchni. Swoją popularność ziemniak zawdzięcza przede wszystkim ilości potraw, w których występuje, co więcej stanowi nawet ich podstawę. Jednym z takich dań są kopytka, które uwielbiam od zawsze.

Tradycyjne polskie kopytka powstają właśnie z ziemniaków, mąki i jajka. Są bardzo smaczne i niesamowicie proste w wykonaniu. Smakują posypane cukrem, polane śmietaną czy ulubionym sosem. Dla mnie najlepszą wersją kopytek są te z dodatkiem sosu kurkowego :) 

Składniki

Kopytka

  • 500 g osolonych ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych przez praskę
  • 200 g mąki
  • 1 jajko

Sos kurkowy

  • 200 g kurek
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek masła
  • 200 ml śmietany 18%
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, świeżo zmielony kolorowy pieprz

Przygotowanie

  1. Wyłóż ziemniaki na posypaną mąką stolnicę. Dodaj mąkę, odrobinę soli i jajko.

  2. Zagnieć ciasto, ewentualnie podsypując dodatkowo mąką, tak aby uzyskać ciasto na tyle zwarte, że można je pokroić nożem.

  3. Podziel ciasto na części i uformuj z niego wałki o grubości około 2-3 cm, pokrój kopytka.

  4. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę, wrzuć kopytka i gotuj około 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Kopytka wyjmij za pomocą łyżki cedzakowej.

  5. Teraz przechodzę do przygotowania sosu. Kurki dokładnie oczyść (cenne wskazówki znajdziesz tutaji odcedź.

  6. Na patelni roztop masło, wrzuć czosnek, aby delikatnie się podsmażył. Dodaj cebulę i pozostaw na ogniu mieszając co jakiś czas.

  7. Dodaj oczyszczone i suche kurki (te większe możesz pokroić na mniejsze kawałki). Po około 3 minutach wlej śmietanę i całość wymieszaj.

  8. Dopraw do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz dodaj posiekaną natkę pietruszki.

  9. Sos z kurek duś przez kilka minut, aby grzyby zmiękły.

  10. Na koniec przygotowane kopytka podsmaż na patelni (na maśle). Zajmie to około 3 minuty. Ułóż kopytka na talerzu i polej sosem kurkowym.

kopytka-z-kurkami

tagi: , , , ,

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php