Na czasie:

Szybka sałatka ziemniaczana

Pomysł na sałatkę ziemniaczaną zrodził się wczoraj rano, kiedy zajrzałem do lodówki w poszukiwaniu czegoś co mógłbym zabrać do pracy i zjeść na lunch. Wyszło pysznie i nieco w klimacie kuchni niemieckiej czy szwajcarskiej – dodatkowo zainspirowało mnie wspomnienie sałatki ziemniaczanej, którą jadłem kiedyś na lotnisku w Zurychu ;)

Szybka sałatka ziemniaczana

Składniki

Za składniki posłużyły mi resztki z lodówki i nadmiarowe ziemniaki, które ugotowaliśmy dzień wcześniej na obiad

  • cztery ugotowane ziemniaki
  • trzy spore rzodkiewki
  • pół szklanki zielonego groszku z mrożonki ugotowanego na parze
  • pół pomidora
  • starty żółty ser
  • kilka łyżek śmietany 18%
  • łyżka majonezu
  • dwie łyżki oliwy z oliwek
  • pół pęczka koperku

Przygotowanie sałatki

  1. Ziemniaki pokroiłem w niezbyt grube półtalarki, tak samo pokroiłem rzodkiew.

  2. Do ziemniaków i rzodkiewki dodałem zielony groszek, pokrojonego w drobną kostkę pomidora i starty żółty ser (ilość dopasuj wedle upodobań), a następnie zająłem się sosem.

  3. W osobnej miseczce wymieszałem dokładnie śmietanę, majonez, oliwę i posiekany drobno koperek.

przygotowania: 5 minut
czas wykonania: 5 minut
czas potrzebny: 10 minut
ilość porcji: 2
Sałatka

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 3 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję