Tarta pomidorowa ze smażonym i gotowanym boczkiem

Tarta pomidorowa ze smażonym i gotowanym boczkiem

Pomidory to mój zdecydowany numer 1 w świecie warzyw. Przyrządzam z nich zupy, sosy do pizzy czy makaronu, służą mi także za bazę do wielu mniej standardowych potraw.

Wystarczy, że połączysz je z dosłownie kilkoma dodatkami, a uzyskasz dzięki temu niebanalne, super smaczne danie. Kruche ciasto, dojrzałe kolorowe pomidory, odrobina świeżych ziół i słuszna porcja dobrego boczku – niebo w gębie gwarantowane!

Dlaczego boczek? Bo to dobra „przyprawa” pogłębiająca smak całej potrawy, dodająca aromatu i wyrazistości. Dziś pokazuję to na przykładzie tarty, ale już niebawem zainspiruję Was również innymi pomysłami na wykorzystanie boczku. ;-)

Tarta pomidorowa ze smażonym i gotowanym boczkiem

W tarcie wykorzystałem dwa rodzaje boczku. Smażony sałatkowy ma idealną konsystencję i jest drobno pokrojony, więc świetnie nadał się jako składnik pierwszej warstwy dodatków. Na samym wierzchu tarty wykorzystałem boczek gotowany w plastrach, które w trakcie pieczenia zamieniły się w smakowite, chrupiące chipsy i rewelacyjnie dopełniły delikatniejszy i mniej wyraźny smak pomidorów.

Tarta pomidorowa ze smażonym i gotowanym boczkiem

Składniki

Kruche ciasto

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko

Dodatki

Wykonanie

  1. Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj sól, pokrojone w małą kostkę masło i jajko. Całość zamieszaj, a następnie rozcierając dłońmi zagnieć ciasto w taki sposób, by uzyskać zwartą kulę o jednorodnej konsystencji.

  2. Tak przygotowane ciasto zawiń w folię i wstaw do lodówki na około godzinę.

  3. Po tym czasie rozwałkuj ciasto powoli i delikatnie w kształt koła o średnicy nieco większej niż forma, w której upieczesz tartę. Powierzchnię, na której wałkujesz ciasto warto podsypać mąką. Dzięki temu nie sklei się.

  4. Rozwałkowane ciasto ostrożnie przenieś do formy (najlepiej nawiń je na wałek i rozwiń wzdłuż formy), palcami uformuj niezbyt wysokie ranty, a całą powierzchnię nakłuj widelcem co kilka centymetrów. Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na 30 minut.

  5. Piekarnik rozgrzej do 190 st. C i upiecz w nim przez ok. 15 ciasto przykryte szczelnie folią aluminiową i dociążone fasolą lub małymi żaroodpornymi przedmiotami. Dzięki temu zabiegowi ciasto nie wybrzuszy się w trakcie pierwszego etapu pieczenia (jeszcze bez składników).

  6. Po 15 minutach wyjmij ciasto z piekarnika i ułóż na nim warstwę drobno pokrojonego boczku oraz pokruszonego sera pleśniowego.

    Tarta pomidorowa ze smażonym i gotowanym boczkiem

  7. Następnie ułóż warstwę złożoną z dużych plastrów pomidorów. Na nią zaś pokrojone w cienkie plastry lub w ćwiartki małe kolorowe pomidory.

    Tarta pomidorowa ze smażonym i gotowanym boczkiem

  8. Na sam wierzch dodaj posiekaną w piórka i skropioną oliwą cebulę, a także pokrojony w mniejsze kawałki gotowany boczek w plastrach.

    Tarta pomidorowa ze smażonym i gotowanym boczkiem

  9. Tak przygotowaną tartę dopraw solą i pieprzem do smaku, skrop delikatnie oliwą i wstaw na ok. 25 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni.

  10. Piecz do czasu aż pomidory ładnie się pomarszczą i całkowicie zmiękną, a boczek i cebula mocno się zrumienią.

    Tarta pomidorowa ze smażonym i gotowanym boczkiem

  11. Tartę podawaj jeszcze gorącą, z dodatkiem świeżych ziół i dobrej oliwy z oliwek.

Tarta pomidorowa ze smażonym i gotowanym boczkiem

Po więcej przepisów mojego autorstwa gdzie główne skrzypce gra boczek, a które wymyślam w ramach współpracy z serwisem „Lubię na boczku” zapraszam na stronę lubienaboczku.pl

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 3 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • yejye says:

    o, ladnie to wyglada, ale wszystkie tarty z internetu, ktore ostatnio robilam, rozpadaly sie w proch po wyjeciu z piekarnika.

    Czy ta jest zbita? Kruchość źle wróży :(

  • Irene says:
    5

    Wyglada przepieknie ale szkoda ze juz po sezonie pomidorowym

    • Tomek Lach says:

      Co do pomidorów to się nie zgodzę, wczoraj byłem na zakupach w hipermarkecie i pomidorów, owszem było już mniej niż w pełni sezonu w sierpniu, ale ciągle był bardzo duży wybór: małe, duże, kolorowe, polskie, zagraniczne itd… ;-)

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php