zajadam.pl

Zapiekanka z ziemniaków i czosnku

Zapiekanka z ziemniaków i czosnku

Jeśli nie masz pomysłu co przyrządzić na obiad, to świetnym rozwiązaniem będą różnego typu zapiekanki. Poza tym, do ich przygotowania możesz wykorzystać wszystko, co zalega w lodówce. Dziś proponuję zapiekankę ziemniaczaną.

Jest bardzo prosta – wystarczy jedynie kilka składników. Mało pracy, a jaki efekt ;) Dodatek śmietany, sera pleśniowego i pieczonego czosnku zamienia pospolite danie z ziemniaków w przepyszną potrawę.

Składniki na 8 porcji

  • 1,2 kg ziemniaków
  • 10 dużych ząbków czosnku w łupinie
  • oliwa z oliwek
  • 750 ml śmietany 30%
  • 1/4 szklanki posiekanego drobno szczypiorku
  • 200 g grubo pokruszonego sera pleśniowego
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.

  2. Z czosnku odetnij twarde końcówki. Ząbki ułóż na kawałku folii aluminiowej takiej wielkości, żeby można je było nią luźno owinąć. Skrop lekko oliwą z oliwek, zawiń szczelnie w folię i piecz w piekarniku przez 45 minut.

  3. Usuń łupiny z czosnku, ząbki umieść w niewielkim garnku. Dodaj kilka łyżek śmietany i rozgnieć na gładką pastę.

  4. Ustaw garnek na małym ogniu i wlej resztę śmietany, pogrzej przez chwilę i odstaw do przestudzenia.

  5. Obierz ziemniaki i pokrój je w plasterki oraz podziel na trzy części. Jedną trzecią ziemniaków ułóż na dnie naczynia żaroodpornego, dopraw solą, pieprzem. Na warstwie ziemniaków wyłóż po jednej trzeciej pokruszonego sera pleśniowego i posiekanego szczypiorku.

  6. Kolejną warstwę układaj w taki sam sposób. Na wierzchu ułóż ostatnią porcję ziemniaków sera i szczypiorku. Całość polej śmietaną z czosnkiem.

  7. Zapiekankę w naczyniu żaroodpornym włóż do piekarnika i piecz przez około godzinę, aż potrawa się przyrumieni.

Zapiekanka z ziemniaków

Przepis na zapiekankę z ziemniaków z serem pleśniowym i czosnkiem pochodzi z najnowszej książki Davida Lebovitza „Moja kuchnia w Paryżu”, w której znajdziesz bardzo łatwe dania kuchni francuskiej możliwe do przygotowania nawet przez początkujących miłośników gotowania.

Skomentuj

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Czego szukasz?

css.php