Gotowanie bobu – poradnik

Jak ugotować bób?

Bób to zdrowa i smaczna roślina strączkowa. Świetnie nadaje się jako samodzielna przekąska, ale też bardzo lubię przygotowywać na jego podstawie różne dania, np. makarony, zupy, czy pasty do kanapek.

Wszystkie pomysłowe dania zaczynają się jednak od jego ugotowania. A żeby tego nie zepsuć, trzeba poznać kilka wskazówek i trzymać się ich w trakcie przyrządzania bobu:

  • Świeży bób dokładnie opłucz zimną wodą
  • Bób do gotowania zalej wodą o dwukrotnie większej objętości – czyli na szklankę bobu dwie szklanki wody
  • Gotuj bób z cukrem – dodaj 1 łyżeczkę na 1 kg bobu
  • Do gotowania bobu użyj również soli – 1 łyżeczka na 1 kg bobu
  • Gotuj bób na dużym ogniu i pod przykryciem

Jak długo gotować bób?

Młody bób zwykle potrzebuje 10-15 minut, ale po tym czasie warto spróbować jednej fasolki i sprawdzić czy jest już miękka. Starszy bób może wymagać nawet 30 do 50 minut gotowania.

Jak ugotować bób?

Ciekawostki na temat bobu

  • Na zakupach wybieraj bób jak najświeższy – poznasz go po jasnej zielonkawej barwie i braku ciemnych przebarwień. Powinien mieć gładką skórkę i przyjemny zapach.
  • Młody bób bywa tak miękki, że nie trzeba obierać go ze skórki. Można go jeść sam z dodatkiem soli, ale też stosować jako dodatek do sałatek zamiast zielonego groszku.
  • Starszy bób lepiej obrać póki ciepły – dzięki temu łatwiej pozbędziesz się skórki.
  • Bób nie jest rośliną lekkostrawną i po jego zjedzeniu możesz spodziewać się pewnych lekko wstydliwych dolegliwości ;-) …tak to bywa z roślinami strączkowymi, są bardzo zdrowe, ale często dają o sobie znać po kilku godzinach od konsumpcji.
przygotowania: 5 minut
czas wykonania: 30 minut
czas potrzebny: 35 minut
ilość porcji: 4
kuchnia polska
Przystawka

Skomentuj

Pod przepisem mamy już 14 komentarzy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 14 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Tłumacz says:

    Dzięki za cenne informacje!

  • Anna says:

    A nie można napisać czy wrzucać go do zimniej czy wrzącej wody? Kilka przepisów przejrzałam i nie ma tej informacji.

  • Dariusz says:

    Mój ulubiony temat. Bób moim zdaniem jest boską rośliną. Ewa tak naprawdę zerwała i ojebała kiść bobu, a nie jabłko. Ogólnie na temat bobu mógłbym mówić godzinamy, myślę że odegrał on kluczową rolę podczas II WŚ, wyprawy na Jerozolimę, jak i podbojów Aleksandra Macedońskiego. Osobiście moim ulubionym daniem jest zupa, a raczej wywar na bobie, podaję przepis: 21,5l alkoholu etylowego, ćwierć dojrzałego awokado, 3 liście paproci, 20ml krwi jednorożca (można zastąpić końską, ale wtedy musimy dodać dwie łyzki cukru), do wszystkiego dodajemy worek bobu (10kg), i gotujemy aż nie zacznie krzyczeć (ktokolwiek). Jeśli ktoś chciałby więcej ciekawych przepisów, bądź dołączyć do mojego kółka onanistów bobu zapraszam. Dariusz Sikora

    • Boberka (gra słów, dla zachęty, nie przypadkowa) says:

      Dariuszu, wyjdź za mnie!

  • Adamisko says:

    Super ,krótko i na temat . Dziękuję

  • elo says:
    5

    dzieki za przepis

  • Michał says:
    5

    Dzięki za przepis jak gotować, za każdym razem szukam, tzn. co rok :)

  • Małgosia says:

    Wrzucam świeży, a zimą – mrożony bób na wrzącą wodę (ok. 1 litr na 1/2 kg bobu), do której dodaję kostkę rosołową, 1 słodzik, koperek i sól do smaku. Po 20 minutach jem bez żadnych dodatków. Pycha.

  • Krzysztof Naleźniak says:

    Bób należy wrzucić na wrzątek i jak najkrócej gotować to więcej substancji odżywczych pozostanie w fasolce.

  • yorg says:

    Spróbujcie ugotować bób, odcedzić i dodać do podsmażonego boczku. Do tego wgnieść ząbek czosnku. Wymieszać i…
    Jedna z najlepszych przekąsek które znam :)

  • Usmażona says:

    pnk – bób zazwyczaj wrzucamy na osolony wrzątek, ale jeśli zalejesz go zimną wodą i ugotujesz – też będzie ok :)

  • pnk says:

    Ale wrzucić na zimną, czy wrzącą wodę ?

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php