Na czasie:

Jak dobierać przyprawy do potraw?

przyprawy

Jak stworzyć ciekawe połączenia smakowe? Jest na to prosty sposób – przyprawy. W mojej kuchni są niezbędne. Stosuję je zarówno do potraw mięsnych, warzyw, zup czy ciast i deserów.

Przyprawy występują w bardzo różnych formach. Niektóre z nich to owoce, jak w przypadku papryki, inne występują w postaci korzenia – imbir, chrzan. Spotkasz przyprawy w formie kory – cynamon, oraz minerału – sól. Popularne są także mieszanki przypraw np. curry.

Udane związki

Kluczem do kulinarnego sukcesu jest cenna umiejętność komponowania smaków. Przydatna będzie wiedza na temat przypraw. Jakie przyprawy pasują do poszczególnych dań? Ważne jest stosowanie przypraw, w taki sposób, by wzmocnić smak i aromat potraw a nie go zniszczyć – o co nie trudno przesadzając z ich ilością.

  • Anyż – już niewielka dawka tej przyprawy może urozmaicić smak potrawy. Bardzo dobrze sprawdzi się do dziczyzny i sosów mięsnych. Często dodawany do ciast, wódek i likierów. Anyż stosuje się także do jarzyn takich jak: czerwona kapusta, marchew czy buraki.
  • Cynamon – w sklepach znajdziesz cynamon w formie kory lub sproszkowany. Idealny do ciast i słodkich dań z ryżu. Aromatyzuje się nim herbatę, wino, czy piwo. Świetne połączenie z jabłkami.
  • Chili – bardzo popularna przyprawa w kuchni meksykańskiej i daniach orientalnych. Dodawana do potraw mięsnych, sosów oraz marynat. Dojrzała papryczka chili ma mocny czerwony kolor i ostry smak. Sproszkowane strączki chili znane są pod nazwą pieprzu cayenne.

chili

  • Curry – to sproszkowana mieszanka różnych przypraw – kolendry, kurkumy, gałki muszkatołowej, chili, czarnego pieprzu, kardamonu, goździków, kminu rzymskiego, imbiru, cynamonu i soli. Nadaje potrawom złotą barwę. Często stosowana w daniach orientalnych, a także jako dodatek do wołowiny, wieprzowiny, baraniny, ryb, zup.
  • Czarnuszka – czarne ziarna doskonale wzbogacają smak pieczywa. Sprawdza się przy kiszeniu kapusty i ogórków.
  • Gałka muszkatołowa – stosowana najczęściej do pikantnych farszy, bigosu, gulaszy mięsnych, sosu beszamelowego oraz zup. Dobrze komponuje się z szarlotką, pieczonymi jabłkami, lodami i bitą śmietaną.
  • Gorczyca – najbardziej znanym zastosowaniem gorczycy jest musztarda. Stosuje się ją także do marynat, wędlin, ryb, majonezów, konserwowych i kiszonych ogórków.
  • Goździki – to doskonała przyprawa do kompotów, ciast, sosów, marynat oraz pieczeni. Dodawane do likierów, piwa i grzanego wina.

przyprawy

  • Kminek – podobnie jak czarnuszka również wzbogaca smak pieczywa: żytniego, pszennego. Dodawany często do potraw mięsnych, zwłaszcza z baraniny i wieprzowiny, a także do gotowanych ryb, pieczonych ziemniaków, kapusty i zup.
  • Kardamon – możesz stosować do przyprawiania słodkości: pierników, marcepana i innych deserów. Kardamon doskonale sprawdzi się jako dodatek do kompotów, zup, sosów, potraw z mięsa i ryb. Drobno zmielony kardamon urozmaica smak czarnej kawy.
  • Imbir – najczęściej dodawany do pierników, ciastek, puddingów oraz wielu azjatyckich dań z warzyw. Używa się go w formie korzenia lub sproszkowany. Popularnie stosowany także do marynat z dyni i ogórków, sosów, pasztetów oraz flaków. Działa rozgrzewająco.
  • Ziele angielskie – sprawdzi się jako dodatek do potraw mięsnych, ryb, zup, sosów, gotowanych warzyw.
  • Szafran – jest jedną z najdroższych przypraw świata. Używany do potraw mięsnych, rybnych, ryżu i ciast.

Złam zasady

Jeszcze do niedawna w kuchni akceptowalne były tylko takie klasyczne połączenia przypraw z potrawami, które stanowią wręcz związki idealne. Jednak coraz częściej słyszę, że stosuje się odważne zestawianie przypraw i to z wielkim sukcesem. Dobrym przykładem oryginalnych smaków jest na pewno kuchnia orientalna pełna aromatycznych przypraw i nieziemskich smaków. Sekret tkwi w komponowaniu wybranych produktów z odpowiednią mieszanką przypraw – często pozornie do siebie niepasujących. Wprowadź odrobinę fantazji również do swojej kuchni.

  • Zwykłe danie z ryżem nabierze oryginalności, gdy zabarwisz je na złoto szczyptą kurkumy.
  • Owoce świetnie smakują nie tylko na słodko, wypróbuj je również w wersji nieco bardziej wytrawnej np. z dodatkiem pieprzu.
  • Słodki smak gorącej czekolady  wzbogać szczyptą mielonego chili lub imbiru, co zapewni niesamowitą eksplozję aromatu, a jednocześnie zwiększy jej właściwości rozgrzewające.
  • Anyżem aromatyzuje się nawet sosy do ryb czy owoce morza.
  • Owocowy kompot zyska cudowny aromat za pomocą cynamonu.

Nie bój się więc eksperymentować w kwestii smaków. Łącz różnorodne aromaty.

Skomentuj

Pod wpisem mamy już 8 komentarzy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 8 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję