zajadam.pl

Jak mrozić i przechowywać truskawki?

truskawki

Co roku zawsze najbardziej czekam na nasze krajowe truskawki, które są pyszne w każdej postaci. Niestety owoce te dostępne są stosunkowo krótko. Aby cieszyć się ich smakiem dłużej spora porcja owoców ląduje w zamrażalniku.

Mrożenie to jeden z najlepszych sposobów na przechowywanie warzyw i owoców wraz z zachowaniem ich wszelkich wartości odżywczych, smaku i aromatu. W dzisiejszym wpisie o tym jak mrozić i przechowywać truskawki. Prosta sprawa, należy jednak pamiętać o kilku podstawowych zasadach:

  1. Truskawki odszypułkuj, dokładnie opłucz i przełóż na durszlak/sitko, aby ociekły z wody.
  2. Osuszone truskawki umieść w foliowym worku, zawiąż i włóż do zamrażarki.
  3. Po około 2-3 godzinach wyjmij worek z truskawkami i poruszaj, aby truskawki nie połączyły się w jedną całość i nie wytworzyły się kryształki lodu. Następnie ponownie włóż do zamrażalnika.
  4. Po zamrożeniu przesyp tryskawki do pojemników lub woreczków i szczelnie zamknij.

Odpowiednio zmrożone produkty mogą znajdować się w tym stanie nawet przez rok. Choć najlepiej, aby mrożenie trwało jak najkrócej, dzięki czemu na owocach nie wytworzą się kryształki lodowe, a same owoce zachowają więcej składników odżywczych.

Skomentuj

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Czego szukasz?

css.php