zajadam.pl

Suszenie owoców

suszone-owoce

Suszenie to jedna z najstarszych metod konserwowania żywności – warzyw, ziół, grzybów oraz owoców. Suszenie owoców polega na pozbawieniu ich wody, odparowuje z nich nawet do 75% wody. Po jej usunięciu w owocach pozostaje już tylko to, co w nich najlepsze.

Jak suszyć owoce?

Suszyć możesz na trzy sposoby – na słońcu, w piekarniku, czy w specjalnie przeznaczonych do tego urządzeniach. Pierwsza metoda wymaga jedynie gorącej i bezwietrznej pogody. Owoce najlepiej pokroić i rozłożyć w jednej warstwie na pergaminie.

Jeśli zdecydujesz się na piekarnik, to powinien być uchylony, aby pozbyć się wilgoci. Suszenie w piekarniku musi odbywać się w niskiej temperaturze, by owoców nie spalić (40-70 stopni, temperatura zależy od produktu, który jest suszony). Twarde owoce takie jak: jabłka, gruszki – susz w temperaturze 70 stopni i powoli zmniejszaj temperaturę do 50 stopni. Miękkie typu: śliwki, morele, brzoskwinie zacznij suszyć od temperatury niższej – 40 stopni, a pod koniec suszenia podkręć temperaturę do 60 stopni. Suszenie zacznij od umycia owoców. Te większe, najlepiej jest pokroić w plastry, jabłka czy gruszki w ćwiartki, a drobne owoce pozostaw w całości.

Ostatnim sposobem na suszenie są specjalne urządzenia – suszarki, które nie każdy jednak posiada. Poza tym tego typu sprzęt zawiera dokładną instrukcję – co suszyć, w jakiej temperaturze i jak długo.

Jak wiele produktów możesz suszyć?

Suszyć możesz bardzo różnorodne produkty – warzywa, zioła, grzyby oraz owoce. Do suszenia nadaje się większość gatunków owoców – jabłka, morele, brzoskwinie, banany, ananasy, winogrona, gruszki, kiwi, jagody, borówki, czereśnie, śliwki, żurawina …  Owoce po wysuszeniu powinny być elastyczne, a przede wszystkim aromatyczne. Owoce w takie formie to świetne, zdrowe przekąski lub dodatek do innych potraw.

Suszenie a wartości odżywcze

W procesie suszenia zachowane zostają wszelkie cenne dla zdrowia wartości, witaminy i minerały. Co więcej produkty takie na pewno pozbawione są chemicznych dodatków czy innych ulepszaczy.

Skomentuj

Ilość komentarzy: 4 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  1. ja nie przekraczam 42, bardzo smaczne i zachowują wartości, polecam pakować też próżniowo, mam taką pakowarkę food Saver – bardzo prosta

Czego szukasz?

css.php