zajadam.pl

Jak długo można przechowywać warzywa w zamrażarce ?

mrozenie warzyw

Wiosna i lato to czas kiedy świeżych, pełnowartościowych warzyw i owoców jest pod dostatkiem. Jeśli chcesz cieszyć się ich smakiem również w okresie jesienno-zimowym to dobrym pomysłem jest mrożenie. Jest to jeden z najlepszych sposobów na przechowywanie warzyw wraz z zachowaniem ich wszelkich wartości odżywczych, smaku i aromatu. Takie mrożonki stanowią także cenne uzupełnienie Twojej diety.

Ponadto mrożonki, które przygotujesz są wolne od chemicznych ulepszaczy i konserwantów, których cała masa na sklepowych półkach.

Procesowi mrożenia możesz poddać prawie wszystkie warzywa. Musisz pamiętać, by wybierać te, które mają zwartą strukturę i małą zawartość wody – dzięki temu, masz pewność, że po rozmrożeniu będą wyglądały tak samo smakowicie jak przed. Dlatego do przechowywania w zamrażarce nie nadają się: sałata i ogórki.

Jak długo możesz przechowywać warzywa w zamrażarce?

Czas przechowywania mrożonek w zamrażarce domowej lodówki może być różny i zależy od temperatury mrożenia. W małych lodówkach, w których temperatura nie spada poniżej -6°C – mrożonki możesz przechowywać jedynie tydzień. W większych zamrażarkach, gdzie temperatura sięga – 18°C, warzywa takie jak: groszek zielony, fasolka szparagowa, warzywa korzeniowe, szczaw, szpinak, brukselka, kalafior, kalarepa, kapusta czerwona, cukrowa i włoska – od 9 do 12 miesięcy. Natomiast paprykę, pory, pomidory, koperek i natkę pietruszki do 6 miesięcy.

Pamiętaj, aby nigdy nie zamrażać ciepłych produktów, oraz takich, które zostały już raz odmrożone.

Skomentuj
warsztaty kulinarne online

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Czego szukasz?

css.php