zajadam.pl

Owoce leśne

Lipiec to dobry czas dla wszystkich smakoszy sezonowych produktów. Mamy prawdziwy wysyp owoców, z których możesz przygotować wiele potraw, przetworów, oraz jeść je na surowo. Lipiec to także miesiąc wszelkich dziko rosnących smakołyków, które chętnie wykorzystuję w kuchni.

berries-301706_640

Jagody, poziomki, maliny, jeżyny… Kto ich nie lubi? Są smaczne, żadne odmiany ogrodowe nie dorównują pod względem aromatu owocom leśnym, a zbieranie ich to czysta przyjemność. Sezon na leśne przysmaki trwa w zależności od ilości deszczu i słońca – zazwyczaj od lipca do końca września.

Zdrowie prosto z krzaka

Jakie walory zdrowotne mają owoce leśne? Są źródłem wielu cennych witamin i błonnika. We wszystkich owocach leśnych znajduje się ważna dla organizmu witamina C (jej niedobór może spowodować awitaminozę). Owoce leśne są również dość bogate w różne związki mineralne np. związki żelaza, miedzi, fosforu, magnezu. Obfitują także w antocyjany.

Antocyjany? Co to takiego?

To czerwone, niebieskie i fioletowe barwniki roślinne. Zmniejszają one kruchość naczyń krwionośnych, poprawiają ukrwienie oczu i jakość widzenia. Antocyjany to silne przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki przyspieszające starzenie organizmu oraz procesy degeneracyjne komórek. Zapobiegają chorobom cywilizacyjnym: cukrzycy, nadciśnieniu tętniczemu i miażdżcy. A to tylko niektóre z cennych właściwości zdrowotnych. Sięgaj więc po owoce leśne jak najczęściej. Samo zdrowie.

forest-103199_640

Przysmaki z lasu

  • Maliny leśne – mają drobne owoce, owocują w lipcu i sierpniu. Bogate w witaminy B1, B2, B6, kwas foliowy, fosfor, żelazo, magnez, potas i wapń. Owoce te najbardziej nadają się do bezpośredniego spożycia lub jako dodatek do ciast i deserów. Ich smak możesz także zamknąć w słoiku, przygotowując z nich dżemy, konfitury, soki.
  • Poziomki – znajdziesz najczęściej na nasłonecznionych skrajach lasów oraz na polanach i porębach w czerwcu i lipcu. Są źródłem witamin: B1, B12, C, PP, K oraz fosforu i żelaza. Najbardziej smakują surowe. Świeże owoce i sok mają właściwości odtruwające, oczyszczające krew i regulujące przemianę materii.
  • Jeżyny – nazywane także ostrężynami. Jeżyny dziko rosnące spotkasz przy drogach, polach oraz w lasach. Wyglądem przypominają maliny, jednak ich pędy są dłuższe i kolczaste, a owoce prawie czarne. Owocami jeżyn możesz delektować się od lipca do końca września. Obfitują w witaminę A i E – zwaną witaminą młodości.
  • Jagody – możesz zbierać od lipca do początku września. Mają najwięcej antocyjanów. Oprócz nich zawierają także sporo witamin – A, B1, B2, PP, C i E oraz żelazo, fosfor, magnez i wapń. Już dwie szklanki jagód tygodniowo pozwalają zmniejszyć ryzyko nadciśnienia tętniczego. Mają właściwości wspomagające wzrok – zalecane osobom pracującym przy komputerze. A w kuchni? Smakują wyśmienicie na surowo z dodatkiem cukru lub śmietany. Jagody sprawdzą się do przygotowywania pierogów, dżemów, konfitur, soków.

forest-364405_640

Poziomki a truskawki

Co ciekawe z poziomki powstała truskawka, która wcale nie jest tworem natury. Te duże, smakowite owoce zwane dziś truskawkami zostały uzyskane przez skrzyżowanie poziomki wirginijskiej z chilijską.

A po zbiorze…

Owoce leśne są bardzo wartościowymi produktami, ale niestety nietrwałymi. Najlepiej więc skróć do minimum czas od pozyskania owoców do ich spożycia, czyli świeże najsmaczniejsze ;-) Ich smak możesz jednak zatrzymać na dłużej stosując odpowiednie metody np. suszenie, zamrażanie lub pasteryzację.

Pamiętaj, że nie wolno jeść niemytych owoców z lasu. Mogą być źródłem zakażenia groźną chorobą pasożytniczą, bąblowcem.

Wykorzystaj walory smakowe i odżywcze owoców leśnych, bo sezon na nie trwa krótko.

Skomentuj

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Czego szukasz?

css.php