zajadam.pl

Papryka faszerowana

papryka-faszerowana-2

Kolejny pomysł na prosty obiad czy kolację z papryką w roli głównej. I chociaż wariacji na temat papryki jest sporo, postawiłam na tą chyba najbardziej popularną wersję – paprykę faszerowaną. Latem papryki są najsmaczniejsze, więc to idealna pora na to danie.

Tradycyjny ryż zastąpiłam bardzo zdrową i pyszną kaszą gryczaną. Farszem możesz wypełnić  także inne warzywa: cukinie, bakłażany lub pomidory.

Składniki

  • 5 papryk
  • 125 g kaszy gryczanej
  • 30 dag mięsa mielonego
  • czerwona cebula
  • garść natki pietruszki
  • świeże zioła – bazylia, tymianek
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Papryki umyj i odetnij ich górną część wraz z szypułkami, następnie wyjmij gniazda nasienne. Czapeczki zachowaj do przykrycia faszerowanych papryk. Każdą paprykę dopraw od środka solą i pieprzem.

  2. Kaszę ugotuj według instrukcji producenta.

  3. Czerwona cebulę pokrój w kostkę, ząbek czosnku przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj mięso mielone i ugotowaną kaszę.

  4. Wymieszaj, dopraw solą, pieprzem, słodką papryką, dorzuć posiekaną natkę pietruszki i zioła.

  5. Farszem napełnij wcześniej przygotowane papryki. Na każdą paprykę nałóż odciętą górną część.

  6. Papryki ułóż w naczyniu żaroodpornym, polej je niewielką ilością oliwy. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni  i piecz przez około 40 minut, aż papryka będzie miękka.

papryka-faszerowana-1

Smacznego!

Skomentuj

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Czego szukasz?

css.php