zajadam.pl

Pieczona kukurydza

kukurydza-z-grilla-3

Pieczona kukurydza – prosta przekąska, której przygotowanie zajmie jedynie kilka chwil, a z powodzeniem może zastąpić obiad. Kolby kukurydzy najlepiej smakują pieczone/grillowane lub gotowane, koniecznie z dodatkiem masła i odpowiednio doprawione. Kukurydza pieczona czy gotowana? Jak ją przyrządzić?

W wersji pieczonej przygotowywałam kukurydze po raz pierwszy, wcześniej zawsze ją gotowałam i później wzbogacałam o różne dodatki. Pieczone kolby kukurydzy z masłem czosnkowym z natką pietruszki i chili to był dobry wybór, bo jest po prostu przepyszna.

Składniki

  • 4 kolby kukurydzy
  • 4 łyżki masła
  • 5-6 ząbków czosnku
  • płatki chili
  • garść natki pietruszki
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

kukurydza-z-grilla-2

Jak przygotować pieczoną kukurydzę?

  1. Kolby kukurydzy dokładnie umyj i osusz.

  2. Natkę pietruszki drobno posiekaj, czosnek rozgnieć w prasce, a następnie wymieszaj z masłem. Dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem i płatkami chili.

  3. Tak przygotowanym masłem posmaruj kolby kukurydzy i ułóż w naczyniu żaroodpornym.

  4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez ok. 20 minut (przed wyjęciem warto sprawdzić, czy kukurydza jest już dobrze upieczona).

kukurydza-z-grilla-1

Kukurydza to przysmak, którego nie może zabraknąć w mojej kuchni. Świetnie sprawdza się jako uzupełnienie wielu potraw, a nawet jako proste, samodzielne danie. Kiedy rozpoczyna się sezon na kukurydzę, warto po nią sięgać. Zwłaszcza, że jest bogata w wiele cennych składników: magnez, selen, fosfor, potas, wapń, żelazo. Kukurydza ma sporo błonnika, skrobi i witamin: D, E, K i z grupy B oraz jest silnym antyoksydantem. A to jeszcze nie wszystkie jej zalety –  polecana jest także osobom cierpiącym na nietolerancję glutenu.


Subskrybuj


Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój
kanał na YouTube

Skomentuj

oceny: 1, śr. ocena: 5

5

Ilość komentarzy: 3 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  1. Powiem tak kukurydza dziadek babcia mnie zaraził jedzeniem jej.
    Zawsze była u dziadków może z biedoty może z zaradności życiowej.
    Ten zapach gotowanej. A pieczoną spróbuję.

  2. Czy czas na zrobienie zapasów kukurydzy? Niedawno przeczytalem cikawą analize długoterminową kukurydzy na str. internetowej comparic. Z niej wynika to że kukurydza może zdrożeć kilkakrotnie! Pytanie: Czy czas zakupic kukurydze w puszkach? :D

Czego szukasz?

css.php