zajadam.pl

Smaki lata, czyli przetwory z mirabelek

mirabelki-1

Mirabelki to trochę zapomniane owoce. A szkoda, bo są przepyszne. Śliwki mirabelki wyróżniają się dość małym rozmiarem, słodkim smakiem i cudownym aromatem. Teraz odkrywam mirabelki na nowo.

Mirabelki są niewielkich rozmiarów i posiadają cienką skórkę. W środku mirabelki znajduje się pestka, która dość mocno trzyma się miąższu nawet kiedy dojrzeją. Owoce charakteryzują się dużą soczystością i specyficznym aromatem. Te niepozorne śliwki są źródłem wielu cennych składników i witamin. Są bogate w witaminy A i C oraz kwasy organiczne.

Mirabelkowe zdobycze

Śliwa mirabelka jest dość popularna. Najczęściej spotkasz ją w przydomowych ogródkach. W mieście także możesz znaleźć mnóstwo miejsc, w których rośnie na dziko. Wystarczy rozejrzeć się na blokowiskach, w pobliskich parkach, na obszarach dawnych ogródków działkowych gotowych do eksploracji.

Znaleziska te, łatwo możesz przerobić na przetwory i zapakować do słoików. Idealne sprawdzą się do: kompotów, soków, konfitur, powideł i dżemów. Mirabelki są doskonałym dodatkiem do ciast i deserów. Ze śliwek produkuje się nalewki, wina oraz mocniejsze trunki.

Moje mirabelkowe łowy zamieniłam na słoiki dżemu. Sposób ich przygotowania jest bardzo prosty.

mirabelki-2

Składniki

  • 2 kg mirabelek
  • 0,5 kg cukru
  • 2 opakowania żelfixu 3:1

Przygotowanie

  1. Umyte śliwki włóż do garnka i rozgotuj.

  2. Rozgotowane mirabelki przetrzyj przez sito (to ułatwi usuwanie pestek). Do uzyskanej masy owocowej wsyp żelfix i ponownie zagotuj.

  3. Dodaj cukier i gotuj jeszcze 3 minuty. Gorący dżem przełóż do wyparzonych, suchych, gorących słoików i od razu zakręć. Nie wymaga pasteryzowani, ani odwracania do góry dnem.

mirabelki-3

Dżem ma specyficzny, kwaśny smak. Taki właśnie lubię najbardziej. Proporcje cukru i owoców tak naprawdę powinny zależeć od indywidualnych upodobań smakowych.

Co do stosowania żelfixu zdania są podzielone, ma on swoich zwolenników i przeciwników. Dodałam żelfixu do tego dżemu, by skrócić czas gotowania owoców oraz uzyskać odpowiednią konsystencję. Oczywiście dżem ten można wykonać metodą tradycyjną bez dodatku cukru żelującego.

Skomentuj Pod wpisem mamy już 8 komentarzy!

oceny: 2, śr. ocena: 5

5

Ilość komentarzy: 8 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  1. Prawdopodobnie są to owoce ałyczy a nie mirabelki.W ałyczy pestka nie odstaje od miąższu , jest oblepiona nim a w mirabelce pestka odstaje .Polecam odmianę Mirabelka z Nancy.

  2. 5

    dostałam mirabelki w prezencie z radą – zrób kompot – zrobiłam dżem – mniam :-) – szybki, prosty i przesmaczny – Dziękuję

  3. na opakowaniu Żelfiksu każą dawać 1 opakowanie n 1 kg owoców, a w przepisie są 2 kg – czy dżem nie wyjdzie zbyt lejący?

Czego szukasz?

css.php