Na czasie:

Smaki lata, czyli przetwory z mirabelek

mirabelki-1

Mirabelki to trochę zapomniane owoce. A szkoda, bo są przepyszne. Śliwki mirabelki wyróżniają się dość małym rozmiarem, słodkim smakiem i cudownym aromatem. Teraz odkrywam mirabelki na nowo.

Mirabelki są niewielkich rozmiarów i posiadają cienką skórkę. W środku mirabelki znajduje się pestka, która dość mocno trzyma się miąższu nawet kiedy dojrzeją. Owoce charakteryzują się dużą soczystością i specyficznym aromatem. Te niepozorne śliwki są źródłem wielu cennych składników i witamin. Są bogate w witaminy A i C oraz kwasy organiczne.

Mirabelkowe zdobycze

Śliwa mirabelka jest dość popularna. Najczęściej spotkasz ją w przydomowych ogródkach. W mieście także możesz znaleźć mnóstwo miejsc, w których rośnie na dziko. Wystarczy rozejrzeć się na blokowiskach, w pobliskich parkach, na obszarach dawnych ogródków działkowych gotowych do eksploracji.

Znaleziska te, łatwo możesz przerobić na przetwory i zapakować do słoików. Idealne sprawdzą się do: kompotów, soków, konfitur, powideł i dżemów. Mirabelki są doskonałym dodatkiem do ciast i deserów. Ze śliwek produkuje się nalewki, wina oraz mocniejsze trunki.

Moje mirabelkowe łowy zamieniłam na słoiki dżemu. Sposób ich przygotowania jest bardzo prosty.

mirabelki-2

Składniki

  • 2 kg mirabelek
  • 0,5 kg cukru
  • 2 opakowania żelfixu 3:1

Przygotowanie

  1. Umyte śliwki włóż do garnka i rozgotuj.

  2. Rozgotowane mirabelki przetrzyj przez sito (to ułatwi usuwanie pestek). Do uzyskanej masy owocowej wsyp żelfix i ponownie zagotuj.

  3. Dodaj cukier i gotuj jeszcze 3 minuty. Gorący dżem przełóż do wyparzonych, suchych, gorących słoików i od razu zakręć. Nie wymaga pasteryzowani, ani odwracania do góry dnem.

przygotowania: 15 minut
czas wykonania: 15 minut
czas potrzebny: 30 minut
ilość porcji: 10
kuchnia polska
Śniadanie

mirabelki-3

Dżem ma specyficzny, kwaśny smak. Taki właśnie lubię najbardziej. Proporcje cukru i owoców tak naprawdę powinny zależeć od indywidualnych upodobań smakowych.

Co do stosowania żelfixu zdania są podzielone, ma on swoich zwolenników i przeciwników. Dodałam żelfixu do tego dżemu, by skrócić czas gotowania owoców oraz uzyskać odpowiednią konsystencję. Oczywiście dżem ten można wykonać metodą tradycyjną bez dodatku cukru żelującego.

Skomentuj

Pod wpisem mamy już 8 komentarzy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 8 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php