zajadam.pl

Puree warzywne

Pure warzywne to jeden z prostszych obiadków, jakie serwuję swojej córce. Mała ma już 13 miesięcy i może jeść coraz to więcej różnych produktów, jednak takie proste i szybkie danie jest niezawodne – szczególnie w środku tygodnia.

pure warzywne

Gotowe pure nie prezentuje się może jakoś spektakularnie, ale staram się zawsze, aby nie było nazbyt rozdrobnioną papką, a dla urozmaicenia przyozdabiam je łyżką jogurtu naturalnego.

pure warzywne

Składniki

Dodatek ziół i przypraw jest świetnym sposobem na wzmocnienie smaku, co w naszym przypadku daje efekty dużo lepsze niż w przypadku gotowych obiadków ze słoiczków. Sam chętnie podjadam resztki takiego puree :)

  • jeden ziemniak
  • jedna marchewka
  • brokuły
  • świeże lub suszone zioła (np. tymianek, oregano)
  • przyprawy: szczypta cynamonu, szczypta imbiru, szczypta kurkumy
  • dwie łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka jogurtu naturalnego

Przygotowanie puree warzywnego

  1. Wszystkie warzywa kroję w dużą kostkę (brokuły rozdzielam na mniejsze kawałki) i gotuję na parze do miękkości.

  2. Ugotowane na parze warzywa przekładam do pojemnika blendera, dodaję zioła i przyprawy oraz oliwę z oliwek, i rozdrabniam kilkoma „pociągnięciami” do postaci małych grudek.

  3. Ziemniaki miksują się bardzo łatwo i niejako podstawę puree, zaś marchewka i brokuły pozostają w formie niewielkich kawałeczków.

  4. Przed podaniem nakładam na puree łyżkę jogurtu naturalnego.

Wprawdzie nasza malutka nie jest wielką miłośniczką takich dań, ale za to jest to sprawdzony sposób na szybki, smaczny i zdrowy obiad, możliwy do zjedzenia bez ubrudzenia mieszkania w promieniu pięciu metrów od miejsca spożywania ;)

pure warzywne

Skomentuj

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Czego szukasz?

css.php