zajadam.pl

Kotlety z kaszy kuskus

Kotlety wegetariańskie z kaszy kuskus

Dziś proponuję szybki i prosty przepis na kotlety bez mięsa ;)

Przygotowałem je na obiad kiedy w lodówce zaświeciły pustki, a dostawa z zakupami spożywczymi miała dotrzeć dopiero późnym wieczorem.

Czas przygotowania

5-10 minut przygotowania i 5-10 minut smażenia

Składniki

  • szklanka kaszy kuskus przygotowanej zgodnie z instrukcją z opakowania
  • 1 jajko
  • 2 łyżki maki kukurydzianej
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki kukurydzy z puszki
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: szczypta cynamonu, szczypta imbiru, szczypta kurkumy, 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Wykonanie

  1. Posiekaj drobno cebulę i czosnek, a następnie wszystkie składniki wymieszaj dokładnie w misce aż do uzyskania jednolitej masy.

  2. Zwilżonymi dłońmi formuj małe, płaskie kotleciki i smaż na patelni z tłuszczem, na średnim ogniu, przez 2-3 minuty z każdej strony, do czasu aż kotlety ładnie się zrumienią.

  3. Podawaj w towarzystwie sałatki lub samej zieleniny polanej oliwą z oliwek i octem balsamicznym.

Skomentuj Pod wpisem mamy już 6 komentarzy!

oceny: 2, śr. ocena: 5

5

Ilość komentarzy: 6 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  1. 5

    Bardzo szybki i smaczny przepis. Cos innego na niedziele :) Dodalam kurkumy i garam masali z braku ziol prowansalskich i wyszly swietne :) z jednej szklanki kurkusa wyszlo mi 16 kotlecikow w sam raz na dwa dni dla dwoch osob. Dziekuje Tomku!

Czego szukasz?

css.php