zajadam.pl

Ryż z cukinią i soczewicą

Ryż z cukinią i soczewicą

Dziś fajna propozycja na szybki i treściwy obiad w środku tygodnia. Jednogarnkowy, idealny do zabrania do pracy.

Jest to kolejny pomysł na danie, którego przygotowanie zajmuje niewiele więcej czasu niż ugotowanie ryżu.

Składniki

  • jedna niewielka cukinia
  • mała puszka soczewicy w zalewie
  • jedna mała cebulka szalotka
  • ząbek czosnku
  • 100 g białego ryżu ugotowanego zgodnie z instrukcją z opakowania
  • olej roślinny do smażenia (polecam olej kokosowy)
  • przyprawy: imbir, cynamon, kurkuma, pieprz, sos sojowy, sok z limonki lub z ctryny

Przygotowanie

  1. Zacznij od nastawienia ryżu – zwykle gotowanie zajmie ok. 10 minut

  2. Zaraz potem zacznij rozgrzewać olej na patelni. Cebulę i czosnek drobno posiekaj i dodaj na patelnię.

  3. Cukinię umyj i pokrój w drobniutką kostkę (bez obierania ze skóry), i też dodaj na patelnię. Smaż wszystko na dużym ogniu przez dwie – trzy minuty.

  4. Następnie dodaj przyprawy – pół łyżeczki imbiru, pół łyżeczki cynamonu, szczyptę kurkumy, jedną/dwie łyżki sosu sojowego, sok wyciśnięty z ćwiartki limonki – i smaż nadal na mniejszym ogniu. Cukinia powinna przygotowana być al dente w czasie, w którym ugotujesz ryż. Dzięki temu będzie stanowić chrupiący i świeży element dania.

  5. Kiedy ryż się ugotuje, odcedź go i wsyp na patelnię. Dodaj też w tym momencie odcedzoną z zalewy soczewicę. Wymieszaj wszystkie składniki i podsmażaj jeszcze kilkadziesiąt sekund, aby wszystkie smaki dobrze się ze sobą połączyły.

Ryż z cukinią i soczewicą

Skomentuj

oceny: 2, śr. ocena: 4

4

Ilość komentarzy: 5 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. 3

    Zrobiłam, ale przyznam że jakoś nie jestem zadowolona z efektu końcowego. Być może nie są to moje smaki lub też można by było pomyśleć o przełamaniu smaku. Tak czy siak cieszę się, że znalazłam się na tej stronie i będę testować innej inspiracje smakowe.

  2. Bardzo bardzo dobre i szybkie i proste :) takie lubię :)
    Często tu zaglądam i czuję, że długo nie przestanę :)
    Pozdrawiam :)

  3. 5

    Szybkie i bardzo pyszne. Dziękuję za przepis. Zaczynam swoją przygodę z wegetarianizmem i stronę dodałam do ulubionych. :-)

  4. Zrobiłam dokładnie według przepisu – danie bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu czyli idealnie :)
    Dziękuję za przepis :)

  5. Podoba mi się ten przepis! Na pewno wkrótce wypróbuję ale pewnie użyję soczewicy gotowanej w domu :-) W ogóle odkryłam tu dzisiaj sporo fajnych przepisów na dania bezmięsne. Hm… Z tym mięsem to jest tak, że mogę się bardzo długo bez niego obejść, jeszcze dłużej bez wędliny ale mój mąż nie jest chętny do rezygnacji ze swoich ulubionych potraw mięsnych więc czasem z wygody przyłączę się do jakiegoś drobiowego gulaszu czy pieczonych udek.

Czego szukasz?

css.php