Na czasie:

Chłodnik ogórkowy z pistacjami

Chłodnik ogórkowy

Najlepsza zupa na upały? Oczywiście chłodnik. To danie banalnie proste, którego przygotowanie nie zajmie Ci więcej niż dosłownie kilkanaście minut. Możesz podawać ze świeżym pieczywem lub jako dodatek do pieczonych ziemniaków czy dań z grilla.

Składniki

  • 2 zielone ogórki
  • 200 ml kefiru
  • 100 g sera sałatkowego (typu greckiego, twardy o słonym posmaku)
  • 50 ml jogurtu naturalnego
  • 15 listków świeżej mięty
  • 100 g obranych pistacji
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Wykonanie

  1. Ogórki obierz, pokrój w grubą kostkę i włóż do blendera.

  2. Następnie dodaj kefir, ser sałatkowy, jogurt naturalny, listki świeżej mięty i pistacje.

  3. Czosnek obierz, rozgnieć w prasce i dodaj do pozostałych składników.

  4. Wszystko razem zmiksuj. Chłodnik włóż do lodówki mniej więcej na godzinę aż się „przegryzie”.

  5. Na koniec dopraw solą, pieprzem, wymieszaj i gotowe.

pistacje

Zainspirowałam się przepisem ze popularnej książki Lidla. Zaciekawiło mnie połączenie chłodnika ogórkowego z pistacjami i piękny, intensywnie zielony kolor zupy. Hmm… no cóż, zdjęcie chłodnika w książce zupełnie odbiega od rzeczywistości. Chłodnik ogórkowy w moim wydaniu ma delikatną, naturalną barwę ogórków w przeciwieństwie do zupy przestawionej na fotografii o intensywnym zielonym kolorze niczym trawa. Na szczęście stronę wizualną rekompensuje najważniejsza kwestia a mianowicie smak, który wcale nie wypada blado ;)

Smacznego!

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 5 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Ania says:

    Lubię chłodniki i zaciekawił mnie ten przepis. Dzisiaj zrobiłam i yyy… Szału nie ma. Ciekawy smak ale, to nie to za czym się tęskni, do czego chce się wracać. Jak dla mnie za mdły. Wykorzystam go jako dresing do sałaty.

  • LittleAnia says:
    5

    Wczoraj zrobiłam. Po prostu rewelacja, na pewno będę robić częściej :)

  • Irene says:
    5

    Ha! Z bardzo podobnego przepisu robiłam zupę i też nie wyszła taka zielona jak była na zdjęciach :D ale za to bardzo pyszna :D

  • balon says:

    Dzien dobry! Bardzo chętnie zrobilabym taki chlodnik, ale niestety w Hiszpanii gdzie teraz mieszkam nie mam szans na znalezienie kefiru. Czy zupa dużo straci jeśli zastąpimy go śmietana? Pozdrawiam!

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php