Na czasie:

Kapuśniak

Kapuśniak

Zupy są stałym elementem mojego codziennego menu. Często zmieniają się sezonowo. Wraz z nadchodząca jesienią wybieram zupy gęste i rozgrzewające. Tym razem przyszła pora na pyszny, aromatyczny kapuśniak.

Kapuśniak z kiszonej kapusty to smaczna i sycąca zupa. Najczęściej robi się go na wywarze z wędzonego boczku lub z żeberek. Podawany jest z ziemniakami lub chlebem.

Składniki

  • 400 g kapusty kiszonej
  • 500 g żeberek wieprzowych
  • 300 g karczku wieprzowego
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 2 listki laurowe
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • ziarna pieprzu

Kapuśniak

Wykonanie

  1. Pokrój żeberka i karczek w paski. Następnie wrzuć je do dużego garnka i zalej 2 l zimnej wody. Gdy mięso się zagotuje dodaj liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu.

  2. Obierz włoszczyznę. Marchew, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Gdy mięso będzie już miękkie do garnka dorzuć starte warzywa. Gotuj około 10 minut.

  3. Do wywaru dodaj pokrojoną w krótsze wstęgi kapustę (jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, możesz odcisnąć ją nieco z wody).

  4. Obierz i pokrój w kostkę ziemniaki i ugotuj je w oddzielnym garnku. Następnie dodaj je do kapuśniaku.

  5. Dopraw solą do smaku oraz dodaj odrobinę słodkiej papryki w proszku. Pod koniec gotowania spróbuj, czy kapuśniak nie jest za kwaśny. Możesz dodać odrobinę cukru. Całość gotuj około 40 minut.

przygotowania: 10 minut
czas wykonania: 50 minut
czas potrzebny: 60 minut
ilość porcji: 6
kuchnia polska
Obiad

Kapuśniak

Skomentuj

Pod wpisem mamy już 6 komentarzy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 6 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Lenn says:

    A ja robię dziś zupę kapuśniak „parzy brodę” ;-) wg Pana przepisu. Tylko kapustę kiszoną zamieniłam na młodą świeżą z ogródka :-)
    Ps. Super blog! Przepisy Pana są rewelacyjne!!!
    Każdy może nauczyć się dzięki Panu gotować!! ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

  • Beata J. says:

    Kapuśniak marzenie!!! Poprostu przepyszny Ja jeszcze podsmażyłam pokrojony wędzony boczek i dodałam dla smaku, tylko bez wysmażonego tłuszczu. Polecam każdemu ten prosty dobry przepis

  • Arllena says:
    5

    Bardzo dobry mi wyszedł

  • azi42 says:

    klasyczny i smaczny…. jak u Babuni…dziękuję :)

  • super says:

    pyszny próbowałem

  • domi says:
    5

    Kolejny zajebisty przepis ! Pychotka !

  • Katarzynka says:

    Do kapuśniaku warto dodać wędzoną kośc lub wędzone żeberka :) Nieduzo.. tak tylko dla odrobiny smaku i zapachu :) A kapustę przed wrzuceniem jej do wywaru można poddusić kilka minut (tak żeby zmiękła) na przysmazonej na patelni cebulce, zdecydowanie wzmacnia to jej aromat w zupie :)

    • ulka says:

      Ja dodaje jeszcze wedzony boczek i rowniez popdusze kapuste kilka minut na patelni. Kapusniaczek pyszny.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php