Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap promocji 50% → Sprawdź: pizzanerd.pl

Pikantna zupa z kukurydzy na mleku kokosowym

Do stworzenia tego przepisu zainspirowała mnie wizyta w katowickiej restauracji Hurry Curry, kiedy to moja małżonka – zdeklarowana przeciwniczka ostrych potraw – zajadała się ostrą zupą z kukurydzy, tak że aż uszy jej się trzęsły ;)

pikantna zupa z kukurydzy

Tą przepyszną zupę skomponowałem z kilku prostych składników, a niebanalny smak podkręciłem mocnymi przyprawami. Jest lekko słodkawa, delikatnie kokosowa, ostra, ale nie do przesady – po prostu rozgrzewa tak, że na pewno zrobi Ci się miło. Z czystym sumieniem podałbym ją swoim gościom i to nie tylko tym przepadającym za orientalnymi smakami.

Składniki zupy

  • 0,7 l bulionu (ja używam wywaru warzywnego, ale może też to być domowy rosół)
  • 1 puszka kukurydzy (400 g)
  • 1 puszka mleczka kokosowego (400 g)
  • przyprawy: dwie łyżeczki dobrego curry (ja używam „curry powder”, która przyjechała do mnie prosto z Indii), 1/3 łyżeczki płatków chilli, 1/3 łyżeczki rozgniecionych ziaren kolendry (lub wedle uznania posiekane liście świeżej), słuszna szczypta imbiru i cynamonu, opcjonalnie kurkuma dla uzyskania bardziej kukurydzianego, żółtego koloru
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Bulion zagotowałem i dodałem do niego mleczko kokosowe oraz kukurydzę.
  2. Następnie w garnku wylądowały wszystkie przyprawy.
  3. Wszystko wymieszałem i gotowałem przez ok 20 minut na średnim ogniu.
  4. Zawartość garnka zmiksowałem na gładki krem przy pomocy blendera.
  5. Na koniec doprawiłem zupę odrobiną soli, pieprzem i dodatkową porcją chilli.

pikantna zupa z kukurydzy

tagi: , , , , ,

Ilość komentarzy: 13 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

13 odpowiedzi na “Pikantna zupa z kukurydzy na mleku kokosowym”

  1. Links pisze:
    5

    Kiedyś robiłam podobny krem ale blender niestety nie był w stanie ogarnąć łupinek :/ u Ciebie tez tak jest?

  2. Monika pisze:
    5

    Super blog i przepisy, brakuje mi tylko mozliwosci 'zapinowania’ przepisow na Pinterest :D

  3. Pau PaŁkowska pisze:

    do wypróbowania:) akurat poszukiwalam przepisu z mleczkiem kokosowym;)

  4. Robson2 pisze:

    No takiej zupki nie znamy, pyszny pomysł :)

  5. Mateusz pisze:
    5

    Od dawna Cię śledzę, nie przeglądam żadnych innych blogów kulinarnych…nawet nie pamiętam jak znalazłem ten blog, ale pojawiają się tu od czasu do czasu tak różne przepisy i tak PIĘKNE zdjęcia, że za każdym razem jak widzę nowy post, wsiadam w tramwaj, jadę do sklepu i po kolei wszystko próbuję. Razem z moim facetem od miesiąca średnio raz, dwa razy w tygodniu jemy tortillę łososiową z rucolą, w lodówce jest tylko ketchup włocławek. Pizza? Tak, zawsze wiem gdzie znajdę przepis. Czasem z Twoich różnych przepisów biorę wszystko po trochę i wychodzi coś nowego. Ale najlepsze jest to, że ZAWSZE C O Ś wychodzi ;-) Prosze, nie przestawaj prowadzić tego bloga!

  6. Justyna pisze:
    5

    Moje ulubione połączenie smaków mniam :)

  7. Nina pisze:

    nie wiem jak smakuje, ale brzmi pysznie :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php