zajadam.pl

Zupa pomidorowa meksykańska – niezbyt ostra

Myślę, że każdy ma swoje własne sposoby na ekstra szybkie przygotowanie obiadu. Jedni w zanadrzu trzymają mrożoną pizzę z Lidla (bleh), inni przyklejoną do lodówki ulotkę reklamową pobliskiej budki z kebabem ;) Ja zwykle mam w zapasie kilka składników, które w bardzo prosty i szybki sposób pozwalają przygotować domową potrawę. Dzisiaj przedstawiam przepis na szybką zupę pomidorową w wersji niby meksykańskiej – jednak przyprawić można ją wedle własnego smaku i nadać jej własną nazwę ;) Przygotowanie tej super pokrzepiającej zupy zajmuje mi jakieś 20 minut razem z gotowaniem.

zupa pomidorowa meksykańskaSKŁADNIKI WERSJI PODSTAWOWEJ:

  • 750ml bulionu
  • puszka pomidorów bez skórki
  • cynamon – dwie szczypty
  • oregano lub zioła prowansalskie
  • łyżka miodu
  • ocet winny – pół małej łyżeczki
  • sól i pieprz do smaku
  • gęsta śmietana – 1 kleks na 1 talerz
  • dwie łyżki oleju

SKŁADNIKI DODATKOWE DLA WERSJI MEKSYKAŃSKIEJ:

  • jeszcze więcej cynamonu
  • dwie/trzy szczypty imbiru
  • kumin
  • sok z limonki – świeżo wyciśnięty – dwie/trzy łyżki
  • kolędra – tylko jeżeli wśród spożywających nie ma antyfanów tej przyprawy ;)
  • dla fanów super ostrych dań dodatkowo papryka chilli – bez niej zupa i tak będzie średnio pikantna

PRZYGOTOWANIE:

  1. W garnku zaczynam podgrzewać dwie łyżki oleju i od razu wrzucam wszystkie przyprawy.
  2. Kiedy przyprawy zaczną wydzielać intensywny aromat, do garnka wlewam bulion i dodaję całą zawartość puszki z pomidorami.
  3. Następnie do zupy dodaję sok z limonki i miód.
  4. To wszystko gotuję na sporym ogniu przez kilka chwil – dłużej lub krócej – zależnie od tego jak bardzo mi się spieszy.
  5. Kiedy pomidory są miękkie zupę miksuję przy pomocy blendera na gładki krem.
  6. Jeżeli jest taka potrzeba przyprawiam dodatkowo dla uzyskania idealnego smaku.
  7. Kiedy zupa jest już na talerzu na środek dodaję kleks śmietany lub jogurtu naturalnego – to dodatkowo urozmaica jej smak.
  8. Smacznego!

Przepis jest moim osobistym wymysłem i bardzo łatwo zamienić zupę pomidorową meksykańską w hinduską (dodać dobrego curry), tajską (sos rybny, sos sojowy, więcej imbiru, mleko kokosowe) i dowolną inną wersję :) Nawet wersja typowo polska bez specjalnych przypraw jest świetnym rozgrzewającym daniem, a przy tym powtórzę się – do zrobienia dosłownie w kilkanaście minut – zamówiona przez telefon pizza na pewno nie dotrze do Was szybciej ;)

Skomentuj
warsztaty kulinarne online

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Czego szukasz?

css.php