Zupa borowikowa

Zupy grzybowe przygotowuję przez cały rok, nie tylko od święta. Dziś proponuję przepis na zupę borowikową z dodatkiem ziemniaków, marchewki, zabielaną śmietanką, doprawioną świeżo zmielonym pieprzem i natką pietruszki.

W sezonie sięgam po świeże grzyby prosto z lasu, a o tej porze korzystam z mrożonych i zapasów. Dodaję także suszone grzyby, które nadają zupie głębokiego smaku i aromatu. Grzybową w takim wydaniu lubię najbardziej – gęsta, sycąca i mocno aromatyczna.

Składniki:

  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 500 g borowików świeżych lub mrożonych
  • 50 g suszonych borowików
  • 4 ziemniaki średniej wielkości
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 100 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku
  • kilka gałązek natki pietruszki

Zupa borowikowa

Przygotowanie

  1. Suszone grzyby włóż do mniejszego garnka i zalej szklanką zimnej wody. Grzyby odstaw na noc do namoczenia.

  2. Grzyby mrożone – rozmroź i osusz papierowym ręcznikiem. W sezonie warto wykorzystać świeże grzyby. Świeże grzyby dokładnie oczyść, opłucz z piasku i innych zanieczyszczeń, osusz na ręczniku papierowym i pokrój na mniejsze kawałki.

  3. Przygotuj bulion, powinien być gorący. Bulion zagotuj, następnie trzymaj na małym ogniu.

  4. Warzywa obierz. Cebulę drobno posiekaj, ziemniaki pokrój w kostkę, a marchewkę w talarki.

  5. W rondlu rozgrzej łyżkę masła i oliwy, wrzuć drobno posiekaną cebulę i zeszklij.

  6. Dodaj pokrojone ziemniaki i marchewkę. Podsmaż przez ok. 5 minut. Następnie dorzuć przygotowane grzyby świeże/mrożone i całość smaż przez kolejne 5 minut.

  7. Następnie wlej wywar z grzybami i bulion jarzynowy. Gotuj do miękkości warzyw.

  8. Zupę dopraw solą oraz pieprzem świeżo zmielonym pieprzem. Po zdjęciu garnka z ognia, dodaj śmietanę.

  9. Zupę borowikową serwuj posypaną posiekaną natką pietruszki.

Zupa borowikowa

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Napisz pierwszy komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

    Akceptuję
    ×

    Tytuł popupa

    tytuł contentu wersja A

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

    tytuł contentu wersja B

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

    css.php