Na czasie:

Zupa brokułowa

Zupa brokułowa to moim zdaniem bardzo dobry sposób na przekonanie niejadków i tzw. francuskich piesków do jedzenia brokuł.

zupa brokułowa

Problem z brokułami jest taki, że stosunkowo łatwo zepsuć przygotowywane na ich bazie dania. Gotowane zbyt długo tracą swój piękny kolor, gotowane zbyt krótko są twarde i nie oddają pełni swojego smaku. W dodatku zawsze miałem problem z zupą brokułową, ponieważ dostępne w sieci przepisy były pracochłonne, a zupa ugotowana na ich podstawie bardziej przypominała zwykłą jarzynówkę.

Byłem pewien, że da się do zrobić lepiej i dlatego po kilku próbach doszedłem do swojej ulubionej – prostej, szybkiej, ładnej i smacznej zupy brokułowej.

Składniki potrzebne do ugotowania zupy brokułowej

Podaję proporcje dla 2-3 osób

  • ok. 700 ml bulionu lub niedzielnego rosołu
  • jedna solidna łodyga borkuła (taka jaką sprzedaje się w sklepach w jednym kawałku)
  • łyżka soku z limonki
  • sól, pieprz i cukier do smaku
  • posiekane grubo migdały lub płatki migdałowe do posypania zupy
  • opcjonalnie ser feta

Przygotowanie zupy brokułowej

  1. Brokuły dokładnie umyłem pod bieżącą wodą, podzieliłem na mniejsze części, usunąłem najgrubsze i twarde części łodyg.
  2. Na gazie postawiłem garnek z bulionem, wrzuciłem do niego pokrojone warzywko i gotowałem przez ok 15-20 minut, aż brokuły zmiękły – zupa nie musi nawet przykrywać brokuł, wystarczy przykryć garnek, a wystające kawałki ugotują się na parze.
  3. Kiedy brokuły były już miękkie, zawartość garnka zmiksowałem bardzo dokładnie przy pomocy blendera – na najwyższym biegu zajęło mi to ok. 1 minutę.
  4. Zmiksowaną zupę doprawiłem solą i pieprzem do smaku, a następnie dodałem sok z limonki i odrobinę cukru – takie nietypowe dodatki podkręciły delikatnie smak zupy.
  5. Zupę podałem posypaną grubo posiekanymi migdałami. Możesz też użyć zrumienionych na suchej patelni płatków migdałowych (płatki są delikatniejsze w smaku i prażenie dodaje im mocy). Jako dodatkowa „posypka” świetnie do brokułów pasowałyby również kostki sera feta.
  6. SMACZNEGO!

Skomentuj

Pod wpisem mamy już 8 komentarzy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 8 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Ola says:
    5

    Uwielbiam brokułową zupkę, u mnie z dodatkiem niebieskiego sera pleśniowego :)

  • Silje says:
    5

    kolejny przepis, który wyszedł mi pysznie :)a przy tym jest prosty w wykonaniu, tak jak lubię :D

  • Kinka says:

    Ja zawsze gotuję borkuły w słono-słodkiej wodzie. Do zupy brokułowej dodaję czosnek i curry. Migdały zawsze mile widziane, choć z prazonymi pestkami dyni tez super.

  • marta says:

    jest sposób, aby brokuł zachował zielony kolor – wystarczy posłodzić wodę, w której go gotujemy :)

  • czajka says:

    Zaraz idę po składniki i będę działać. Postawię dzisiaj na fetę ;]

  • Aga says:

    Pyszna zupa-krem brokułowa…przyrządzam ją prawie tak samo jak Ty. Nie dodawałam nigdy soku z limonki:), ale spróbuję następnym razem….i zamiast sera feta dodaję zwykły kremowy topiony i czosnek drobno posiekany przygrzany na masełku na sam koniec…Bardzo lubię brokułowy krem…..ale muszę spróbować jak smakuje z limonką i fetą, zaciekawiło
    mnie to:)

  • Mała kuchareczka says:

    Bardzo lubię taki krem zwłaszcza z grzankami czosnkowymi

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję