Na czasie:

Zupa czosnkowa

Zupa czosnkowa

Zupa czosnkowa z dodatkiem tymianku jest bardzo aromatyczna i rozgrzewająca. Z pewnością stanie się jedną z moich ulubionych pozycji w menu w okresie jesienno-zimowym. Zupa ta jest prosta w przygotowaniu, a do tego bardzo zdrowa.

Zupa czosnkowa jest doskonałym przykładem, jak przyrządzić coś pysznego z zaledwie kilku składników.

Składniki

  • 2 l bulionu
  • 10-12 ząbków czosnku
  • 1 mała cebula
  • 4 ziemniaki
  • 2-3 łyżki śmietany 18%
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżka masła
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 2 kromki chleba tostowego
  • świeży tymianek do podania (opcjonalnie)

Składniki zupy czosnkowej

Wykonanie

  1. Ziemniaki i cebulę obierz oraz pokrój w kostkę.

  2. W garnku zagotuj bulion i wrzuć do niego obrane ząbki czosnku, pokrojone ziemniaki i cebulę.

  3. Dodaj liść laurowy, ziela angielskie, tymianek i cukier. Całość gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 20-25 minut.

  4. Do śmietany dodaj kilka łyżek zupy i dokładnie wymieszaj, aby nie powstały grudki. Następnie dodawaj do gotującej zupy mieszając.

  5. Dopraw zupę solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wyjmij liść laurowy i ziele angielskie oraz zmiksuj przy pomocy blendera.

  6. Na maśle podsmaż na złoty kolor pokrojony w kostkę chleb. Zupę czosnkową podawaj z przypieczonymi grzankami.

przygotowania: 15 minut
czas wykonania: 30 minut
czas potrzebny: 45 minut
ilość porcji: 6
kuchnia polska
Zupa

Zupa czosnkowa

Skomentuj

Pod przepisem mamy już 11 komentarzy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 11 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Bożena says:

    W smaku świetna ale jak na mój gust zbyt wodnista konsystencja. Na tę ilość składników wystarczyłoby ca 1,2 l wody.

  • Yogi says:

    To straszne po prostu…ugotuj i sprawdz sama…komus zajmie to godzine, komus dwie, a komus trzy…ktos ma wieksze talerze, a ktos mniejsze, a ktos inny miseczki…Z reszta…zawsze mozesz tu wrzucic cos sama z czasem wyliczonym do milisekundy i i iloscia w gramach na jedna osobe…pozdrawiami zycze troche wiecej wyobrazni i zdrowego rozsadku

  • Barbara says:

    Świetny przepis. Robiłam czosnkową wcześniej wg własnego pomysłu, ale ten przepis z dodatkiem tymianku, liścia laurowego i ziela angielskiego podbij moje (i nie tylko!) serce. Ja lubię dość intensywny smak czosnku, wobec tego dodaję już na sam koniec parę posiekanych (3 lub 4) surowych ząbków. Oczywiście kwestia gustu i upodobań kulinarnych. Kwaśną śmietanę zastępuję niewielką ilością 30% słodkiej śmietany :). Oczywiście przed podaniem trę żółty ser :) Grzanki koniecznie na masełku, tak jak Ola podaje w przepisie. Cudowna, rozgrzewająca i sycą zupa, idealna na jesienni/zimowe dni.:) Polecam! Dziękuję Olu.

  • Niezadowolona says:

    Kiepski przepis, bo brakuje opisu, ile czasu zajmie przygotowanie (domyślnie dla osoby wprawionej), i na ile porcji starcza ilość podanych składników. Jak już zamieszczasz przepis, wypada to zrobić nie „na odtrąbionego”.

  • Asia says:
    5

    Chciałam zrobić coś nowego, innego niż zawsze i oczywiście smacznego! Zupka wyszła przepyszna, polecam :)

  • Donna says:

    Napiszę tylko tak:NIEBO W GĘBIE!Pyszności.:)

  • Marta says:
    5

    Dziękuję za ten przepis. Zupa jest prosta i pyszna.

  • roza says:

    polecam ser na górę zupy

  • Jacek says:
    5

    Prosta, aromatyczna, pyszna. Następnym razem zrobię ciut gęstszą, ale to moja prywatna preferencja :)5+ ze studenckim podziękowaniem ;)

  • Kasia says:

    Potwierdzam, zupka aromatyczna, prosta, pyszna, niestety przez niedopatrzenie wykipiało mi dziś pół garnka… trzeba będzie zrobić jeszcze raz, jeszcze wiele razy :)

  • Marta says:
    5

    Przepis oceniam na 5+ :)Zrobiłam , zjadłam. Zupa wyszła przepyszna. Pozdrawiam :)

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php