Kiedy nadchodzą chłodniejsze dni coraz częściej sięgam po przepisy na rozgrzewające zupy. Najlepiej jeśli taka jesienna zupa jest gęsta, kremowa i bardzo aromatyczna.
Na rozpoczęcie jesienno-zimowego sezonu wybrałam zupę gruszkową z imbirem. Gruszka nadaje zupie słodyczy, imbir doskonale podkręca jej smak, a dodając tymianku – uzyskasz ziołowe dopełnienie. Zupę podaję z chrupiącymi chipsami z gruszki, które przygotowuję wcześniej.
Czas przygotowania
Ugotowanie zupy gruszkowej według podanego przepisu powinno zająć ok. 40 minut.
Składniki
Poniższe składniki wystarczą na przygotowanie 4 porcji zupy.
- 3 gruszki + 1 gruszka do przygotowania chipsów
- 750 ml bulionu warzywnego
- 1 mały seler (ok. 200 g)
- 1 cebula
- mały kawałek świeżego imbiru (około 1 cm)
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 50 ml przegotowanej, zimnej wody
- sok z połowy cytryny
- sól do smaku
- opcjonalnie: kilka gałązek świeżego tymianku
Wykonanie
Zanim przystąpisz do gotowania zupy, przygotuj chipsy z gruszki, z którymi możesz podać potrawę. Do wody dodaj sok z cytryny. Plastry owoców namocz w wodzie, odsącz z jej nadmiaru, a następnie ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Chipsy piecz w piekarniku nagrzanym do 110 stopni przez około 2 godziny (po godzinie przełóż gruszki na drugą stronę).
Po upieczeniu pozostaw gruszki do przestudzenia, wtedy nabiorą chrupkości.
Teraz przejdź do przygotowania zupy. Do garnka wlej oliwę z oliwek, rozgrzej i zeszklij na niej posiekaną cebulę przez około 3-4 minuty.
Dodaj pokrojony seler oraz imbir i podsmaż jeszcze przez następne 5 minut.
Do garnka wlej bulion warzywny, dodaj obrane i pokrojone w większą kostkę gruszki. Gotuj przez około 20 minut aż owoce staną się miękkie.
Całość zmiksuj przy pomocy blendera, aby uzyskać zupę o gładkiej, kremowej konsystencji. Dopraw solą do smaku, możesz dodać także listki tymianku.
Super, nareszcie przepis na gruszkową bez dodawania mleka! Tego szukałam. Dziękuję :)
Na pewno się nie zawiedziesz bo ta wersja zupy gruszkowej jest PYSZNA! :)