Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Zupa krem z kukurydzy

Zupa krem z kukurydzy

Kiedy rozpoczyna się sezon na kukurydzę często po nią sięgam. Jedną z ciekawszych propozycji na wykorzystanie świeżych kolb kukurydzy jest zupa krem o mocnym aromacie i słodko-pikantnym smaku. 

Świetnie sprawdzi się na chłodniejsze dni – rozgrzewa, a do tego ten piękny, intensywny kolor. Poza sezonem zupę możesz przygotować także z kukurydzy konserwowej.

Składniki

  • 3 kolby kukurydzy
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 40 g masła klarowanego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka drobno startego imbiru
  • sól i pieprz do smaku
  • do podania: pestki dyni, ziarna słonecznika, płatki chili

Przygotowanie

  1. Zacznij od podgrzania w garnku bulionu.

  2. Kolby kukurydzy umyj i obierz z ziaren za pomocą noża.

  3. Na patelni rozgrzej masło, dorzuć obrane ziarna kukurydzy, dopraw solą i płatkami chili. Całość duś na wolnym ogniu przez około 10 minut mieszając co jakiś czas.

  4. Do wywaru jarzynowego dodaj kukurydzę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz starty imbir. Całość zmiksuj na krem o gładkiej konsystencji.

  5. Zupę krem z kukurydzy podawaj posypaną pestkami dyni i ziarnami słonecznika.

Zupa krem z kukurydzy

 

tagi: , , ,

Ilość komentarzy: 4 - dołącz do dyskusji!

4 odpowiedzi na “Zupa krem z kukurydzy”

  1. Aga pisze:

    A mi się niestety nie udała :-( moze zbyt dokładnie obrałam ziarna kukurydzy z kolby bo nie wyszedł krem po zmiksowaniu

  2. foodmania pisze:

    jaka żółta, aż uśmiech ciśnie się na usta!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php