zajadam.pl

Zupa krem z kukurydzy

Zupa krem z kukurydzy

Kiedy rozpoczyna się sezon na kukurydzę często po nią sięgam. Jedną z ciekawszych propozycji na wykorzystanie świeżych kolb kukurydzy jest zupa krem o mocnym aromacie i słodko-pikantnym smaku. 

Świetnie sprawdzi się na chłodniejsze dni – rozgrzewa, a do tego ten piękny, intensywny kolor. Poza sezonem zupę możesz przygotować także z kukurydzy konserwowej.

Składniki

  • 3 kolby kukurydzy
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 40 g masła klarowanego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka drobno startego imbiru
  • sól i pieprz do smaku
  • do podania: pestki dyni, ziarna słonecznika, płatki chili

Przygotowanie

  1. Zacznij od podgrzania w garnku bulionu.

  2. Kolby kukurydzy umyj i obierz z ziaren za pomocą noża.

  3. Na patelni rozgrzej masło, dorzuć obrane ziarna kukurydzy, dopraw solą i płatkami chili. Całość duś na wolnym ogniu przez około 10 minut mieszając co jakiś czas.

  4. Do wywaru jarzynowego dodaj kukurydzę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz starty imbir. Całość zmiksuj na krem o gładkiej konsystencji.

  5. Zupę krem z kukurydzy podawaj posypaną pestkami dyni i ziarnami słonecznika.

Zupa krem z kukurydzy

 

Skomentuj
warsztaty kulinarne online

Ilość komentarzy: 4 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Czego szukasz?

css.php