Kiedy rozpoczyna się sezon na kukurydzę często po nią sięgam. Jedną z ciekawszych propozycji na wykorzystanie świeżych kolb kukurydzy jest zupa krem o mocnym aromacie i słodko-pikantnym smaku.
Świetnie sprawdzi się na chłodniejsze dni – rozgrzewa, a do tego ten piękny, intensywny kolor. Poza sezonem zupę możesz przygotować także z kukurydzy konserwowej.
Składniki
- 3 kolby kukurydzy
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 40 g masła klarowanego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka drobno startego imbiru
- sól i pieprz do smaku
- do podania: pestki dyni, ziarna słonecznika, płatki chili
Przygotowanie
- Zacznij od podgrzania w garnku bulionu. 
- Kolby kukurydzy umyj i obierz z ziaren za pomocą noża. 
- Na patelni rozgrzej masło, dorzuć obrane ziarna kukurydzy, dopraw solą i płatkami chili. Całość duś na wolnym ogniu przez około 10 minut mieszając co jakiś czas. 
- Do wywaru jarzynowego dodaj kukurydzę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz starty imbir. Całość zmiksuj na krem o gładkiej konsystencji. 
- Zupę krem z kukurydzy podawaj posypaną pestkami dyni i ziarnami słonecznika. 



A mi się niestety nie udała :-( moze zbyt dokładnie obrałam ziarna kukurydzy z kolby bo nie wyszedł krem po zmiksowaniu
Zawsze możesz w takim wypadku przetrzeć zupę przez sitko :)
Dzięki o takim prostym sposobie uratowania zupy nie pomyślałam w dzisiejszej dobie blenderów :-) :-) :-)
jaka żółta, aż uśmiech ciśnie się na usta!