Zupa miso

Zupa miso to japoński wynalazek pełen smaku umami. Bazą zupy są dwa składniki – bulion dashi i pasta miso, które zapewniają legendarny piąty smak. Ponadto zupa obfituje w kolorowe warzywa, grzyby, algi, makarony i inne orientalne dodatki.

Tradycyjna zupa miso przyrządzana jest na bazie bulionu dashi, istnieje kilka rodzajów tego bulionu, ja korzystam z domowego, esencjonalnego wywaru z jarzyn i zapewniam, że zupa jest równie pyszna. Nie rezygnuję za to z pasty miso, która nadaje zupie charakterystyczny posmak. Co do pozostałych składników panuje duża swoboda. Możesz wybierać wśród grzybów, glonów i warzyw. Do przygotowania zupy wybieram marchewkę, papryczkę chili, seler naciowy i liście jarmużu. Dodatek makaronu i tofu sprawia, że danie jest bardziej treściwe.

Zupa miso

Składniki

  • 1,5 l domowego wywaru jarzynowego
  • 2 łyżki pasty miso
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1/2 papryczki chili
  • 1 marchewka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2-3 łodygi cebuli dymki
  • 2 garści jarmużu
  • 50 g tofu
  • szczypta pieprzu
  • kilka gałązek świeżej kolendry (opcjonalnie)

Zupa miso

Przygotowanie

  1. Zagotuj wywar jarzynowy z dodatkami (sosem sojowym, pieprzem i olejem sezamowym). Po zagotowaniu dodaj 2 łyżki pasty miso. Dokładnie wymieszaj.

  2. Marchew obierz, umyj i pokrój obieraczką na cienkie wstążki (jak makaron). Papryczkę chili i łodygę selera naciowego drobno posiekaj. Warzywa dodaj do wywaru jarzynowego. Całość gotuj na małym ogniu przez ok. 5 minut. W tym czasie warzywa powinny zmięknąć, ale jeszcze pozostać lekko chrupiące.

  3. Makaron ryżowy ugotuj według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu. Następnie odcedź i przelej zimną wodą na sitku.

  4. Jarmuż przelej wrzątkiem, a następnie zimną wodą. Odłóż na durszlak do odcedzenia. Usuń twarde nerwy z liści i dorzuć do garnka z zupą.

  5. Do zupy dodaj ugotowany makaron ryżowy i pokrojone w kostkę tofu. Zupę zestaw z ognia.

  6. Zupę nalej do misek i posyp obficie posiekanym szczypiorkiem.

Zupa miso

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 3 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php