Na czasie:

Zupa ogórkowa

zupa-ogorkowa

Zupa ogórkowa prawdziwy  klasyk wśród polskich zup. Wyróżnia się specyficznym, mocnym smakiem, a to za sprawą głównego składnika – ogórków kiszonych.

Zupa ogórkowa – ulubiona czy znienawidzona? Doskonale pamiętam smak zup jedzonych w dzieciństwie. Zupa ogórkowa wtedy na pewno nie należała do moich ulubionych, a zjedzenie jej wymagało ode mnie wielkiego wysiłku i nadzoru mamy. Teraz, po kilku latach zasmakowałam w tych zupach, które dawniej jadałam z wielką niechęcią. Tak też było z wspomnianą ogórkową. Podobno każdy dorasta do pewnych smaków;) Zupa ogórkowa jest bardzo łatwa w wykonaniu, a jest po prostu przepyszna.

Składniki

  • skrzydełko z indyka
  • 5 średniej wielkości ogórków kiszonych
  • 1 duża marchewka
  • 6 ziemniaków
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 180 g śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki
  • 2 ząbki czosnku
  • koperek
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Do większego lub średniego garnka włóż skrzydełko, wlej zimną wodę (napełnij garnek do około 2/3 objętości, będzie to około trzech litrów wody) i zagotuj.

  2. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i dodaj do garnka.

  3. Marchewkę, pietruszkę i selera obierz i opłucz. Warzywa zetrzyj na tarce o grubszych oczkach i dodaj do gotującej zupy. Dorzuć obrane ząbki czosnku. Zupę gotuj na małym ogniu do miękkości warzyw.

  4. Po około 15-20 minutach dodaj starte na małych oczkach ogórki. Pozostaw na ogniu jeszcze przez 10 minut.

  5. Do śmietany dodaj łyżkę mąki i dokładnie wymieszaj, aby nie powstały grudki. Następnie dodawaj do gotującej zupy mieszając.

  6. Na koniec dodaj drobno posiekany koperek, sól i pieprz do smaku.

zupa-ogorkowa-przepis

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Jeden komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję