Dżem truskawkowy z kwiatami czarnego bzu

Truskawki to owoce, na które czekam z niecierpliwością przez cały rok. Owoce zamykam w słoikach, by cieszyć się ich smakiem na dłużej. Z truskawek przygotowałam pyszny dżem z dodatkiem kwiatów czarnego bzu.

Połączenie truskawek z kwiatami czarnego bzu to strzał w dziesiątkę. Aromat kwiatów doskonale współgra ze słodkim smakiem owoców. Własnoręcznie zrobione przetwory najlepiej smakują z chrupiącym pieczywem. Dżem to także świetny dodatek do wielu deserów.

Dżem truskawkowy z kwiatem czarnego bzu

Składniki

  • 1 kg truskawek
  • 250 g cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka otartej skórki z cytryny
  • 8-10 kwiatostanów czarnego bzu

dżem truskawkowy z kwiatem czarnego bzu

Przygotowanie

  1. Truskawki umyj, usuń szypułki oraz twarde zielone części.

  2. Odszypułkowane truskawki umieść w garnku o grubszym dnie. Zasyp cukrem i odstaw do lodówki lub w inne chłodne miejsce na minimum 2 godziny, aby owoce puściły sok.

  3. W międzyczasie przejrzyj dokładnie kwiaty czarnego bzu, odrzuć te z mszycami. Następnie odetnij drobne gałązki z kwiatami, pozbądź się grubszych zielonych łodyg.

  4. Do garnka dodaj przygotowane kwiaty czarnego bzu, oraz sok i skórkę z cytryny.

  5. Garnek umieść na palniku. Na początku gotuj na dość mocnym ogniu, aby truskawki się zagotowały. Po zagotowaniu zmniejsz ogień.

  6. Smaż 3-4 godziny co jakiś czas mieszając, aby dżem nie przypalił się do dna (szczególnie uważaj na przywieranie truskawek do dna pod koniec smażenia, kiedy owoce są już bez soku). Pod koniec smażenia usuń kwiaty czarnego bzu.

  7. Jeśli konsystencja jest odpowiednia zdejmij garnek z palnika. Gorący dżem przełóż do umytych i wyparzonych wrzątkiem słoików.

  8. Po nałożeniu dżemu brzeg słoików dokładnie oczyść i mocno zakręć.

  9. Pasteryzuj w garnku z wrzącą wodą kilka minut. Na dnie garnka połóż czystą ściereczkę (zapobiega pękaniu słoików). Słoiki wstaw do garnka, zachowując odległość między nimi.

  10. Do garnka wlej gorącą wodę do 2/3 wysokości słoików. Doprowadź do wrzenia. Pasteryzuj około 15- 20 minut na wolnym ogniu. Wieczka słoików powinny się uwypuklić.

  11. Słoiki wyjmij z garnka, jeszcze raz dokręć i postaw do góry dnem, aż przestygną. Po przestudzeniu sprawdź czy nakrętki się zassały.

Dżem truskawkowy z kwiatem czarnego bzu

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Napisz pierwszy komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

    Akceptuję
    ×

    Tytuł popupa

    tytuł contentu wersja A

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

    tytuł contentu wersja B

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

    css.php