Na czasie:

Marynowana dynia

Marynowana dynia

Dynia jest bardzo popularnym warzywem w kuchni. Nie bez powodu, bo jest niezwykle wdzięcznym materiałem kulinarnym. Możesz przygotować z niej wiele pysznych potraw, przy czym są łatwe i szybkie do wykonania.

Dynia nadaje się do smażenia, pieczenia, gotowania i marynowania. Korzystając z tego, że sezon przetworów trwa w najlepsze, zamykam smak dyni w słoikach. Taką marynowaną dynię możesz wykorzystać do mięs czy sałatek. Jeśli lubisz smak marynowanych warzyw, goździków i cynamonu to taka wersja dyni z pewnością Ci posmakuje.

Składniki

  • 1 kg dyni
  • 1 szklanka octu winnego
  • 40 g cukru
  • 6 goździków
  • 1 łyżeczka estragonu suszonego
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 szklanka wody
  • 1 laska cynamonu

Wykonanie

  1. Dynię umyj, obierz i oczyść z pestek. Miąższ pokrój w większą kostkę.

  2. Przygotuj zalewę – zagotuj wodę z octem, następnie dodaj goździki, cynamon i estragon. Dodaj cukier i sól, mieszaj do czasu ich rozpuszczenia.

  3. Pokrojoną dynię przełóż do słoików i zalej przygotowaną zalewą. Słoiki lekko zakręć.

  4. Dno średniej wielkości garnka wyłóż ściereczką, postaw na niej słoiki i zalej wodą. Woda powinna sięgać do poziomu 2-3 cm poniżej nakrętek.

  5. Słoiki gotuj przez 10-15 minut. Po tym czasie nakrętki słoików mocno dokręć.

  6. Po pasteryzacji słoiki wyjmij i postaw do góry dnem do czasu przestudzenia. Tak przygotowaną dynię przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Marynowana dynia

Jaką dynię wybrać?

Odmian dyni jest sporo. Występują w różnych kształtach, kolorach, rozmiarach i smakach. Im intensywniejszy kolor, tym lepiej – dla zdrowia, bo dynia zawiera wówczas więcej beta-karotenu. Dlatego ja wybrałam dynię hokkaido, która wyróżnia się ciemnopomarańczowym miąższem, miękką skórką (dobrze się kroi) oraz niewielkim rozmiarem.

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 4 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php