zajadam.pl

Powidła dyniowo-pomarańczowe

Powidła dyniowo-pomarańczowe

Dynia to już trzeci rok z rzędu obowiązkowa pozycja na liście zakupów. Właśnie na dobre zaczął się sezon na nią, więc czas na nowe przepisy – tym razem przetwory.

Dynia rewelacyjnie komponuje się z pomarańczową nutą, a imbir i skórka z pomarańczy niesamowicie pozytywnie działają szczególnie w chłodne jesienne dni.

Powidła wyszły na tyle dobrze, że przez pierwszy tydzień jedliśmy je codziennie i zapasy, które miały wystarczyć na całą zimę, skurczyły się mocno. Będę musiał przygotować drugą partię zanim skończy się sezon na dynię ;-)

Powidła dyniowo-pomarańczowe

Składniki

Z podanych proporcji przygotujesz powidła na mniej więcej cztery-pięć małych słoików.

Powidła dyniowo-pomarańczowe

  • 2 kg dyni, najlepiej odmiany o słodkawym miąższu – np. piżmowa, hokkaido
  • 2 pomarańcze
  • 2 cytryny
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 100 ml wody
  • 150 g brązowego cukru

Wykonanie

  1. Dynię obierz ze skóry, pozbaw nasion i pokrój pozostały miąższ w kostkę.

  2. Pomarańcze umyj dokładnie i wyparz we wrzątku, a następnie przy pomocy tarki o drobnych oczkach zetrzyj z obu sztuk skórkę i odłóż ją na później. Pomarańcze obierz ze skóry i wyfiletuj (zobacz poradnik jak filetować pomarańcze). Razem z dynią i obranym kawałkiem imbiru umieść w garnku, i zalej wodą.

    Powidła dyniowo-pomarańczowe

  3. Duś zawartość garnka na wolnym ogniu, aż dynia całkowicie się rozgotuje i powstanie mus. W razie potrzeby możesz wspomóc się na sam koniec blenderem, który pomoże uzyskać idealnie gładką masę.

  4. Następnie dodaj do powideł sok wyciśnięty z dwóch cytryn, cukier i skórkę z pomarańczy. Wymieszaj dokładnie i duś do czasu aż powidła uzyskają konsystencję smarowidła. Pamiętaj o częstym mieszaniu, aby nie przypalić już prawie gotowych powideł.

    Powidła dyniowo-pomarańczowe

Przechowywanie powideł

Gotowe powidła – jeszcze gorące – przełóż do słoików i szczelnie zamknij. Możesz je przechowywać w lodówce przez kilka tygodni, lub poddać pasteryzacji i zakonserwować je w ten sposób na wiele miesięcy.

Powidła dyniowo-pomarańczowe

Skomentuj

oceny: 1, śr. ocena: 5

5

warsztaty kulinarne online

Ilość komentarzy: 5 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. Dziękuje za przepis na powidła , mam dynię w ogródku obrodziła a nie wiedziałam co z nia zrobić , o wynikach poinformuję . Pozdrowienia .

  2. Muszę odpuścić nieco z dyniowymi potrawami bo od dwóch tygodni niemal codziennie jem zupy dyniowe, desery z dyni, gulasz z dyni, kopytka z dynią… ale te powidła chodzą za mną od kilku dni, odkąd zobaczyłam ten przepis… Gromadzę składniki i może uda mi się jutro przerobić kilka dyń hokkaido :-)
    Tak się zastanawiam w sprawie przechowywania. Na końcu przepisu jest napisane, że w celu dłuższego przechowywania trzeba zapasteryzować słoiki z powidłami. Nie lubię tego robić i jakiś czas temu na innym blogu znalazłam wpis, że dżemów nie trzeba pasteryzować jeśli gorące wrzuci się do wyparzonych słoików (ja wyprażam je w piekarniku) i dobrze zakręci. Wekowałąm tak dżem z wiśni z czekoladą, porzeczkowe dżemiki i takie z cukini na nawet leczo (bez kiełbasy oczywiście) i spokojnie kilka miesięcy przetrwały. Tak więc zaryzykuję i dyni w słoikach również nie będę pasteryzować.

Czego szukasz?

css.php