zajadam.pl

Jak zrobić burgera na grillu? Poznaj przepis na burgera wołowego z grilla!

Jak zrobić burgera na grillu? Poznaj przepis na burgera wołowego z grilla!

Burgery to przysmak każdego fana wołowiny. Połączenie smaku kruchej bułki i soczystego mięsa z pewnością zadowoli podniebienie młodszych, jak i starszych fanów klasycznej amerykańskiej kuchni. Przygotowanie burgera na grillu nie jest jednak prostym zadaniem. Najczęstszy błąd to przesuszenie mięsa. Sprawdź zatem, jak zrobić idealnego burgera wołowego na grillu, który będzie soczysty i odpowiednio wysmażony!

Pogoda nareszcie dopisuje, a to znak, że można rozpocząć grillowanie! Moda na BBQ panuje w Polsce już od wielu lat, a sezon grillowy rozpoczyna się zazwyczaj wraz z pierwszymi dniami maja. Ty także nie możesz doczekać się wspólnego przyrządzania potraw na świeżym powietrzu? Mamy dla Ciebie coś specjalnego – przepis na idealnego burgera wołowego z grilla.

Ciekawostka! Choć burgery kojarzone są głównie z kuchnią amerykańską, to początkowo przyrządzano je w Niemczech, a dokładniej mówiąc, w Hamburgu. Stąd też ich nazwa – hamburger.

BBQ kojarzysz głównie z pieczeniem kiełbasek i karkówki? Warto nieco urozmaicić menu, które zaserwujesz podczas weekendowego grillowania. A dlaczego akurat burgery? Ten przysmak kochają zarówno dzieci, jak i dorośli. Jest super szybki i prosty w przygotowaniu. Ponadto, wysokiej jakości wołowina to jedno z najlepszych źródeł żelaza – o wiele lepsze niż wieprzowina czy drób. A skoro już o wołowinie mowa – sprawdź, jak wybrać tą, która okaże się doskonała do smażenia burgerów.

Jakie mięso na hamburgery z grilla wybrać?

Jak burgery to najlepiej wołowe! Aby zapewnić doskonały smak Twoich burgerów, musisz wybrać wysokiej jakości mięso. Jak to zrobić? Skoro to klasyka amerykańskiej kuchni najlepsze będą burgery z oryginalnej amerykańskiej wołowiny. W USA znają się na mięsie wołowym. Kultura i tradycja jedzenia wołowiny sięga czasów pierwszych pionierów zasiedlających kontynent. Wołowina amerykańska idealnie nadaje się na burgery ponieważ jest to bardzo marmurkowe mięso.  Zawierające odpowiednią ilość tłuszczu w elementach przeznaczonych do mielenia na burgery czyli najczęściej elementach z tzw. “pierwszej ćwiartki” tuszy wołowej. Te elementy to łopatka, kark i rozbratel (chuck roll) bogate w cenny tłuszcz i aromatyczne mięso.Tłuszcz w burgerze jest absolutnie niezbędny. Nadaje soczystości i smaku, aby burger nie był suchy musi stanowić ok 20%.

W sklepie mięsnym BBQ.PL można kupić dwa rodzaje gotowych burgerów z amerykańskiej, sezonowanej wołowiny. Jednym z nich jest burger z wołowiny bydła rasy Angus. Jest to jedna z najlepszych ras mięsnych, z których otrzymujemy najwyższej jakości kulinarną wołowinę. Obok tego smaku nie można przejść obojętnie. Z takimi burgerami zorganizujesz imprezę BBQ, którą na długo zapamiętają jej uczestnicy.

Jak przyrządzić burgery na grillu?

Chcesz, aby Twoje burgery wyróżniał wyjątkowy smak? Oto kilka wskazówek, do których warto się zastosować.

  1. Nie przesadź z przyprawami – dobrej jakości wołowina nie potrzebuje zbyt wielu przypraw. Postaw na klasykę – sięgnij po pieprz i sól.
  2. Wybierz odpowiednią grubość – burger do smażenia nie powinien mieć mniej niż 2 cm grubości.
  3. Odwróć tylko raz – smażenie burgerów na grillu nie wymaga kilkukrotnego przewracania mięsa. Jeżeli burger nie przywiera do rusztu, to znak, że można go obrócić.
  4. Pamiętaj o sosach dla podkreślenia smaku mięsa oraz o świeżych warzywach.

Ważne! Nie czekaj aż mięso na burgery nabierze temperatury pokojowej. Połóż zimne burgery na ruszcie, dzięki temu nie rozpadną się w trakcie grillowania.

Przepis na burgery z grilla

Hamburgers cooking on barbeque grill with flames

Szukasz przepisu na burgera z grilla? Przedstawiamy przepis z wykorzystaniem karmelizowanej cebuli!

Składniki

  • 500 g zmielonego mięsa lub gotowe burgery wołowe Angus USA (dostępne tutaj)
  • sól,
  • pieprz,
  • brązowy cukier,
  • ocet balsamiczny
  • czerwona cebula,
  • hamburgerowe bułki,
  • ulubione warzywa (np. sałata, pomidor) i pikle
  • ulubiony sos (ketchup, majonez, sos BBQ)

Od czego zacząć?

Najpierw zacznij od przyrządzenia karmelizowanej cebuli. W tym celu posiekaj czerwoną cebulę w cienkie piórka, usmaż ją wcześniej na patelni lub na grillu. W trakcie smażenia dodaj łyżkę octu balsamicznego i brązowego cukru.

Przygotowanie mięsa na burgery

Mięso wołowe na burgery dopraw solą i pieprzem. Połóż je na rozgrzanym ruszcie, który wcześniej posmarujesz olejem. Smaż je po ok. 4 minuty z każdej strony. Nie dociskaj zbyt mocno. Przewróć tylko raz (jeśli mięso zbyt mocno przywiera do rusztu, to zaczekaj jeszcze chwilę). Aby ułatwić sobie przyrządzenie burgerów z grilla, możesz użyć termometru. Burgery będą gotowe, gdy temperatura mięsa osiągnie 70 stopni Celsjusza.

W międzyczasie chwilę podpiecz bułki burgerowe. Dodaj ulubiony sos i warzywa. Na mięso wołowe ułóż karmelizowaną cebulę. Gotowe!

Skomentuj

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Czego szukasz?

css.php