zajadam.pl

Pieczone warzywa z delikatnym łososiem

pomysl-na-szybki-obiad-warzywa-z-lososiem-przepis

Pomysł na to danie to była pełna improwizacja. Wyszło jednak tak dobrze, że koniecznie trzeba zachować je w formie przepisu. Upieczone w piekarniku warzywa w towarzystwie delikatnego łososia – a wszystko zrobione szybko, sprawnie i w jednym naczyniu.

Proste, szybkie, kilku-składnikowe dania to kuchni zabieganej rodziny po prostu konieczność. Na szczęście ta konieczność nie musi oznaczać jedzenia byle czego i byle jak. Może – a nawet powinno – być pysznie i świeżo.

W tym daniu świetnie komponują się ze sobą smaki cukinii i słodkich pietruszki, i marchewki. Rewelacyjne aromaty zapewniają zioła, np. rozmaryn, a delikatnie zapieczona ryba zapewnia potrzebne każdemu białka i całą masę dobroczynnych składników.

Czas przygotowania

Przygotowanie wszystkiego nie zajmie więcej niż 10 minut. Do tego doliczyć trzeba ok. 25 na upieczenie warzyw i ryby.

Składniki

Podaję ilość składników wystarczających na solidny, jednodaniowy obiad dla dwóch osób.

  • 300-400 g filetu z łososia
  • 1 nieduża cukinia
  • 3 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 4 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • przyprawy: sól, pieprz, suszony rozmaryn, suszony koperek
  • opcjonalne dodatki do podania: jogurt naturalny, sos pomidorowy

Wykonanie

  1. Warzywa umyj, obierz ze skóry i pokrój w dość grube talarki.

  2. Wrzuć je do miski, posól i popieprz do smaku, posyp łyżką rozmarynu i skrop dość obficie oliwą z oliwek. Zawartość miski dokładnie wymieszaj, a następnie ułóż warzywa w naczyniu żaroodpornym lub na blasze.

    WAŻNE: Warzywa powinny być ułożone płasko w jednej warstwie, tak aby plastry nie nachodziły na siebie – tylko wtedy ładnie się zrumienią od góry i od dołu.

  3. Tak przygotowane warzywa wstaw na ok. 20-25 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C.

  4. Następnie zabierz się za przygotowanie łososia. Filet pozbaw skóry i pokrój na kawałki wedle uznania. Mięso ryby posól i popieprz, skrop obficie sokiem z cytryny i posyp sporą ilością koperku.

  5. Mniej więcej 8 minut przed końcem pieczenia warzyw dodaj do nich (na wierzch lub obok) łososia. Jeżeli upieczesz duże i grube kawałki ryby, może ona potrzebować nieco więcej niż 8 minut w piekarniku, ale zwykle jest to czas w zupełności wystarczający, a zarazem taki że ryba jest delikatna i soczysta.

  6. Kiedy warzywa zmiękną i pięknie się przyrumienią, a ryba upiecze się idealnie, czas wyciągać nasz obiad z piekarnika i podać go jeszcze gorący! :)

  7. Jako dodatek świetnie sprawdza się kilka łyżek sosu pomidorowego z kleksem jogurtu lub gęstej śmietany.

pomysl-na-szybki-obiad-warzywa-z-lososiem-1

Skomentuj

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Czego szukasz?

css.php