zajadam.pl

Sałatka z pomidorami, paryką i kukurydzą

salatka-z-kukurydza

Pogoda za oknem sprawia, że chętnie sięgam po szybkie w przygotowaniu dania. Latem często mam ochotę na coś lekkiego i kolorowego. Taka właśnie jest sałatka z soczystymi pomidorami, gotowaną kukurydzą i słodką papryką.

Do przygotowania letniej sałatki wykorzystam świeże, sezonowe produkty, które o tej porze smakują najlepiej. Często dodawaną do wielu potraw kukurydzę z puszki zastąpiłam gotowaną kukurydzą w kolbach.

Składniki

  • 2 kolby gotowanej kukurydzy
  • 3 papryki w różnych kolorach
  • 3 pomidory pokrojone w ósemki lub 200-300 g przepołowionych pomidorów koktajlowych
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 100 g fety
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki skórki cytrynowej
  • sól i świeżo mielony pieprz, do smaku
  • garść listków bazylii

Przygotowanie

  1. Ugotowaną kukurydzę obierz z kolb przy pomocy noża.

  2. Cebulę pokrój w piórka. Paprykę pokrój w kostkę, pomidory w ósemki (możesz użyć także pomidorów koktajlowych – pokrój je na połówki).

  3. Wymieszaj oliwę, sok z cytryny i miód, dopraw skórką cytrynową, solą i świeżo zmielonym pieprzem.

  4. Kukurydzę, cebulę, paprykę i pomidory wymieszaj z sosem. Odstaw na około 15 minut.

  5. Na koniec całość posyp pokruszoną fetą oraz listkami świeżej bazylii.

salatka-z-pomidorami

Sałatka sprawdzi się jako dodatek do dań z grilla lub solo. Świetnie smakuje z kawałkiem chrupiącej bagietki.

Smacznego !

Skomentuj
warsztaty kulinarne online

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Czego szukasz?

css.php