Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap promocji 50% → Sprawdź: pizzanerd.pl

Domowe gofry

Domowe gofry

Gofry to jeden z moich ulubionych śniadaniowych przysmaków. U mnie w domu robi się je przeważnie w weekendy, gdy rankiem jest nieco więcej czasu. Sięgam wtedy po sprawdzony przepis na lekkie, złociste, delikatne gofry.

Gofry przygotowane według poniższego przepisu są po prostu idealne. Chrupiące na zewnątrz i puszyste w środku, nie za słodkie, dzięki czemu możesz wzbogacić je dodatkową porcją słodkości w postaci bitej śmietany, owoców czy syropu klonowego. A jeśli stawiasz na gofry w wersji wytrawnej, wystarczy że zrezygnujesz z cukru i dodasz do ciasta np. starty ser cheddar lub parmezan.

Składniki

  • 320 g mąki pszennej
  • 500 ml mleka
  • 3 łyżki wody mineralnej gazowanej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego + do posmarowania gofrownicy

Gofry domowe

Przygotowanie

  1. Oddziel białka od żółtek. Białka z solą ubij na sztywną pianę.

  2. Pozostałe składniki na ciasto umieść w dużym naczyniu i zmiksuj na gładką masę.

  3. Następnie do masy dodaj białka i delikatnie wymieszaj.

  4. Ciasto nakładaj chochlą na nagrzane i posmarowane olejem płytki gofrownicy. Masę rozprowadź po całej powierzchni.

  5. Gofry piecz przez ok. 4-5 minut lub przez czas podany w instrukcji urządzenia.

  6. Gofry podawaj zaraz po upieczeniu z ulubionymi dodatkami.

Domowe gofry

tagi: , , , , ,

Ilość komentarzy: 8 - dołącz do dyskusji!

8 odpowiedzi na “Domowe gofry”

  1. ioanna pisze:

    Witam a ile wychodzi gofrow z tego przepisu ? czy jest jakas alternatywa dla bezglutenowcow ?

  2. Anna pisze:

    Najlepszy przepis. Polecam

  3. Delektujemy pisze:

    Bardzo prosty przepis, na pewno wypróbuje! Uwielbiam gofry w każdej postaci. ; )

  4. Ania pisze:

    Super przepis! Ja też do gofrów czy naleśników dodaję trochę wody gazowanej – są wtedy bardziej wyrośnięte, puszyste. Ale i tak najwięcej zależy od gofrownicy. Jakiej używasz?

  5. Kasia pisze:

    Wyglądają apetycznie. Ja zawsze mam problem z rozgrzaniem odpoeiednio gofrownicy. Przepis rewelka.

  6. Adam pisze:
    5

    Jestem dużym łakomczuchem i lubię gofry w każdej postaci. Ciasto zwykle przygotowuje żona, bo jej lepiej to wychodzi niż mnie (twojego przepisu też próbowała) Ja za to jestem odpowiedzialny za rozgrzanie gofrownicy i pieczenie. W domu mamy gofrownice Profi bardzo szybko się nagrzewa i pieczę gofry także z rana do kawy jeszcze zdążamy je zjeść. Wybieram wersje z cukrem pudrem albo domową konfiturą.

  7. Sylwia pisze:
    5

    Wyszły całkiem dobre do tego ciepła herbata!

  8. Benia pisze:
    4

    Wyszły pyszne i puszyste ☺dodałam do masy nieco cynamonu i wanilii i są znakomite.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php