zajadam.pl

Masło orzechowe


Subskrybuj


Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój
kanał na YouTube

Masło orzechowe to jedna z tych rzeczy, które zawsze mam w kuchni i wykorzystuję przy najróżniejszych okazjach. Dodaję je do owsianki, do naleśników, lodów, deserów. Do smoothie, do kanapek a nawet służy mi jako podstawa sosu do pikantnego smażonego makaronu.

Najfajniejsze jest to, że możecie masło orzechowe łatwo przygotować w domu. Ono będzie dużo smaczniejsze, zdrowsze i przede wszystkim sporo tańsze niż sklepowe.

Składniki:

  • 1 szklanka orzechów nerkowca
  • 1 szklanka migdałów
  • 1 szklanka nasion słonecznika
  • 1 szklanka mieszanki szlachetniejszych orzechów jak pekan czy brazylijskie, z dodatkiem np. pestek z dyni czy pistacji

Przygotowanie masła orzechowego

  1. Wszystkie te składniki wrzuć na blaszkę i podpraż przez kilkanaście minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 st C. Dzięki temu sprytnemu zabiegowi domowe masło orzechowe będzie miało bardziej wyrazisty smak i kremową konsystencję.

  2. Takie jeszcze ciepłe orzechy lądują w pojemniku blendera i rozpocznij miksowanie.

  3. I teraz bardzo ważna wskazówka: Większość ręcznych blenderów można bardzo łatwo spalić przy produkcji domowego masła orzechowego. Musisz pamiętać o tym, żeby miksować orzechy pulsacyjnie, a jeżeli blender zacznie się mocno rozgrzewać, musisz zrobić kilkuminutową przerwę i zaczekać aż jego silnik ostygnie.

  4. Miksowanie trochę potrwa i pamiętaj o tym, żeby co jakiś czas zdrapywać ze ścianek przyklejone cząstki. Na początku orzechy zamienią się w proszek. Potem powstanie grudkowana zbita masa.

  5. Po 10-12 minutach orzechy zaczną przybierać pożądaną konsystencję – powstanie gładkie, kremowe i nieco lejące się masło orzechowe.

Gotowe masło orzechowe

Prezentuje się bardzo smakowicie. Wystarczy umieścić je w słoiku i przechowywać w lodówce. Powinno spokojnie wytrzymać nawet miesiąc.

Skomentuj Pod przepisem mamy już 10 komentarzy!

oceny: 1, śr. ocena: 5

5

Ilość komentarzy: 10 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  1. Na ile razy wystarczył ci taki blender? Ja mam Bosch – niby solidna firma… Ale wystarczył na 2 razy. Słaby punkt to zembatki w pokrywie, powinny być metalowe a są plastikowe, blender do wyrzucenia :-(

  2. 5

    Mi niestety takie nie wyszło, musiałam dodać trochę wody, aby się bardziej zmiksowały. I są tak jakby gęstą masą. Niedługo na blogu mój przepis. :)Dzięki za ten!

  3. Też robię masło orzechowe :-) Dodaję do niego odrobinę tłuszczu kokosowego, wtedy masełko ma taki fajny kokosowy posmak.

  4. Pycha! Już kiedyś robiłam. Później próbowałam z innych orzechów, które chyba mi sie przypaliły i smak był okropny. Odpuściłam na dłużej…z powodów kalorycznych również … aż do dzisiaj. W sklepie ze zdrową żywnością usłyszałam jak mama tłumaczyła synkowi, że nie będą kupować masła orzechowego bo w domu w 15 minut je zrobi. No i kupiłam 20 dag orzechów i przed chwilą już próbowałam gotowego, pysznego masełka!!!

  5. ja tam nie przepadam za masłem orzechowym, ale przepis wypróbuję-bo pewnie będzie to zupełnie inny smak niż to co serwują w sklepach.
    ciekawa jestem smaku;)

    1. Możesz zrobić masło migdałowe lub z orzechów nerkowca, pestek słonecznika i jakichkolwiek orzechów/pestek lubisz. Lepiej uprażyć je 15 min w piekarniku 160 stopni, wtedy się nie przypalają. Nie trzeba nic dodawać.

Czego szukasz?

css.php