Na czasie:

Syrop z cebuli na kaszel i przeziębienie

SubskrybujNie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTube

Syrop z cebuli towarzyszył mi od zawsze. Był to sprawdzony od pokoleń, domowy sposób moich rodziców i babci na wszelkie drobne dolegliwości gardłowe i kaszel.

Chciałoby się wręcz zacytować znaną reklamę: „… Dziś sam jestem dziadkiem, więc cóż mógłbym dać…” ;))) Bo faktycznie oprócz naparu imbirowego taki domowy syrop jest jednym z moich podstawowych sposobów na zwalczanie pierwszych objawów jesiennych infekcji u siebie i najbliższych.

Co ciekawe zdrowotne właściwości cebuli radzi się obecnie wykorzystywać również profilaktycznie, np. ze względu na bardzo dużą zawartość witamin i mikroelementów wzmacniających odporność organizmu.

Najpiękniejsze jest jednak to, że syrop taki jest baaardzo prosty w przygotowaniu (przepis poniżej) i całkiem niezły w smaku. Co prawda ja sam nie mam zbyt dobrych wspomnień z dzieciństwa związanych z jego smakiem, ale dziś nie mam z nim żadnego problemu, podobnie jak moja żona i córka.

Syrop z cebuli na kaszel i przeziębienie

Składniki syropu

  • cebula
  • cukier

Proporcje zwykle dobieram tak: 1-2 łyżki cukru na 1 niedużą cebulę.

Przygotowanie syropu z cebuli

  1. Cebulę obierz ze skóry i pokrój w raczej grubą kostkę.

  2. Pokrojoną cebulę wrzucaj porcjami do słoika i równolegle dodawaj cukier. Ja zwykle używam ok. 1-2 łyżek cukru na 1 niedużą cebulę.

  3. Kiedy cała cebula i cukier są już w słoiku, zamknij go wstrząśnij mocno aby cukier dobrze pokrył cebulę, a następnie odstaw w ciepłe miejsce (np. blisko kaloryfera, lub na nasłoneczniony parapet).

  4. Zaczekaj kilka godzin aż cebula puści soki, a cały cukier się rozpuści i powstanie syrop.

  5. Na koniec możesz jeszcze opcjonalnie odcedzić syrop na sitku lub gazie, tak by pozostał sam płyn. Ja jednak tego nie robię i po prostu „odławiam” za każdym razem płyn ze słoika zawierającego cebulę.

przygotowania: 10 minut
czas wykonania: 120 minut
czas potrzebny: 130 minut
ilość porcji: 8
kuchnia polska
Napój

Syrop z cebuli na kaszel i przeziębienie

Dawkowanie tak przygotowanego syropu to ok. 3-5 łyżek dziennie.

Skomentuj

Pod przepisem mamy już 16 komentarzy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 16 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Anka says:

    Wczoraj zrobiłam z cebuli, cytryny i miodu- syn ma 3 lata i pije chętnie, ale ile w ciagu dnia mu go podawać??? Zrobiłam z 2 cytryn, 2 większych cebul i 8 łyżeczek miodu

  • Ania Galeńska says:

    Leczę (dość skutecznie) zapalenia gardła alejkami.
    Ale – pomyślałam sobie rzecz dodatkowa – powinna przyspieszyć…
    W sobotę moje i brata bliźniaka urodziny, goście… Powinnam śmigać – zdrowa :D.
    Czy na moją przypadłość to będzie dobre?

    Bardzo podoba mi się Twój blog Tomku. Trafiłam nań przez syrop :)

    Pozdrawiam Cię, Ania

  • Bartek says:

    A na kaszel ponoć dobry jest domowy dexapico/dexapini, czyli wywar z przyrostów sosny (tzw. świeczek) + cukier. Świeczki zbiera się w maju. Można długo przechowywać.

    Jak ktoś ma w ogrodzie małą sosnę to ciachając świeczki będzie zagęszczał drzewko :-)

  • Bartek says:

    W przeciwieństwie do leków na „niewyraźne dzieci” (rutozyd + wit. C) syrop cebulowy naprawdę działa. Miesiąc leczyłem dziecko z kataru z kaszlem tabletkami i syropem, bez skutku. A syrop zadziałał po dwóch dniach. Łyżka 3-4 razy dziennie dla siedmiolatka w okresie silnej infekcji, potem już podawane łyżeczką. Przechowuję w lodówce, z której wyjmuję pół godziny przed podaniem. Można też robić mniejszą ilość i trzymać w temp. pokojowej (zużywać w 1 dobę).

  • Wiola says:

    Jak to zrobiłeś, że wyszło tak dużo syropu? Ja robię już drugi raz z w.w. proporcji i nawet po całej dobie trzymania na grzejniku, nie ma tyle syropu. Ledwie mi wystarczyło na 3 łyżki/dzień.

  • Anaid says:

    Moja córka przechodzi wirusówki , kupne syropy nie pomagają ma ostry duszący kaszel , mam nadzieję że domowy sposób zadziała , sama kiedyś piłam takie specjały i dużo lżej przechodzę przeziębienia.

  • Joachim says:
    5

    Ja dla wzmocnienia dodaja jeszcze czosnek i starty imbir a cukier zastepuje miodem :)

    • uleczony says:

      Czosnek i cebula razem? Kiedys słyszałem, że jakies zwiazki w nich zawarte wchodzą w reakcje i chemiczną i skutkiem tego tracisz czesc własciwosci leczniczych zarówno cebuli jak i czosnku, dlatego lepiej ich razem nie mieszac. Albo cebula albo czosnek. Nie razem.

    • dr Marcin Urzędowski says:

      Do uleczonego :

      Cebula to zwyczajowa nazwa warzywa należącego do rodziny amarylkowatych, identycznie jak czosnek. Prawidłowa nazwa botaniczna to czosnek cebula, jest to bowiem gatunek należący do rodzaju czosnek. Już z racji tego, że w sysematyce to ta sama rodzina i gatunek i rodzaj, nie ma sposobu, by czosnek i cebula zwalczały się wzajemnie.

      Można je stosować razem zarówno podczas wykorzystywania tych warzyw w lecznictwie jak i w kuchni.

  • Anna says:

    A ile czasu można taki syrop przechowywać? I gdzie – w lodówce?

  • Witka says:

    Jeśli chodzi o kaszel to przy każdym rodzaju podaje dziecku kupny syrop, domowe sposoby nie zdały u nas egzaminu. Mój syn dosyć często choruje ale on ma bezpieczny skład więc nie obawiam się że może mu zaszkodzić gdy co chwilę mu go podaje. W smaku jest miodowy więc też nie ma problemu z podaniem. Katar to leczymy wodą morską i ten komplet jest wystarczający.

  • paprotka25 says:

    Pamiętam ten syrop z dzieciństwa, robiłam go chyba w ub roku i mój synek go chętnie pił. Całkiem o nim teraz zapomniałam, chyba muszę zrobić i będzie dobrym wzmacniaczem odporności :)
    Podobno świetny na wszelakie infekcje jest domowy syrop z cebuli, czosnku i miodu. Chociaż ten cebulowy z pewnością jest smaczniejszy :)

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php