Lato to idealny czas na przygotowanie leczo, wszystkim znanego jednogarnkowego dania z gotowanych warzyw. Jest to potrawa, do której wykorzystuję sezonowe, letnie produkty – paprykę, cukinię, pomidory, bakłażan.
Było już klasyczne leczo węgierskie przyrządzane z pomidorów i papryki, które podsmaża się na smalcu i dodaje kiełbasę lub boczek. Był przepis Tomka na leczo z cukinią i kiełbasą. Teraz pora na leczo w wersji wegetariańskiej. Obecnie kuchnia wegetariańska zyskuje na znaczeniu i cieszy się coraz większą popularnością. To stereotyp, że potrawy tej kuchni to tylko sałatki czy dania z soi. Przeciwnie często są to propozycje niezwykle barwne – tak jak w przypadku tego przepisu.
Składniki
- 4 papryki w różnych kolorach
- 5 mniejszych pomidorów
- 1 cukinia
- 1 mały bakłażan
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1/4 papryczki chili
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 200 g pieczarek
- słodka i ostra papryka w proszku
- zioła prowansalskie
- sól, świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie
- Czosnek obierz i posiekaj w drobną kostkę. Cebulę pokrój w piórka. W dużym garnku rozgrzej dwie łyżki oliwy, wrzuć czosnek, aby delikatnie się podsmażył, dodaj cebulę oraz ćwiartkę papryczki chili. Pozostaw na ogniu mieszając co jakiś czas. 
- Kiedy cebula się zeszkli dodaj pokrojoną w większą kostkę paprykę. Zwiększ ogień i dorzuć pokrojoną w jednocentymetrową kostkę cukinię. 
- Po około 5 minutach dodaj pokrojonego w kostkę bakłażana i pieczarki pokrojone w plasterki. Gotuj przez około 15 minut mieszając warzywa. Dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem, słodką papryką. 
- Następnie do garnka dołóż obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Na koniec całość dopraw odrobiną ostrej papryki i ziół prowansalskich. Pozostaw na ogniu jeszcze przez około 15 -20 minut. 
Smacznego !


Trzeba dać mniej papryczki chilli…dałam tyle ile w przepisie na większą ilość składników,a i tak wyszło bardzo ostre….a jeszcze jakbym dodała pieprz to byłoby mega ostre.
Wlasnie skończyłam gotować… Pychota!!! Dziękuję za przepis.
W takiej wersji też lubię leczo, szczególnie z pieczarkami. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)