oceny: 40, śr. ocena: 5
5

Kapusta zasmażana to jedna z moich ulubionych potraw. Najlepsza i niedościgniona jest w wykonaniu mojej babci, która kapustę zasmażaną przygotowuje bez pośpiechu, maltretując nozdrza rewelacyjnymi zapachami.

Przepis, który przedstawiam opiera się kapuście kiszonej – bo taka moim zdaniem jest najlepsza. Nie widzę jednak przeszkód w zastosowaniu kapusty białej – dzięki temu otrzymasz po prostu potrawę o delikatniejszym i niezbyt kwaśnym smaku. Taka wersja przepisu na kapustę zasmażaną pojawi się na blogu innym razem.

Zobacz przepis w wersji wideo:

Składniki potrzebne do przygotowania kapusty zasmażanej

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 2 średnie cebule
  • kilka łyżek oliwy
  • łyżka miodu lub cukru
  • pieprz, liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego
  • na zasmażkę: słuszna łyżka masła i dwie łyżki mąki

Kapusta zasmażana

Przygotowanie kapusty zasmażanej

  1. Kapustę kiszoną odsączam z nadmiaru soku

  2. Siekam wedle uznania, tak żeby łatwiej było mieszać kapustę w garnku.

    Kapusta zasmażana

  3. Kapustę wrzucam do garnka, a następnie zalewam wrzątkiem w taki sposób, aby woda przykryła całą kapustę

  4. Do garnka dodaję również posiekaną jedną cebulę

  5. Do kapusty dodaję pół łyżeczki soli, miód, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego i podobną ilość zairem pieprzu

    Kapusta zasmażana

  6. Następnie doprowadzam całość do wrzenia, zmniejszam ogień i gotuję kilkadziesiąt minut, aż kapusta będzie miękka

  7. Na oliwie podsmażam drobno posiekaną drugą cebulę. Kiedy już ładnie się zarumieni dodaję łyżkę masła i dwie łyżki mąki.

  8. Cebulę z masłem i mąką zasmażam na złoty kolor, a kiedy zasmażka nabierze ładnego złotego koloru wlewam na patelnię chochelkę wody zaczerpniętej z gotującej się kapusty

  9. Zasmażkę mieszam pieczołowicie z wodą aż do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie dodaję zawartość patelni do gotującej się kapusty i całość starannie mieszam

  10. Na koniec przyprawiam kapustę do smaku solą i pieprzem

przygotowania: 10 minut
czas wykonania: 35 minut
czas potrzebny: 45 minut
ilość porcji: 4
kuchnia polska
Obiad

Kapusta zasmażana

Kapusta zasmażana świetnie pasuje do różnego rodzaju mięs. Ja zwykle podaję ją w towarzystwie ziemniaków. Jestem tak dużym fanem tego dania, że jem kapustę zasmażoną nawet na zimno, dodaję do kanapek, a nawet do pizzy!!! :-)

Kapusta zasmażana z boczkiem

Smakoszom mięsa polecam rozszerzyć przepis o pokrojony w drobną kostkę boczek. Przed przygotowaniem zasmażki podsmażam boczek na patelni. Kiedy wytopi się niego nieco tłuszczu dorzucam cebulę i smażę oba składniki aż się zarumienią. Następnie dodaję mąkę i dalej postępuję zgodnie z przedstawionym wyżej przepisem.

SMACZNEGO!

Zobacz przepis w wersji wideo: