Blog kulinarny Zajadam.pl

Kapusta zasmażana – jak u babci

Kapusta zasmażana to jedna z moich ulubionych potraw. Najlepsza i niedościgniona jest w wykonaniu mojej babci, która kapustę zasmażaną przygotowuje bez pośpiechu, maltretując nozdrza rewelacyjnymi zapachami.

kapusta zasmażana kiszona

Przepis, który przedstawiam opiera się kapuście kiszonej – bo taka moim zdaniem jest najlepsza. Nie widzę jednak przeszkód w zastosowaniu kapusty białej – dzięki temu otrzymasz po prostu potrawę o delikatniejszym i niezbyt kwaśnym smaku. Taka wersja przepisu na kapustę zasmażaną pojawi się na blogu innym razem.

Składniki potrzebne do przygotowania kapusty zasmażanej

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 2 średnie cebule
  • kilka łyżek oliwy
  • łyżka miodu lub cukru
  • pieprz, liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego
  • na zasmażkę: słuszna łyżka masła i dwie łyżki mąki

Przygotowanie kapusty zasmażanej

  1. Kapustę kiszoną odsączam z nadmiaru soku

  2. Siekam wedle uznania, tak żeby łatwiej było mieszać kapustę w garnku

  3. Kapustę wrzucam do garnka, a następnie zalewam wrzątkiem w taki sposób, aby woda przykryła całą kapustę

  4. Do garnka dodaję również posiekaną jedną cebulę

  5. Do kapusty dodaję pół łyżeczki soli, miód, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego i podobną ilość zairem pieprzu

  6. Następnie doprowadzam całość do wrzenia, zmniejszam ogień i gotuję kilkadziesiąt minut, aż kapusta będzie miękka

  7. Na oliwie podsmażam drobno posiekaną drugą cebulę. Kiedy już ładnie się zarumieni dodaję łyżkę masła i dwie łyżki mąki.

  8. Cebulę z masłem i mąką zasmażam na złoty kolor, a kiedy zasmażka nabierze ładnego złotego koloru wlewam na patelnię chochelkę wody zaczerpniętej z gotującej się kapusty

  9. Zasmażkę mieszam pieczołowicie z wodą aż do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie dodaję zawartość patelni do gotującej się kapusty i całość starannie mieszam

  10. Na koniec przyprawiam kapustę do smaku solą i pieprzem

przygotowania: 10 minut
czas wykonania: 35 minut
czas potrzebny: 45 minut
ilość porcji: 4
kuchnia polska
Obiad

Kapusta zasmażana świetnie pasuje do różnego rodzaju mięs. Ja zwykle podaję ją w towarzystwie ziemniaków. Jestem tak dużym fanem tego dania, że jem kapustę zasmażoną nawet na zimno, dodaję do kanapek, a nawet do pizzy!!! :-)

Kapusta zasmażana z boczkiem

Smakoszom mięsa polecam rozszerzyć przepis o pokrojony w drobną kostkę boczek. Przed przygotowaniem zasmażki podsmażam boczek na patelni. Kiedy wytopi się niego nieco tłuszczu dorzucam cebulę i smażę oba składniki aż się zarumienią. Następnie dodaję mąkę i dalej postępuję zgodnie z przedstawionym wyżej przepisem.

SMACZNEGO!

Ilość komentarzy: 81 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  • karola pisze:

    Pyszna!Dzisiaj zrobilam:)

  • julita pisze:

    sorry, ale obrzydliwa, narobiłam się i wyrzuciłam…

  • Magda pisze:

    Pyszna, dziś będę robić już drugi raz :) Dzięki za ten przepis :)

  • basia pisze:

    zrobiłam dokładnie w/g Pana przepisu i rewelacja, mąż zachwycony .
    dziękuję i polecam wszystkim idealna do schabowych bez żadnych innych dodatków.

    5
  • Anulkasek pisze:

    Zrobiłam i jest naprawdę pyszna!!! Podam z pampuchami i sosem z polędwiczek, palce lizać :)

    5
  • Aga pisze:

    Chcę dziś ja zrobić. Ale pytanie. Jaka mąka? Pszenna czy ziemniaczana? Proszę o odpowiedź :-)

  • JolaM pisze:

    Ale pycha, wlasnie zrobilam i chyba szybko zniknie. Ja dodalam troche poszatkowanej bialej kapusty do kwaszonej. Mmniammmm!

    5
  • Andwej pisze:

    Kapustę zasmażaną robię z jabłkami- ze śliwkami jeszcze nie próbowałam, choć sam przepis brzmi interesująco:)
    Pozdrawiam cieplutko:)

  • poli pisze:

    Przepis super, ja dodaje kminek i łyżkę powideł śliwkowych. Jem bardzo mało mięsa więc ta wersja jest super. Do tego ziemniaczki tłuczone i mmmmmm.

  • ardioza pisze:

    łyżka miodu lub cukru? Gdzieś mi umknęły te kładniki.

  • fido_dido pisze:

    pycha. coś wspaniałego. ja dodaje jeszeszcze troche grzybków suszonych. dzięki za przepis.

  • Ela pisze:

    Rewelacja, polecam :)

  • geo pisze:

    Kiedy dodajesz miod czy cukier?

  • koles pisze:

    kapusta pierwsza klasa!!!!
    pozdrawiam i poleca

  • pogol pisze:

    Kapustka zajebista dodalen od siebie tylko kminek

  • czarnaa pisze:

    Robilam:) Pyyyyyszneeee Mniamciuu…..

    • Gragna pisze:

      Ja , stara gospodyni a tak pysznej kapusty jeszcze nie jadłam. Przepis prosty i genialny.Pychota nad pychoty.Mniamutek.:)

  • marzena pisze:

    Rewelacja, nawet mój narzeczony, który nie lubi warzyw zajadał aż mu się uszy trzęsły. Ja tylko troszkę wzbogacilam, dodała na sam koniec pomidory skrojone w kostkę.

  • dom1051 pisze:

    bardzo dziekujęza przepis rewelacja

  • Franek pisze:

    ja miód dodaje jak gotuje kapuste do miekkości to tak w połowie albo pod koniec gotowania przed tym jak mam dodać zasmazke :D

  • Gosia pisze:

    Nieziemska!
    I mozna z nia pokombinowac :) Takiej strony szukalam od dawna, trafiasz w moje smaki za kazdym razem i uwielbiam tu zagladac jak potrzebuje sobie przypomniec jak sie co pichci :) Prawdopodobnie jestesmy z tych samych stron!

  • Hella pisze:

    poprostu palce lizac…
    robilam juz ja drugi raz i jest wspaniala, a tutaj za granica, poprostu jeszcze chyba lepiej smakuje ;)
    pozdowionka

  • barnaba100 pisze:

    Witaj, przepis super!!!
    Pytanie, w którym miejscu dodajesz miód?

  • smakowitek pisze:

    Kto by pomyślał!
    Tak proste i tak przepyszne.
    Wielkie dzięki, bo juz miałem zamiar jeść na surowo, a tu taki fajny przepisik wskoczył.
    Na pewno wykorzystam go jeszcze niejednokrotnie!

    Właśnie popijam tę przepyszność ciepłą herbatą :)

    Dziękuję i Pozdrawiam :)

  • Magda K. pisze:

    Zrobiłam i wyszło pysznie :) Pozdrawiam

  • Ad pisze:

    Zrobiłam z dwóch porcji,wszystko znikneło,polecam wszystkim nie spodziewałam się,że będzie aż taka pysznaaaaaa.Mega przepisik. 10/10

  • barteek pisze:

    zapewne pyszna-proponuję wzmocnić kapustę zasmażaną poprzez dodanie do parzenia trochę kminku ,który poprawia smak i oczywiście ma działanie wiatropędne-bo jak tu po takim jedząku bąka nie puścić?:))

  • Marzenia pisze:

    Super! Bardzo dobra kapusta. Zrobilam polowe porcji, dalam troche za duzo wody, ale po odjeciu nadmiaru wszystko ladnie wyszlo.
    Niestety nie mialam w domu ani ziela angielskiego ani lisci laurowych, wyszlo i tak przepysznie. Jak juz wszystko bylo gotowe dodalam lyzke miodu, bo kapusta okazala sie odrobine za kwasna. Pycha! Z boczkiem tez fantastyczne. Dodac mozna jakakolwiek wedline, pycha pycha!

  • rosiu1e9dq pisze:

    mistrzostwo świata xd przyjacielu mistrzostwo swiata

  • kasia pisze:

    Zasmażka mi nie wyszła, mimo że zrobiłam wszystko wg. przepisu ehh :(
    Co zrobiłam nie tak ?

  • zadowolony pisze:

    przepis warty polecenia,wyszła dobra,tylko ja zasmażkę zrobiłem na świeżej słonince,skwarki wcześniej dodałem do kapustki.POLECAM

  • Tasteme pisze:

    Dziś po raz pierwszy robię do żeberek kapustę zasmażaną…skorzystam z w/w przepisu i dam znać jak wyszło :)

  • ania pisze:

    Pyszna!tego szukalam.

  • justyna pisze:

    spodobalo mi się ta kapusta bardzo mi smakowala nawet jak ją pierszy raz zobaczylam to chcialam ją zjesc powodzenia w dalszym gotowaniu

  • Beata pisze:

    A ja dodaję dużą porcję kminku( całe ziarna) i przed duszeniem kapustę obgotowuję i odlewam, żeby nie była gorzkawa

  • Wiktoria pisze:

    Po raz pierwszy w zyciu przeczytalam przepis na cos – jasno, normalnie napisany – dziekuje.

  • erdela pisze:

    Wspaniała! Sekret tkwi chyba w tej zasmażce. Ja dodatkowo na początku przelewam kapustę niewielką ilością zimnej wody i podczas gotowania (już z zasmażką) dodaję mielony kminek. SMAKOWITOŚCI!

  • temac pisze:

    Jaki boczek ma być, lub jaki jest lepszy do tej kiszonej kapusty, surowy czy wędzony?

    • Tomek Lach pisze:

      Każdy rodzaj będzie dobry. Wędzony boczek ma jednak trochę dodatkowego, specyficznego aromatu – proponuję użyć wedle uznania tego rodzaju boczku, który bardziej Tobie pasuje.

  • Natalia pisze:

    Tomek super przepis!! Przystępnie wytłumaczone. Kapusta wyszła ekstra.

  • kucharz zawodowy pisze:

    zasmażka ciemniejsza polepsza smak

  • McFlay pisze:

    Tomkuz, przepis wspaniały – co do przykrycia to stosuję metodę taką jak Twoja. Z własnych dodatków co do przepisu to na początku przepuszczam kapustę przez elktryczną maszynkę do mielenia (ale bez „noży” i z nakładką w postaci ażurowego trójkąta który trzyma tylko ślimak) – powoduje to dobre rozdrobnienie kapusty. Dodaję też dwie drobno posiekane suszone śliwki. PYSZNOŚCI.

  • Tomek Lach pisze:

    Aniu dzięki za komentarz :) Przepis przed publikacją testowałem wiele razy – w końcu ma dorównywać babcinemu gotowaniu ;-) A babcia prawie w górach mieszka :)

  • Ania pisze:

    Wyszło dokładnie tak jak sobie to wymarzyłam. Wspomnienie tego co najlepsze w polskich górach zimą. Narty + grzaniec + schabowy z zasmażaną kapustą. Poezja :)

  • Ania pisze:

    Dziś zabrałam się za ten przepis i przyznam szczerze, że brakuje mi drobnego detalu w postaci informacji (istotnej np. przy robieniu bigosu i młodej kapusty) czy kapustę w garnku mamy gotować pod przykryciem, czy też nie. Intuicyjnie wybrałam drugą opcję, a co z tego wyjdzie czas pokaże :)

    • Tomek Lach pisze:

      Ja na początku gotuję pod przykryciem, a kiedy kapusta zmięknie gotuję już bez przykrycia, żeby nadmiar wody odparował. Trzeba kontrolować sytuację bo nie wykluczam, że czasem trzeba będzie nawet dolać wody ;)

    • Slawek pisze:

      Bez przykrycia, cokolwiek by to nie było, gotujemy gdy się chcem pozbyć namiaru wody albo niepożądanego zapachu (np. z kalofiora). Kapustę zwykle gotuję z minum wody i ubytek byłby niepożądany, a zapach jest OK.

  • gosiaczek pisze:

    LUUUBCZYK zielona gałązka pod koniec gotowania daje niesamowity aromat magii. Nie lubie osobiście ziela i liścia bo to do krupniku się dodaje:) Pozdrawiam

  • kasiulaaaaaaa pisze:

    mmmmm…. slinka cieknie;) ide zrobic;) tylko cos mnie nie przekonuje biala kapusta.

  • ola pisze:

    A ja jeszcze dodaję suszonej śliwki z 5 takich sliwek na kilogram kapuchy :)

  • ola pisze:

    Wszystko ok ,przepis dobry ale zapomniałaś umieścić tam po drodze tej łyżeczki cukru lub miodu …

  • basga pisze:

    ja z ziemniakiem robię tak:surowy ziemniak ścieram na drobnej tarce/jak do placków ziemniaczanych/,jak kapusta jest już miękka wtedy dodaje ten starty ziemniak i chwilę gotuję.Kapustka jest pyszna,ziemniak ją jednocześnie zagęszcza.

  • olaf pisze:

    Z tym miodem wyszło super.

  • andytherock pisze:

    a co z tym miodem?

  • bronia pisze:

    Robiłam pierwszy raz,wyszła dobra:)

  • marcia pisze:

    Ja też podsmażam kapustę na brązowo,ma lepszy smak,jest bardziej wyrazista,smacznego wszystkim:)

  • zuuu pisze:

    wyszła niesamowita super przepis:)

  • fafik pisze:

    ziemniaki z kapustą:

    ziemniaki obieramy i gotujemy z solą.
    kiszona kapustę przelewamy wodą, jesli jest za kwaśna.
    obieramy cebulę i kroimy drobno- podsmażamy na maśle i wrzucamy na to kapustę- dodajemy pieprzu i kminku, jeśli lubimy. dusimy pod przykryciem do miekkości.
    ziemniaki odcedzamy i dusim z odrobina masła (nie dodajemy smietany, ani mleka).
    łączymy ziemniaki z kapusta i dokładnie mieszamy. odstawiamy na jeden dzień, żeby smaki sie przegryzły.
    smacznego.

  • Aśka pisze:

    Witam,
    Zajrzałam tutaj aby sobie przypomnieć jak się robi kapustę zasmażaną ,bo odkąd wyprowadziłam się od mamusi , to jej nie jadłam :) A było to ho ho ho ile lat temu :)Wyszła przepysznie. Wszystkim się uszy częsły jak jedli. Teraz będę gotowała ją częściej. Dziękuję i pozdrawiam wszystkich smakoszy kapusty.

  • Anulka pisze:

    Hej
    dzięki za przepis, kapusta wyszła bardzo dobra :) Pozdrawiam

  • esq pisze:

    A gdzie starta marchew i jablko?

  • tomafek pisze:

    A ja dorzucam jeszcze parę suszonych grzybków dla zintensyfikowania doznań (nie muszą być halucynki, wystarczą najzwyczajniejsze leśne, aromatyczne grzyby).

  • Waldemar pisze:

    Ela napisała – „Waldemar – na śląsku to ciap kapusta”. OK, ale co dalej ?? Co z tym kartoflem? Proszę o przepis.

  • Ela pisze:

    Waldemar – na śląsku to ciap kapusta ;)

  • ada pisze:

    kapusta zasmażana jest poprostu pyszna.dodałam jeszcze boczku palce lizać.

  • Wacek pisze:

    a miód i cukier oczywiście do herbaty. Pozdrawiam

  • Aneta pisze:

    u nas robi się bez grochu i zawsze kiedy jestem u mamy to danie obowiązkowe.
    gotujemy kiszoną kapuste do miękkości w drugim garnku ziemniaki, kiedy wszystko jest miękkie wrzucamy do miski i ugniatamy sprzętem do ziemniaków. Dodajemy sól i pieprz oraz łyżkę smalcu domowego lub stopionego boczku wędzonego.
    jeżeli dajemy kapustę białą to wtedy należy dodać octu ;)

    z białej kapusty też robię a la zasmażaną – w garnku roztapiam masło i dodaje surową kapustę oraz cebulę i gotuję to razem, co jakiś czas mieszam żeby się nie przypaliło. Kiedy jest pół miękka dodaje przyprawy i wyłączam gaz zostawiam pod przykryciem. Podaję na ciepło z ziemniakami i schabowym

  • beti33 pisze:

    Ja znam i często ją rbię to przepis moje babci:

    KAPUSTA KISONA ZASNOŻANA Z ZIEMNIAKAMI I GROCHEM:

    Kapustę robimy tak samo zasmażaną tylko w też wosobnym garku gotujemy 6 ziemniaków i w drugim groch połowkowy łuskany według uznania 10-20dag a można i więcej.
    ziemniaki rozgotowujemy i dusimy razem z wodą w której się gotowały puźniej to wlewamy do kapusty i mieszamy
    groch jak się ugotuje do miękosci i trochę rozgotuje też wlewamy do tej kapusty i wszystko razem mieszamy robimy jeszcze zasmaszkę i gotowe.
    SMACZNEGO.

  • spir pisze:

    Wszystko cacy, ale ja najpierw pociachaną kapustkę obsmażam w małej ilości oleju. Ma być podbrązowiała…dodaję jedną cebulkę pociachaną w kostkę, przyprawy, i zalewam wodą. Drugą cebulkę podsmażam ( najlepiej na własnym smalczyku – bez skwarek ) i zagęszczam mąką. Sok z odciśniętej kapusty trzymam, czekając co by ewentualnie delikatnie zakwasić. I na sam koniec dodaję znowu miodu, i kminek.
    Nu, zachwycają się wszyscy jedzący.

    • Tomek Lach pisze:

      @spir dzięki za cenny komentarz. Miód i kminek to brzmi smakowicie. Nie spotkałem się do tej pory z podsmazaniem kapusty na brązowo ;)

    • Slawek pisze:

      Też nie pozbywam się wody, bo lubię jak solidnie kwaśna. Dzisiaj zrobiłem, bo mam z wcozraj parę kawałków pieczonego schabu i za chwilę w tej kapuście go odgrzeję.

  • Waldemar pisze:

    Kto z Forumowiczów zna przepis na ZASMAŻANĄ KAPUSTĘ KISZONĄ z dodatkiem ziemniaka? Jadłem taką na Śląsku Cieszyńskim, w Wiśle i Istebnej. Nigdzie w Necie nie ma takiego przepisu gdzie jednym ze składników jest ZIEMNIAK.

  • Irene pisze:

    Kapusta zasmażana to najlepsze co można zrobić z kapusty :D Ja preferuję wersję na bazie kapusty kiszonej, a dodatkowo już na samym początku gotowania dodaję kawałek skóry ze słoniny lub boczku – taki ekstra dodatek zapewnia super posmak

    • Tomek pisze:

      Słuszna uwaga – ja też spotkałem się ze składnikiem w postaci skóry ze słoniny i kapusta zasmażana w takim wydaniu jest bardzo dobra

  • Ilość komentarzy: 81 - dołącz do dyskusji!

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *