Kapusta zasmażana
Tomek Lach

Kapusta zasmażana – jak u babci

5 oceny: 10

Kapusta zasmażana to jedna z moich ulubionych potraw. Najlepsza i niedościgniona jest w wykonaniu mojej babci, która kapustę zasmażaną przygotowuje bez pośpiechu, maltretując nozdrza rewelacyjnymi zapachami.

Przepis, który przedstawiam opiera się kapuście kiszonej – bo taka moim zdaniem jest najlepsza. Nie widzę jednak przeszkód w zastosowaniu kapusty białej – dzięki temu otrzymasz po prostu potrawę o delikatniejszym i niezbyt kwaśnym smaku. Taka wersja przepisu na kapustę zasmażaną pojawi się na blogu innym razem.

Składniki potrzebne do przygotowania kapusty zasmażanej

Kapusta zasmażana

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 2 średnie cebule
  • kilka łyżek oliwy
  • łyżka miodu lub cukru
  • pieprz, liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego
  • na zasmażkę: słuszna łyżka masła i dwie łyżki mąki

Przygotowanie kapusty zasmażanej

  1. Kapustę kiszoną odsączam z nadmiaru soku

  2. Siekam wedle uznania, tak żeby łatwiej było mieszać kapustę w garnku.

    Kapusta zasmażana

  3. Kapustę wrzucam do garnka, a następnie zalewam wrzątkiem w taki sposób, aby woda przykryła całą kapustę

  4. Do garnka dodaję również posiekaną jedną cebulę

  5. Do kapusty dodaję pół łyżeczki soli, miód, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego i podobną ilość zairem pieprzu

    Kapusta zasmażana

  6. Następnie doprowadzam całość do wrzenia, zmniejszam ogień i gotuję kilkadziesiąt minut, aż kapusta będzie miękka

  7. Na oliwie podsmażam drobno posiekaną drugą cebulę. Kiedy już ładnie się zarumieni dodaję łyżkę masła i dwie łyżki mąki.

  8. Cebulę z masłem i mąką zasmażam na złoty kolor, a kiedy zasmażka nabierze ładnego złotego koloru wlewam na patelnię chochelkę wody zaczerpniętej z gotującej się kapusty

  9. Zasmażkę mieszam pieczołowicie z wodą aż do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie dodaję zawartość patelni do gotującej się kapusty i całość starannie mieszam

  10. Na koniec przyprawiam kapustę do smaku solą i pieprzem

przygotowania: 10 minut
czas wykonania: 35 minut
czas potrzebny: 45 minut
ilość porcji: 4
kuchnia polska
Obiad

Kapusta zasmażana

Kapusta zasmażana świetnie pasuje do różnego rodzaju mięs. Ja zwykle podaję ją w towarzystwie ziemniaków. Jestem tak dużym fanem tego dania, że jem kapustę zasmażoną nawet na zimno, dodaję do kanapek, a nawet do pizzy!!! :-)

Kapusta zasmażana z boczkiem

Smakoszom mięsa polecam rozszerzyć przepis o pokrojony w drobną kostkę boczek. Przed przygotowaniem zasmażki podsmażam boczek na patelni. Kiedy wytopi się niego nieco tłuszczu dorzucam cebulę i smażę oba składniki aż się zarumienią. Następnie dodaję mąkę i dalej postępuję zgodnie z przedstawionym wyżej przepisem.

SMACZNEGO!

Newsletter > Nie przegap :-)

Nie chcesz przegapić nowych przepisów na blogu i konkursów z nagrodami? Nic prostszego - dołącz do setek czytelników bloga aby jeden lub dwa razy w miesiącu otrzymywać najsmaczniejszy newsletter.

Ilość komentarzy: 100 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  • misiek pisze:

    Dzieki za pszepis ,wyszlo rewelacyjnie , smak dzieciństwa powrocil jak u mojej prababci. Myslalem ze juz nigdy nie bd jadl czegos takuego a dzieki tobie mam dzis znowu 12lat .jakza dzieciak. Dziekiii ;)

  • Zibi - Vancouver pisze:

    Kapusta znakomita !!!!!! Dzięki za przepis !!!!!
    I wcale nie drażni mnie uwaga autora na temat jego odczuć – to normalny element naszego życia, dodatkowo ubarwiający monotonne często opisy.
    Od pewnego czasu przebywam „na obczyźnie” więc z przyjemnością robię coś smakowitego z polskiej kuchni. Dzisiaj przyszła mi ochota na klasycznego schaboszczaka, więc i kapusta była konieczna. Ta kapusta jest tak smaczna, że może służyć nie tylko jko dodatek, ale i jako danie podstawowe do którego można coś dorzucić. Jako miłośnik kapusty z grochem, pod podzieliłem całość na pół i do jednej części dodałem ugotowany groch, mieszanka też była smaczniutka, jednak jutro, gdy się „przegryzie” będzie jeszcze lepsza.
    Pozdrawiam serdecznie ;)

    5
  • tomek pisze:

    Kapusta palce lizać i to do kości :)
    Jedyna rzecz jaka mnie mierzi to głupkowaty tekst o ,, maltretowaniu ” nozdrzy rewelacyjnymi zapachami … no błagam ! Czy autor napisze też o kojeniu jego powonienia zapachem szamba – no nie !!! Używajmy słów zgodnie z ich znaczeniem . Dobrze , że nie musimy się torturować (sic!) smakiem tej kapuścianej rozkoszy ;)

  • Edzia pisze:

    wynalazłam pana przepis..i robie już kolejny raz wszystkim smakuje ..a mi przede wszystkim :) polecam przepis ;)

  • jacek pisze:

    Rzadko kiedy komentuje przepisy z internetu, z reguły mi sie nie chce ale ta kapusta zrobila na mnie wrazenie. Robilem wczoraj ,bo mialem resztke kapusty ale dzis juz kupilem sobie 0,750 kg zeby ja zrobic. jest fenomenalna, naprawde, przez najblizsze pare dni bede szukal takiego menu obiadowego zeby tylko ja moc jesc:D pycha!

  • mamercik pisze:

    Ugotowałam dzisiaj kapustę z Twojego przepisu.Pycha.Niebo w gębie.Polecam i dziękuję.

    5
  • RastaKapucha...Love pisze:

    EEEee, nie czuć zielonego. No ale wszyscy gadają, że pyszne. (pewnie działa na podswiadomość, gadaja coś o tofi)

  • RastaKapucha...Love pisze:

    Nie mam ziela angielskiego, nawet nie wiem co to. Dodałem troche gibona mam nadzieje, że będzie pyszne. Pozdrao bracie. Ale będzie jazda przy objedzieXD

  • Mrs.Hatsepsut pisze:

    Dzisiaj znalazlam Pana przepis, zrobilam według niego kapuchę i muszę przyznać ze przepis Pana babci jest rewelacyjny. Polecam :)

  • drużyna a pisze:

    Do pizzy? Straszne :D

  • Edzia pisze:

    zrobiłam wszystkim bardzo smakuje , oczywiście dodałam kminek :)

    4
  • mańka pisze:

    Naprawdę pyszna kapusta,robiłam ją już wiele razy i zawsze się udaje.Po prostu niebo w gębie,dziękuję za przepis.

    5
  • felek pisze:

    super przepis! polecam!

  • Lidia pisze:

    Cudowny przepis, polowe kapusty zjafkam przed obiadem :) pozdrawiam!

    5
  • Slawek Szlachta pisze:

    Do kapustki dodałem namoczone pokrojone suszone grzyby i kminek. Żona wniebowzięta… Polecam!

    5
  • Alka pisze:

    Dzięki wielkie. Przespis rewelacyjny…kapustka przepyszna :)

    5
  • karola pisze:

    Pyszna!Dzisiaj zrobilam:)

  • julita pisze:

    sorry, ale obrzydliwa, narobiłam się i wyrzuciłam…

  • Magda pisze:

    Pyszna, dziś będę robić już drugi raz :) Dzięki za ten przepis :)

  • basia pisze:

    zrobiłam dokładnie w/g Pana przepisu i rewelacja, mąż zachwycony .
    dziękuję i polecam wszystkim idealna do schabowych bez żadnych innych dodatków.

    5
  • Anulkasek pisze:

    Zrobiłam i jest naprawdę pyszna!!! Podam z pampuchami i sosem z polędwiczek, palce lizać :)

    5
  • Aga pisze:

    Chcę dziś ja zrobić. Ale pytanie. Jaka mąka? Pszenna czy ziemniaczana? Proszę o odpowiedź :-)

  • JolaM pisze:

    Ale pycha, wlasnie zrobilam i chyba szybko zniknie. Ja dodalam troche poszatkowanej bialej kapusty do kwaszonej. Mmniammmm!

    5
  • Andwej pisze:

    Kapustę zasmażaną robię z jabłkami- ze śliwkami jeszcze nie próbowałam, choć sam przepis brzmi interesująco:)
    Pozdrawiam cieplutko:)

  • poli pisze:

    Przepis super, ja dodaje kminek i łyżkę powideł śliwkowych. Jem bardzo mało mięsa więc ta wersja jest super. Do tego ziemniaczki tłuczone i mmmmmm.

  • ardioza pisze:

    łyżka miodu lub cukru? Gdzieś mi umknęły te kładniki.

  • fido_dido pisze:

    pycha. coś wspaniałego. ja dodaje jeszeszcze troche grzybków suszonych. dzięki za przepis.

  • Ela pisze:

    Rewelacja, polecam :)

  • geo pisze:

    Kiedy dodajesz miod czy cukier?

  • koles pisze:

    kapusta pierwsza klasa!!!!
    pozdrawiam i poleca

  • pogol pisze:

    Kapustka zajebista dodalen od siebie tylko kminek

  • czarnaa pisze:

    Robilam:) Pyyyyyszneeee Mniamciuu…..

    • Gragna pisze:

      Ja , stara gospodyni a tak pysznej kapusty jeszcze nie jadłam. Przepis prosty i genialny.Pychota nad pychoty.Mniamutek.:)

  • marzena pisze:

    Rewelacja, nawet mój narzeczony, który nie lubi warzyw zajadał aż mu się uszy trzęsły. Ja tylko troszkę wzbogacilam, dodała na sam koniec pomidory skrojone w kostkę.

  • dom1051 pisze:

    bardzo dziekujęza przepis rewelacja

  • Franek pisze:

    ja miód dodaje jak gotuje kapuste do miekkości to tak w połowie albo pod koniec gotowania przed tym jak mam dodać zasmazke :D

  • Gosia pisze:

    Nieziemska!
    I mozna z nia pokombinowac :) Takiej strony szukalam od dawna, trafiasz w moje smaki za kazdym razem i uwielbiam tu zagladac jak potrzebuje sobie przypomniec jak sie co pichci :) Prawdopodobnie jestesmy z tych samych stron!

  • Hella pisze:

    poprostu palce lizac…
    robilam juz ja drugi raz i jest wspaniala, a tutaj za granica, poprostu jeszcze chyba lepiej smakuje ;)
    pozdowionka

  • barnaba100 pisze:

    Witaj, przepis super!!!
    Pytanie, w którym miejscu dodajesz miód?

  • smakowitek pisze:

    Kto by pomyślał!
    Tak proste i tak przepyszne.
    Wielkie dzięki, bo juz miałem zamiar jeść na surowo, a tu taki fajny przepisik wskoczył.
    Na pewno wykorzystam go jeszcze niejednokrotnie!

    Właśnie popijam tę przepyszność ciepłą herbatą :)

    Dziękuję i Pozdrawiam :)

  • Magda K. pisze:

    Zrobiłam i wyszło pysznie :) Pozdrawiam

  • Ad pisze:

    Zrobiłam z dwóch porcji,wszystko znikneło,polecam wszystkim nie spodziewałam się,że będzie aż taka pysznaaaaaa.Mega przepisik. 10/10

  • barteek pisze:

    zapewne pyszna-proponuję wzmocnić kapustę zasmażaną poprzez dodanie do parzenia trochę kminku ,który poprawia smak i oczywiście ma działanie wiatropędne-bo jak tu po takim jedząku bąka nie puścić?:))

  • Marzenia pisze:

    Super! Bardzo dobra kapusta. Zrobilam polowe porcji, dalam troche za duzo wody, ale po odjeciu nadmiaru wszystko ladnie wyszlo.
    Niestety nie mialam w domu ani ziela angielskiego ani lisci laurowych, wyszlo i tak przepysznie. Jak juz wszystko bylo gotowe dodalam lyzke miodu, bo kapusta okazala sie odrobine za kwasna. Pycha! Z boczkiem tez fantastyczne. Dodac mozna jakakolwiek wedline, pycha pycha!

  • rosiu1e9dq pisze:

    mistrzostwo świata xd przyjacielu mistrzostwo swiata

  • kasia pisze:

    Zasmażka mi nie wyszła, mimo że zrobiłam wszystko wg. przepisu ehh :(
    Co zrobiłam nie tak ?

  • zadowolony pisze:

    przepis warty polecenia,wyszła dobra,tylko ja zasmażkę zrobiłem na świeżej słonince,skwarki wcześniej dodałem do kapustki.POLECAM

  • Tasteme pisze:

    Dziś po raz pierwszy robię do żeberek kapustę zasmażaną…skorzystam z w/w przepisu i dam znać jak wyszło :)

  • ania pisze:

    Pyszna!tego szukalam.

  • justyna pisze:

    spodobalo mi się ta kapusta bardzo mi smakowala nawet jak ją pierszy raz zobaczylam to chcialam ją zjesc powodzenia w dalszym gotowaniu

  • Beata pisze:

    A ja dodaję dużą porcję kminku( całe ziarna) i przed duszeniem kapustę obgotowuję i odlewam, żeby nie była gorzkawa

  • Wiktoria pisze:

    Po raz pierwszy w zyciu przeczytalam przepis na cos – jasno, normalnie napisany – dziekuje.

  • erdela pisze:

    Wspaniała! Sekret tkwi chyba w tej zasmażce. Ja dodatkowo na początku przelewam kapustę niewielką ilością zimnej wody i podczas gotowania (już z zasmażką) dodaję mielony kminek. SMAKOWITOŚCI!

  • temac pisze:

    Jaki boczek ma być, lub jaki jest lepszy do tej kiszonej kapusty, surowy czy wędzony?

    • Tomek Lach pisze:

      Każdy rodzaj będzie dobry. Wędzony boczek ma jednak trochę dodatkowego, specyficznego aromatu – proponuję użyć wedle uznania tego rodzaju boczku, który bardziej Tobie pasuje.

  • Natalia pisze:

    Tomek super przepis!! Przystępnie wytłumaczone. Kapusta wyszła ekstra.

  • kucharz zawodowy pisze:

    zasmażka ciemniejsza polepsza smak

  • McFlay pisze:

    Tomkuz, przepis wspaniały – co do przykrycia to stosuję metodę taką jak Twoja. Z własnych dodatków co do przepisu to na początku przepuszczam kapustę przez elktryczną maszynkę do mielenia (ale bez „noży” i z nakładką w postaci ażurowego trójkąta który trzyma tylko ślimak) – powoduje to dobre rozdrobnienie kapusty. Dodaję też dwie drobno posiekane suszone śliwki. PYSZNOŚCI.

  • Tomek Lach pisze:

    Aniu dzięki za komentarz :) Przepis przed publikacją testowałem wiele razy – w końcu ma dorównywać babcinemu gotowaniu ;-) A babcia prawie w górach mieszka :)

  • Ania pisze:

    Wyszło dokładnie tak jak sobie to wymarzyłam. Wspomnienie tego co najlepsze w polskich górach zimą. Narty + grzaniec + schabowy z zasmażaną kapustą. Poezja :)

  • Ania pisze:

    Dziś zabrałam się za ten przepis i przyznam szczerze, że brakuje mi drobnego detalu w postaci informacji (istotnej np. przy robieniu bigosu i młodej kapusty) czy kapustę w garnku mamy gotować pod przykryciem, czy też nie. Intuicyjnie wybrałam drugą opcję, a co z tego wyjdzie czas pokaże :)

    • Tomek Lach pisze:

      Ja na początku gotuję pod przykryciem, a kiedy kapusta zmięknie gotuję już bez przykrycia, żeby nadmiar wody odparował. Trzeba kontrolować sytuację bo nie wykluczam, że czasem trzeba będzie nawet dolać wody ;)

    • Slawek pisze:

      Bez przykrycia, cokolwiek by to nie było, gotujemy gdy się chcem pozbyć namiaru wody albo niepożądanego zapachu (np. z kalofiora). Kapustę zwykle gotuję z minum wody i ubytek byłby niepożądany, a zapach jest OK.

  • gosiaczek pisze:

    LUUUBCZYK zielona gałązka pod koniec gotowania daje niesamowity aromat magii. Nie lubie osobiście ziela i liścia bo to do krupniku się dodaje:) Pozdrawiam

  • kasiulaaaaaaa pisze:

    mmmmm…. slinka cieknie;) ide zrobic;) tylko cos mnie nie przekonuje biala kapusta.

  • ola pisze:

    A ja jeszcze dodaję suszonej śliwki z 5 takich sliwek na kilogram kapuchy :)

  • ola pisze:

    Wszystko ok ,przepis dobry ale zapomniałaś umieścić tam po drodze tej łyżeczki cukru lub miodu …

  • basga pisze:

    ja z ziemniakiem robię tak:surowy ziemniak ścieram na drobnej tarce/jak do placków ziemniaczanych/,jak kapusta jest już miękka wtedy dodaje ten starty ziemniak i chwilę gotuję.Kapustka jest pyszna,ziemniak ją jednocześnie zagęszcza.

  • olaf pisze:

    Z tym miodem wyszło super.

  • andytherock pisze:

    a co z tym miodem?

  • bronia pisze:

    Robiłam pierwszy raz,wyszła dobra:)

  • marcia pisze:

    Ja też podsmażam kapustę na brązowo,ma lepszy smak,jest bardziej wyrazista,smacznego wszystkim:)

  • zuuu pisze:

    wyszła niesamowita super przepis:)

  • fafik pisze:

    ziemniaki z kapustą:

    ziemniaki obieramy i gotujemy z solą.
    kiszona kapustę przelewamy wodą, jesli jest za kwaśna.
    obieramy cebulę i kroimy drobno- podsmażamy na maśle i wrzucamy na to kapustę- dodajemy pieprzu i kminku, jeśli lubimy. dusimy pod przykryciem do miekkości.
    ziemniaki odcedzamy i dusim z odrobina masła (nie dodajemy smietany, ani mleka).
    łączymy ziemniaki z kapusta i dokładnie mieszamy. odstawiamy na jeden dzień, żeby smaki sie przegryzły.
    smacznego.

  • Aśka pisze:

    Witam,
    Zajrzałam tutaj aby sobie przypomnieć jak się robi kapustę zasmażaną ,bo odkąd wyprowadziłam się od mamusi , to jej nie jadłam :) A było to ho ho ho ile lat temu :)Wyszła przepysznie. Wszystkim się uszy częsły jak jedli. Teraz będę gotowała ją częściej. Dziękuję i pozdrawiam wszystkich smakoszy kapusty.

  • Anulka pisze:

    Hej
    dzięki za przepis, kapusta wyszła bardzo dobra :) Pozdrawiam

  • esq pisze:

    A gdzie starta marchew i jablko?

  • tomafek pisze:

    A ja dorzucam jeszcze parę suszonych grzybków dla zintensyfikowania doznań (nie muszą być halucynki, wystarczą najzwyczajniejsze leśne, aromatyczne grzyby).

  • Waldemar pisze:

    Ela napisała – „Waldemar – na śląsku to ciap kapusta”. OK, ale co dalej ?? Co z tym kartoflem? Proszę o przepis.

  • Ela pisze:

    Waldemar – na śląsku to ciap kapusta ;)

  • ada pisze:

    kapusta zasmażana jest poprostu pyszna.dodałam jeszcze boczku palce lizać.

  • Wacek pisze:

    a miód i cukier oczywiście do herbaty. Pozdrawiam

  • Aneta pisze:

    u nas robi się bez grochu i zawsze kiedy jestem u mamy to danie obowiązkowe.
    gotujemy kiszoną kapuste do miękkości w drugim garnku ziemniaki, kiedy wszystko jest miękkie wrzucamy do miski i ugniatamy sprzętem do ziemniaków. Dodajemy sól i pieprz oraz łyżkę smalcu domowego lub stopionego boczku wędzonego.
    jeżeli dajemy kapustę białą to wtedy należy dodać octu ;)

    z białej kapusty też robię a la zasmażaną – w garnku roztapiam masło i dodaje surową kapustę oraz cebulę i gotuję to razem, co jakiś czas mieszam żeby się nie przypaliło. Kiedy jest pół miękka dodaje przyprawy i wyłączam gaz zostawiam pod przykryciem. Podaję na ciepło z ziemniakami i schabowym

  • beti33 pisze:

    Ja znam i często ją rbię to przepis moje babci:

    KAPUSTA KISONA ZASNOŻANA Z ZIEMNIAKAMI I GROCHEM:

    Kapustę robimy tak samo zasmażaną tylko w też wosobnym garku gotujemy 6 ziemniaków i w drugim groch połowkowy łuskany według uznania 10-20dag a można i więcej.
    ziemniaki rozgotowujemy i dusimy razem z wodą w której się gotowały puźniej to wlewamy do kapusty i mieszamy
    groch jak się ugotuje do miękosci i trochę rozgotuje też wlewamy do tej kapusty i wszystko razem mieszamy robimy jeszcze zasmaszkę i gotowe.
    SMACZNEGO.

  • spir pisze:

    Wszystko cacy, ale ja najpierw pociachaną kapustkę obsmażam w małej ilości oleju. Ma być podbrązowiała…dodaję jedną cebulkę pociachaną w kostkę, przyprawy, i zalewam wodą. Drugą cebulkę podsmażam ( najlepiej na własnym smalczyku – bez skwarek ) i zagęszczam mąką. Sok z odciśniętej kapusty trzymam, czekając co by ewentualnie delikatnie zakwasić. I na sam koniec dodaję znowu miodu, i kminek.
    Nu, zachwycają się wszyscy jedzący.

    • Tomek Lach pisze:

      @spir dzięki za cenny komentarz. Miód i kminek to brzmi smakowicie. Nie spotkałem się do tej pory z podsmazaniem kapusty na brązowo ;)

    • Slawek pisze:

      Też nie pozbywam się wody, bo lubię jak solidnie kwaśna. Dzisiaj zrobiłem, bo mam z wcozraj parę kawałków pieczonego schabu i za chwilę w tej kapuście go odgrzeję.

  • Waldemar pisze:

    Kto z Forumowiczów zna przepis na ZASMAŻANĄ KAPUSTĘ KISZONĄ z dodatkiem ziemniaka? Jadłem taką na Śląsku Cieszyńskim, w Wiśle i Istebnej. Nigdzie w Necie nie ma takiego przepisu gdzie jednym ze składników jest ZIEMNIAK.

  • Irene pisze:

    Kapusta zasmażana to najlepsze co można zrobić z kapusty :D Ja preferuję wersję na bazie kapusty kiszonej, a dodatkowo już na samym początku gotowania dodaję kawałek skóry ze słoniny lub boczku – taki ekstra dodatek zapewnia super posmak

    • Tomek pisze:

      Słuszna uwaga – ja też spotkałem się ze składnikiem w postaci skóry ze słoniny i kapusta zasmażana w takim wydaniu jest bardzo dobra

  • Ilość komentarzy: 100 - dołącz do dyskusji!

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Blog wykorzystuje smaczniutkie pliki cookies. Informacje o ich wykorzystaniu na tej stronie znajdziesz w polityce prywatności. Możesz włączyć/wyłączyć obsługę cookies w swojej przeglądarce. Blog wykorzystuje cookies. Można je wyłączyć w przeglądarce.