Pasta z awokado to świetny dodatek do kanapek. Może pełnić również funkcję dipu na przyjęciach nastawionych na serwowanie drobnych przekąsek. Pastę z awokado robi się banalnie prosto i do tego szybko. Poniżej prezentuję przepisy na kilka wersji takiej pasty.
Pasta awokado jest w mojej kuchni jednym ze składników przepysznych kanapek. Na ciemne razowe pieczywo nakładam sporą ilość pasty z awokado. Następnie nakładam słuszny plaster pomidora i obficie posypuję kanapkę grubo zmielonym czarnym pieprzem. Takie kanapki rewelacyjnie smakują w towarzystwie ugotowanego na twardo jajka.
Składniki:
- jeden dojrzały owoc awokado
- łyżka świeżo wyciśniętego soku z limonki (ewentualnie cytryny)
- dwie łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie
Owoc awokado obieram ze skóry i kroję wzdłuż na dwie połówki. Usuwam ze środka dużą pestkę.
Dwie połówki awokado wrzucam do plastikowej miseczki, dodaję sok z limonki, oliwę.
Następnie dodaję szczyptę soli, dość dużo grubo zmielonego czarnego pieprzu i rozgniatam całość widelcem aż do uzyskania jednolitej masy zawierającej jedynie małe cząstki awokado (staram się nie przesadzić z rozgniataniem, aby nie uzyskać zbyt jednolitej papki bez wyrazu).
Pasta z awokado – wersja deluxe
Składniki pasty deluxe:
- jeden dojrzały owoc awokado
- łyżka świeżo wyciśniętego soku z limonki (ewentualnie cytryny)
- dwie łyżki oliwy z oliwek
- ugotowane na twardo jajko
- niewielka porcja żółtego sera
- łyżka majonezu
Przygotowanie pasty:
Awokado musi być dojrzałe
Awokado im bardziej dojrzałe tym smaczniejsze i łatwiejsze w obróbce. Najbardziej dojrzałe owoce praktycznie rozpływają się pod naciskiem palca jak masło i polecam wypróbować właśnie awokado jako zastępstwo masła. Szczególnie dobrze komponuje się z ciemnym pieczywem. Co ciekawe tłuszcze zawarte w owocu awokado są bardzo dobrze przyswajalne przez organizm człowieka i w pewnych przypadkach awokado polecane jest osobom chorym np. na miażdżycę jako zamiennik masła.
Dojrzałe awokado poznasz po elastycznej miękkiej skórze – wystarczy nieco mocniej nacisnąć palcem aby poczuć charakterystyczną miękkość tego owocu. Jeżeli skóra jest twarda i stawia zdecydowany opór znaczy to, że owoc jest jeszcze niedojrzały i twardy w środku. Warto w takim wypadku wstrzymać się z jego spożyciem przez dzień lub dwa.
Używając awokado musisz również pamiętać, że jest to owoc bardzo szybko tracący świeżość. Aby zachować jego przepiękny zielony kolor jak najdłużej, musisz zaraz po obraniu awokado ze skórki skropić miąższ sokiem z cytryny lub limonki. Dzięki temu awokado nie zczernieje zbyt szybko. Paska awokado po kilku godzinach spędzonych w lodówce również nie będzie już miała intensywnej zielonej barwy, dlatego radzę przygotowanie tylko jakiej ilości, jaka zostanie zjedzona w krótkim czasie.
Awokado – samo zdrowie
Owoc awokado jest bardzo ciekawym produktem. Oprócz walorów smakowych posiada również właściwości lecznicze. W związku ze sporą zawartością witamin C, PP, E, K i witamin z grupy B oraz niską zawartością cukru jest polecany jako uzupełnienie diety osób cierpiących na problemy z układem pokarmowym.
Awokado znajduje zastosowanie w wielu dziedzinach i odmianach kuchni. Jest stosowany jako jeden z ważniejszych składników sushi. W Ameryce Południowej jest składnikiem lodów i napojów mlecznych. W meksyku jest głównym składnikiem wielu dań, w tym bardzo popularnej pasty guacamole. Awokado jest także powszechnie stosowane w kosmetyce, a w sieci znaleźć można wiele przepisów na maseczki do twarzy na bazie awokado pełniące funkcję odżywek i łagodzące podrażnienia skóry twarzy.