Pasta z awokado

Pasta z awokado to świetny dodatek do kanapek. Może pełnić również funkcję dipu na przyjęciach nastawionych na serwowanie drobnych przekąsek. Pastę z awokado robi się banalnie prosto i do tego szybko. Poniżej prezentuję przepisy na kilka wersji takiej pasty.

awokado przepis na pastę do kanapek

Pasta z awokado – wersja podstawowa

Składniki pasty:

  • jeden dojrzały owoc awokado
  • łyżka świeżo wyciśniętego soku z limonki (ewentualnie cytryny)
  • dwie łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie pasty:

  1. Owoc awokado obieram ze skóry i kroję wzdłuż na dwie połówki
  2. Usuwam ze środka dużą pestkę
  3. Dwie połówki awokado wrzucam do plastikowej miseczki, dodaję sok z limonki, oliwę
  4. Następnie dodaję szczyptę soli, dość dużo grubo zmielonego czarnego pieprzu i rozgniatam całość widelcem aż do uzyskania jednolitej masy zawierającej jedynie małe cząstki awokado (staram się nie przesadzić z rozgniataniem, aby nie uzyskać zbyt jednolitej papki bez wyrazu)

 

Pasta z awokado – wersja deluxe

Składniki pasty deluxe:

  • jeden dojrzały owoc awokado
  • łyżka świeżo wyciśniętego soku z limonki (ewentualnie cytryny)
  • dwie łyżki oliwy z oliwek
  • ugotowane na twardo jajko
  • niewielka porcja żółtego sera
  • łyżka majonezu

Przygotowanie pasty:

Wygląda tak samo jak przygotowanie wersji podstawowej, z tą różnicą że na koniec dodaję drobno posiekane jajko, grubo starty żółty ser i łyżkę majonezu. Wszystkie składniki dokładnie mieszam i gotowe!

Pasta awokado jest w mojej kuchni jednym ze składników przepysznych kanapek. Na ciemne razowe pieczywo nakładam sporą ilość pasty z awokado. Następnie nakładam słuszny plaster pomidora i obficie posypuję kanapkę grubo zmielonym czarnym pieprzem. Takie kanapki rewelacyjnie smakują w towarzystwie ugotowanego na twardo jajka.

Awokado musi być dojrzałe

Awokado im bardziej dojrzałe tym smaczniejsze i łatwiejsze w obróbce. Najbardziej dojrzałe owoce praktycznie rozpływają się pod naciskiem palca jak masło i polecam wypróbować właśnie awokado jako zastępstwo masła. Szczególnie dobrze komponuje się z ciemnym pieczywem. Co ciekawe tłuszcze zawarte w owocu awokado są bardzo dobrze przyswajalne przez organizm człowieka i w pewnych przypadkach awokado polecane jest osobom chorym np. na miażdżycę jako zamiennik masła.

Dojrzałe awokado poznasz po elastycznej miękkiej skórze – wystarczy nieco mocniej nacisnąć palcem aby poczuć charakterystyczną miękkość tego owocu. Jeżeli skóra jest twarda i stawia zdecydowany opór znaczy to, że owoc jest jeszcze niedojrzały i twardy w środku. Warto w takim wypadku wstrzymać się z jego spożyciem przez dzień lub dwa.

Używając awokado musisz również pamiętać, że jest to owoc bardzo szybko tracący świeżość. Aby zachować jego przepiękny zielony kolor jak najdłużej, musisz zaraz po obraniu awokado ze skórki skropić miąższ sokiem z cytryny lub limonki. Dzięki temu awokado nie zczernieje zbyt szybko. Paska awokado po kilku godzinach spędzonych w lodówce również nie będzie już miała intensywnej zielonej barwy, dlatego radzę przygotowanie tylko jakiej ilości, jaka zostanie zjedzona w krótkim czasie.

Awokado – samo zdrowie

Owoc awokado jest bardzo ciekawym produktem. Oprócz walorów smakowych posiada również właściwości lecznicze. W związku ze sporą zawartością witamin C, PP, E, K i witamin z grupy B oraz niską zawartością cukru jest polecany jako uzupełnienie diety osób cierpiących na problemy z układem pokarmowym.

Awokado znajduje zastosowanie w wielu dziedzinach i odmianach kuchni. Jest stosowany jako jeden z ważniejszych składników sushi. W Ameryce Południowej jest składnikiem lodów i napojów mlecznych. W meksyku jest głównym składnikiem wielu dań, w tym bardzo popularnej pasty guacamole. Awokado jest także powszechnie stosowane w kosmetyce, a w sieci znaleźć można wiele przepisów na maseczki do twarzy na bazie awokado pełniące funkcję odżywek i łagodzące podrażnienia skóry twarzy.

Newsletter > Nie przegap :-)

Nie chcesz przegapić nowych przepisów na blogu i konkursów z nagrodami? Nic prostszego - dołącz do setek czytelników bloga aby jeden lub dwa razy w miesiącu otrzymywać najsmaczniejszy newsletter.

Ilość komentarzy: 17 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  • Ania pisze:

    Polecam równiez z czosnkiem:P Palce lizac a do tego Jeszcze ciepłe grzaneczki z piekarnika i plaster pomidorka jak na zdjeciu wyzej. Super sniadanko:)

  • myszka pisze:

    Super pasta. Zjadamy całe awokado na śniadanie ( 2 osoby) nie mam takiej potrzeby odkładania pasty na pózniej. do tego 2 jajka na twardo , 1 ząbek czosnku, szczypta soli i pieprzu, odrobina soku z cytryny wszystko wymieszać i smacznego. Można palce lizać.

  • KarolinaPe pisze:

    Takiego przepisu potrzebowałam :-) Pastę z awokado robiłam pierwszy raz. Lubię zaczynać nowości w kuchni od najprostszej wersji. Przeczytałam już przeróżne przepisy i zrobiłam tę najprostszą. Jestem zachwycona. Bardzo fajna strona. Krótko, rzeczowo, na temat. dzięki :-)

  • claude pisze:

    Myślę, że najlepszym sposobem na awokado est szybkie go skonsumowanie ;) wracam do kuchni – na kolację kanapka z awokado ;P

  • Aurora pisze:

    Bosko, mam w domu duże dojrzałe awokado. I jajka. I ser. bez majonezu, ale i tak myślę, że będzie de lux ;)

    • myszka pisze:

      Jeśli dobrze i zdrowo się odżywiasz , to nie zajadaj się majonezem z sklepu . Zrób sobie domowym sposobem majonez. 1 całe ciepłe jajko, ,1 łyżka kopiasta musztardy, 1-2 łyżki cytryny, 1/2 łyżeczki soli i pieprzu, ciut cukru, 1 szkl. oleju z winogron. to wszystko zmiksować na najwyższych obrotach około 2 minuty i gotowe, Smacznie i zdrowo . Smacznego.

    • Tomek Lach pisze:

      Myszka dzięki za podzielenie się przepisem! :)

  • joanna pisze:

    Taka ciekawostka – owoc awocado przekrojony na pół nie straci koloru jeśli zostawimy w nim pestkę.

    • Tomek Lach pisze:

      Joanna dzięki za poradę – właśnie niedawno widziałem ten sam trick w kuchennych rewolucjach ;) – a do tej pory kolor utrzymywałem przy pomocy soku z cytryny lub limonki

  • goga pisze:

    Zamrażarka. Daje radę przy paście z grochu i fasoli, to awokado ma być gorsze:-)

  • Nieszka pisze:

    Szkoda.. myślałam, że da się wymyślić jakiś patent właśnie bez konserwantów.. 0_O

    • Tomek Lach pisze:

      Główny problem z dłuższym przechowywaniem pasty z awokado jest taki, że traci ona swój piękny zielony kolor i staje się szara. Na dłuższą metę nie pomoże nawet sok z cytryny czy limonki. Jeżeli jednak ktoś ma na to sposób to proszę o komentarz :-)

  • Nieszka pisze:

    Ciekawe czy jest jakiś sposób na dłuższe przechowywanie pasty? hmm..

    • Tomek Lach pisze:

      Nieszka myślę, że jedyny sposób to konserwanty i inne dodatki których nie lubimy na liście składników w kupnych produktach;)

    • olga pisze:

      do pasty trzeba wrzucic pestke I szczelnie przykryc pudelki folia.wtedy zacjowa swok kolor

    • olga pisze:

      do pasty trzeba wrzucic pestke I szczelnie przykryc pudelko folia.wtedy zachowa swoj kolor

  • Ania pisze:

    Polecam pastę z awokado z czosnkiem :)
    Do rozgniecionego awokado skropionego cytrynką wyciskam jeden duży ząbek czosnku, szczypta soli i gotowe!

  • single.php > (default)

    Blog wykorzystuje smaczniutkie pliki cookies. Informacje o ich wykorzystaniu na tej stronie znajdziesz w polityce prywatności. Możesz włączyć/wyłączyć obsługę cookies w swojej przeglądarce. Blog wykorzystuje cookies. Można je wyłączyć w przeglądarce.

    Real Time Analytics