Na czasie:

Pasta z awokado

Pasta z awokado to świetny dodatek do kanapek. Może pełnić również funkcję dipu na przyjęciach nastawionych na serwowanie drobnych przekąsek. Pastę z awokado robi się banalnie prosto i do tego szybko. Poniżej prezentuję przepisy na kilka wersji takiej pasty.

awokado przepis na pastę do kanapek

Pasta awokado jest w mojej kuchni jednym ze składników przepysznych kanapek. Na ciemne razowe pieczywo nakładam sporą ilość pasty z awokado. Następnie nakładam słuszny plaster pomidora i obficie posypuję kanapkę grubo zmielonym czarnym pieprzem. Takie kanapki rewelacyjnie smakują w towarzystwie ugotowanego na twardo jajka.

Składniki:

  • jeden dojrzały owoc awokado
  • łyżka świeżo wyciśniętego soku z limonki (ewentualnie cytryny)
  • dwie łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie

  1. Owoc awokado obieram ze skóry i kroję wzdłuż na dwie połówki. Usuwam ze środka dużą pestkę.

  2. Dwie połówki awokado wrzucam do plastikowej miseczki, dodaję sok z limonki, oliwę.

  3. Następnie dodaję szczyptę soli, dość dużo grubo zmielonego czarnego pieprzu i rozgniatam całość widelcem aż do uzyskania jednolitej masy zawierającej jedynie małe cząstki awokado (staram się nie przesadzić z rozgniataniem, aby nie uzyskać zbyt jednolitej papki bez wyrazu).

przygotowania: 10 minut
czas potrzebny: 10 minut
ilość porcji: 6
kuchnia meksykańska
Przystawka

Pasta z awokado – wersja deluxe

Składniki pasty deluxe:

  • jeden dojrzały owoc awokado
  • łyżka świeżo wyciśniętego soku z limonki (ewentualnie cytryny)
  • dwie łyżki oliwy z oliwek
  • ugotowane na twardo jajko
  • niewielka porcja żółtego sera
  • łyżka majonezu

Przygotowanie pasty:

Wygląda tak samo jak przygotowanie wersji podstawowej, z tą różnicą że na koniec dodaję drobno posiekane jajko, grubo starty żółty ser i łyżkę majonezu. Wszystkie składniki dokładnie mieszam i gotowe!

Awokado musi być dojrzałe

Awokado im bardziej dojrzałe tym smaczniejsze i łatwiejsze w obróbce. Najbardziej dojrzałe owoce praktycznie rozpływają się pod naciskiem palca jak masło i polecam wypróbować właśnie awokado jako zastępstwo masła. Szczególnie dobrze komponuje się z ciemnym pieczywem. Co ciekawe tłuszcze zawarte w owocu awokado są bardzo dobrze przyswajalne przez organizm człowieka i w pewnych przypadkach awokado polecane jest osobom chorym np. na miażdżycę jako zamiennik masła.

Dojrzałe awokado poznasz po elastycznej miękkiej skórze – wystarczy nieco mocniej nacisnąć palcem aby poczuć charakterystyczną miękkość tego owocu. Jeżeli skóra jest twarda i stawia zdecydowany opór znaczy to, że owoc jest jeszcze niedojrzały i twardy w środku. Warto w takim wypadku wstrzymać się z jego spożyciem przez dzień lub dwa.

Używając awokado musisz również pamiętać, że jest to owoc bardzo szybko tracący świeżość. Aby zachować jego przepiękny zielony kolor jak najdłużej, musisz zaraz po obraniu awokado ze skórki skropić miąższ sokiem z cytryny lub limonki. Dzięki temu awokado nie zczernieje zbyt szybko. Paska awokado po kilku godzinach spędzonych w lodówce również nie będzie już miała intensywnej zielonej barwy, dlatego radzę przygotowanie tylko jakiej ilości, jaka zostanie zjedzona w krótkim czasie.

Awokado – samo zdrowie

Owoc awokado jest bardzo ciekawym produktem. Oprócz walorów smakowych posiada również właściwości lecznicze. W związku ze sporą zawartością witamin C, PP, E, K i witamin z grupy B oraz niską zawartością cukru jest polecany jako uzupełnienie diety osób cierpiących na problemy z układem pokarmowym.

Awokado znajduje zastosowanie w wielu dziedzinach i odmianach kuchni. Jest stosowany jako jeden z ważniejszych składników sushi. W Ameryce Południowej jest składnikiem lodów i napojów mlecznych. W meksyku jest głównym składnikiem wielu dań, w tym bardzo popularnej pasty guacamole. Awokado jest także powszechnie stosowane w kosmetyce, a w sieci znaleźć można wiele przepisów na maseczki do twarzy na bazie awokado pełniące funkcję odżywek i łagodzące podrażnienia skóry twarzy.

Skomentuj

Pod wpisem mamy już 20 komentarzy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 20 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Stabeuszka says:

    Niebo w gębie!

  • Monika says:

    Ja robię pastę z avocado z sokiem z cytryny, oliwą z oliwek, solą himalajską, odrobiną ksylitolu, mielonego kminku, pieprzu grubo mielonego, czosnku i odrobiny tartej gałki muszkatołowej, pycha!
    Ja również przechowuję z pestką.

  • Ania says:

    Polecam równiez z czosnkiem:P Palce lizac a do tego Jeszcze ciepłe grzaneczki z piekarnika i plaster pomidorka jak na zdjeciu wyzej. Super sniadanko:)

  • myszka says:

    Super pasta. Zjadamy całe awokado na śniadanie ( 2 osoby) nie mam takiej potrzeby odkładania pasty na pózniej. do tego 2 jajka na twardo , 1 ząbek czosnku, szczypta soli i pieprzu, odrobina soku z cytryny wszystko wymieszać i smacznego. Można palce lizać.

  • KarolinaPe says:

    Takiego przepisu potrzebowałam :-) Pastę z awokado robiłam pierwszy raz. Lubię zaczynać nowości w kuchni od najprostszej wersji. Przeczytałam już przeróżne przepisy i zrobiłam tę najprostszą. Jestem zachwycona. Bardzo fajna strona. Krótko, rzeczowo, na temat. dzięki :-)

  • claude says:

    Myślę, że najlepszym sposobem na awokado est szybkie go skonsumowanie ;) wracam do kuchni – na kolację kanapka z awokado ;P

  • Aurora says:

    Bosko, mam w domu duże dojrzałe awokado. I jajka. I ser. bez majonezu, ale i tak myślę, że będzie de lux ;)

    • myszka says:

      Jeśli dobrze i zdrowo się odżywiasz , to nie zajadaj się majonezem z sklepu . Zrób sobie domowym sposobem majonez. 1 całe ciepłe jajko, ,1 łyżka kopiasta musztardy, 1-2 łyżki cytryny, 1/2 łyżeczki soli i pieprzu, ciut cukru, 1 szkl. oleju z winogron. to wszystko zmiksować na najwyższych obrotach około 2 minuty i gotowe, Smacznie i zdrowo . Smacznego.

    • Tomek Lach says:

      Myszka dzięki za podzielenie się przepisem! :)

  • joanna says:

    Taka ciekawostka – owoc awocado przekrojony na pół nie straci koloru jeśli zostawimy w nim pestkę.

    • Tomek Lach says:

      Joanna dzięki za poradę – właśnie niedawno widziałem ten sam trick w kuchennych rewolucjach ;) – a do tej pory kolor utrzymywałem przy pomocy soku z cytryny lub limonki

  • goga says:

    Zamrażarka. Daje radę przy paście z grochu i fasoli, to awokado ma być gorsze:-)

  • Nieszka says:

    Szkoda.. myślałam, że da się wymyślić jakiś patent właśnie bez konserwantów.. 0_O

    • Tomek Lach says:

      Główny problem z dłuższym przechowywaniem pasty z awokado jest taki, że traci ona swój piękny zielony kolor i staje się szara. Na dłuższą metę nie pomoże nawet sok z cytryny czy limonki. Jeżeli jednak ktoś ma na to sposób to proszę o komentarz :-)

  • Nieszka says:

    Ciekawe czy jest jakiś sposób na dłuższe przechowywanie pasty? hmm..

    • Tomek Lach says:

      Nieszka myślę, że jedyny sposób to konserwanty i inne dodatki których nie lubimy na liście składników w kupnych produktach;)

    • olga says:

      do pasty trzeba wrzucic pestke I szczelnie przykryc pudelki folia.wtedy zacjowa swok kolor

    • olga says:

      do pasty trzeba wrzucic pestke I szczelnie przykryc pudelko folia.wtedy zachowa swoj kolor

  • Ania says:

    Polecam pastę z awokado z czosnkiem :)
    Do rozgniecionego awokado skropionego cytrynką wyciskam jeden duży ząbek czosnku, szczypta soli i gotowe!

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php