Ratatouille

Ratatouille to danie warzywne wywodzące się z kuchni francuskiej. Bardzo kolorowe i lekkie. Może służyć jako samodzielne danie jednogarnkowe lub jako dodatek do mięsa czy ryb.

Ratatouille

Fani węgierskiego leczo całkiem słusznie mogą już na pierwszy rzut oka odnaleźć pewne podobieństwa pomiędzy przepisami – choć cukinia czy bakłażan to raczej nasze polskie odstępstwo do receptury klasycznego węgierskiego dania ;-)

To co odróżnia ratatouille od leczo, to brak mięsnych dodatków i obecność ziół, co czyni je daniem godnym polecenia dla wegetarian.

Składniki ratatouille

RatatouillePodaję proporcje wystarczające na trzy-cztery porcje obiadowe.

  • dwie małe cukinie
  • jeden mały bakłażan
  • dwie nieduże papryki (mogą być różnokolorowe)
  • kilka pomidorów
  • jedna mała cebula
  • trzy ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek – kilka łyżek
  • tymianek i mieszanka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie ratatouille

  1. Wszystkie warzywa pokrój w niezbyt dużą kostkę. Pomidory najlepiej wcześniej sparzyć i obrać ze skóry, a następnie pozbawić gniazd nasiennych. Opcjonalnie możesz obrać ze skóry również cukinię i bakłażana. Ja lubię je ze skórą.

    Ratatouille

  2. W garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę i podsmaż po kolei warzywa zaczynając od najtwardszego. Najpierw w garnku ląduje papryka.

    Ratatouille

  3. Po kilku minutach dodaj cebulę i czosnek.

    Ratatouille

  4. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj cukinię, pomidory i bakłażana. W tym samym momencie dodaj też przyprawy, czyli dwie łyżki ziół prowansalskich i łyżeczkę tymianku, a także sól i pieprz.

    Ratatouille

  5. Wymieszaj wszystko dokładnie, przykryj garnek i duś ratatoullie na wolnym ogniu przez 15-20 minut do czasu aż wszystkie warzywa będą miękkie. W razie potrzeby doprawiaj w trakcie aż do uzyskania pożądanego smaku.

    Ratatouille

    Staraj się nie dopuścić do tego, aby warzywa się rozleciały – najlepsze są leciutko twardawe i chrupiące.

przygotowania: 10 minut
czas wykonania: 25 minut
czas potrzebny: 35 minut
ilość porcji: 4
kuchnia francuska
Obiad

Bon appétit!

Ratatouille najczęściej podaję bez dodatków jako danie jednogarnkowe. Jako dodatek dobrze pasuje do niego np. chrupiąca bagietka, ale świetnie sprawdzi się też biały ryż. Samo ratatouille bardzo dobrze uzupełni w formie dodatku pieczone mięso lub rybę.

Ratatouille

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 5 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php