Pappardelle ze szpinakiem i pomidorami

W środku tygodnia często nachodzi mnie ochota na coś bardzo bardzo dobrego. Sęk w tym, żeby przygotowanie całego obiadu nie zajęło więcej czasu, niż ugotowanie makaronu lub ryżu.

papardelle-makaron-ze-szpinakiem

Wystarczą dwa-trzy dobrej jakości składniki i w 10 minut na stole może pojawić się tak zjawiskowe danie przygotowane od podstaw ze świeżych produktów.

Składniki

Proporcje dla dwóch osób

  • porcja makaronu pappardelle (ok. 250 g) – ja użyłem świeżego, ale możesz spokojnie użyć suchego – świeży krótko się gotuje i to jest jego dodatkowa przewaga, szczególnie w środku tygodnia
  • świeży szpinak – ok. 200 g
  • pomidorki koktajlowe – ok. 10 sztuk
  • oliwa z oliwek – 4 łyżki
  • starty parmezan
  • łyżeczka soku z cytryny
  • suszone zioła – np. oregano lub bazylia
  • sól i pieprz do smaku

papardelle-makaron-ze-szpinakiem-pomidory

Przygotowanie

1. Warzywa dokładnie umyłem pod bieżącą wodą

2. Na suchą i gorącą patelnię wrzuciłem pokrojone w ćwiartki pomidorki – dzięki temu lekko się zgrilowały przez minutę-dwie.

3 W tym samym czasie makaron nastawiłem do gotowania zgodnie z instrukcjami z opakowania (świeży gotował się 3 minuty)

4. Następnie na patelnię wrzuciłem liście szpinaku, sól i pieprz, dwie szczypty oregano i sok z cytryny, i całość poddusiłem na niewielkim ogniu przez ok 2 minuty – tak aby szpinak zrobił się miękki, a pomidory nie rozleciały się.

 

makaron pappardelle ze szpinakiem

5. Ugotowany i odcedzony makaron wrzuciłem na patelnię z warzywami, zwiększyłem ogień do maksymalnej mocy i podsmażałem przez około minutę. W międzyczasie dodałem do makaronu oliwę z oliwek.

6. Prosto z patelni makaron rozdzieliłem do głębszych talerzy i dość obficie posypałem parmezanem.

papardelle-makaron-ze-szpinakiem

Ciężko mi sobie wyobrazić lepszy, szybki obiad w środku tygodnia :-)

Nie przegap :-)

Zarejestruj się aby dwa razy w miesiącu otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach, artykułach i konkursach z nagrodami. Nie ujawnię nikomu Twojego adresu!

Ilość komentarzy: 9 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  • przemo292929 pisze:

    tu zas przedstawiam przepis na brazylijskie hod-dogi oto on—-> Idea ciepłej parówki podanej w bułce podanej z musztardą była strzałem w dziesiątkę. Nie do końca wiadomo kto był odkrywcą tego prostego dania, wiadomo jednak, że frankfurterki wykorzystywane w hot-dogach znane były w Niemczech już w XV wieku. Sam hot-dog w obecnej formie pojawił się podobno po raz pierwszy w Nowym Jorku w latach 60tych XIX wieku . Jednak to nie o tych nowojorskich będzie dziś mowa. Zapraszam na odrobinę bardziej aromatyczną i warzywną wersję pochodzącą z Brazylii. – serwowaną tradycyjnie podczas przyjęć urodzinowych. Chwila pracy i pyszna przekąska gotowa! Przepis oryginalny pochodzi z tej strony.
    Składniki (na 4 sztuki):
    4 frankfurterki
    4 bułki do hot dogów
    2 pomidory
    1 cebula
    1 czerwona papryka
    odrobina wody
    pieprz i sól do smaku

    Pomidory myjemy i siekamy w kostkę, podobnie postępujemy z cebulą  i papryką. Rozgrzewamy patelnię, zrumieniamy na niej cebulę po czym dodajemy pomidory i paprykę. Podsmażamy całość przez około 5 minut po czym zalewamy warzywa odrobiną wody tak aby przykryć warzywa. Gotujemy całość jeszcze około 5 minut i wrzucamy frankfurterki. Podgrzewamy całość 5-8 minut, po czym ciepłe bułki do hot-dogów nadziewamy kiełbaską z odrobiną warzyw. Podajemy ciepłe.

  • Agata pisze:

    Pierwszy raz dziś zajrzałam na Twoją stronę (wybacz tak obcesowe przejście na „Ty”, ale po co te ceregiele) i nie mogę wyjść z podziwu. Kulinarna noga ze mnie, potrafię nawet kotlety schabowe schrzanić, ale mam nadzieję, że z Twoimi radami, instrukcjami krok po kroku, uda mi się wreszcie przerwać złą passę w gotowaniu. Moi domownicy zawsze drżą, gdy gotuję obiad. Teraz będą im ślinki ciekły, tak jak i mnie przed komputerem w tej chwili ;-)
    Na pewno będę stałym gościem.

  • magdam pisze:

    to prawda, a ja nie chwaląc się potrafię go dobrze przyrządzić. moi goście zawsze są zadowoleni. hmm może by tak naleśniki ze szpinakiem :-) pozdrawiam

  • magdam pisze:

    najlepszą recenzją potrawy niech będzie reakcja mojego męża, który nie lubi szpinaku. w połowie swojej porcji zaglądał w stronę kuchni pytając czy jest jeszcze:-)

    • Tomek Lach pisze:

      Ludzie którzy nie lubią szpinaku, po prostu nie jedli go jeszcze odpowiednio przygotowanego ;) Moim zdaniem szpinak to jest coś, czego nie da się nie lubić :)

  • Magda pisze:

    Takie proste danie, a pyszne i zdrowe. Lubię przygotowywać takie błyskawiczne dania z makaronu z tego co akurat się znajdzie w lodówce. To tak, jak z sałatkami :)

  • magdam pisze:

    no i znowu ślinotok. przed chwilą zjadłam obiad a już głodna jestem, szkoda że szpinaku nie mam ale jutro to jem. Dzięki :-)

  • single.php > (default)

    Blog wykorzystuje smaczniutkie pliki cookies. Informacje o ich wykorzystaniu na tej stronie znajdziesz w polityce prywatności. Możesz włączyć/wyłączyć obsługę cookies w swojej przeglądarce. Blog wykorzystuje cookies. Można je wyłączyć w przeglądarce.