zajadam.pl

Kapuśniak

Kapuśniak

Zupy są stałym elementem mojego codziennego menu. Często zmieniają się sezonowo. Wraz z nadchodząca jesienią wybieram zupy gęste i rozgrzewające. Tym razem przyszła pora na pyszny, aromatyczny kapuśniak.

Kapuśniak z kiszonej kapusty to smaczna i sycąca zupa. Najczęściej robi się go na wywarze z wędzonego boczku lub z żeberek. Podawany jest z ziemniakami lub chlebem.

Składniki

  • 400 g kapusty kiszonej
  • 500 g żeberek wieprzowych
  • 300 g karczku wieprzowego
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 2 listki laurowe
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • ziarna pieprzu

Kapuśniak

Wykonanie

  1. Pokrój żeberka i karczek w paski. Następnie wrzuć je do dużego garnka i zalej 2 l zimnej wody. Gdy mięso się zagotuje dodaj liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu.

  2. Obierz włoszczyznę. Marchew, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Gdy mięso będzie już miękkie do garnka dorzuć starte warzywa. Gotuj około 10 minut.

  3. Do wywaru dodaj pokrojoną w krótsze wstęgi kapustę (jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, możesz odcisnąć ją nieco z wody).

  4. Obierz i pokrój w kostkę ziemniaki i ugotuj je w oddzielnym garnku. Następnie dodaj je do kapuśniaku.

  5. Dopraw solą do smaku oraz dodaj odrobinę słodkiej papryki w proszku. Pod koniec gotowania spróbuj, czy kapuśniak nie jest za kwaśny. Możesz dodać odrobinę cukru. Całość gotuj około 40 minut.

Kapuśniak

Skomentuj Pod wpisem mamy już 6 komentarzy!

oceny: 2, śr. ocena: 5

5

Ilość komentarzy: 6 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. A ja robię dziś zupę kapuśniak „parzy brodę” ;-) wg Pana przepisu. Tylko kapustę kiszoną zamieniłam na młodą świeżą z ogródka :-)
    Ps. Super blog! Przepisy Pana są rewelacyjne!!!
    Każdy może nauczyć się dzięki Panu gotować!! ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

  2. Kapuśniak marzenie!!! Poprostu przepyszny Ja jeszcze podsmażyłam pokrojony wędzony boczek i dodałam dla smaku, tylko bez wysmażonego tłuszczu. Polecam każdemu ten prosty dobry przepis

  3. Do kapuśniaku warto dodać wędzoną kośc lub wędzone żeberka :) Nieduzo.. tak tylko dla odrobiny smaku i zapachu :) A kapustę przed wrzuceniem jej do wywaru można poddusić kilka minut (tak żeby zmiękła) na przysmazonej na patelni cebulce, zdecydowanie wzmacnia to jej aromat w zupie :)

Czego szukasz?

css.php