oceny: 1, śr. ocena: 5
5

Kiedy nadchodzą chłodniejsze dni coraz częściej sięgam po przepisy na rozgrzewające zupy. Najlepiej jeśli taka jesienna zupa jest gęsta, kremowa i bardzo aromatyczna.

Na rozpoczęcie jesienno-zimowego sezonu wybrałam zupę gruszkową z imbirem. Gruszka nadaje zupie słodyczy, imbir doskonale podkręca jej smak, a dodając tymianku – uzyskasz ziołowe dopełnienie. Zupę podaję z chrupiącymi chipsami z gruszki, które przygotowuję wcześniej.

Czas przygotowania:

Ugotowanie zupy gruszkowej według podanego przepisu powinno zająć ok. 40 minut.

Składniki

Poniższe składniki wystarczą na przygotowanie 4 porcji zupy.

  • 3 gruszki + 1 gruszka do przygotowania chipsów
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 1 mały seler (ok. 200 g)
  • 1 cebula
  • mały kawałek świeżego imbiru (około 1 cm)
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 50 ml przegotowanej, zimnej wody
  • sok z połowy cytryny
  • sól do smaku
  • opcjonalnie: kilka gałązek świeżego tymianku

Zupa gruszkowa

Wykonanie

  1. Zanim przystąpisz do gotowania zupy, przygotuj chipsy z gruszki, z którymi możesz podać potrawę. Do wody dodaj sok z cytryny. Plastry owoców namocz w wodzie, odsącz z jej nadmiaru, a następnie ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

  2. Chipsy piecz w piekarniku nagrzanym do 110 stopni przez około 2 godziny (po godzinie przełóż gruszki na drugą stronę).

  3. Po upieczeniu pozostaw gruszki do przestudzenia, wtedy nabiorą chrupkości.

  4. Teraz przejdź do przygotowania zupy. Do garnka wlej oliwę z oliwek, rozgrzej i zeszklij na niej posiekaną cebulę przez około 3-4 minuty.

  5. Dodaj pokrojony seler oraz imbir i podsmaż jeszcze przez następne 5 minut.

  6. Do garnka wlej bulion warzywny, dodaj obrane i pokrojone w większą kostkę gruszki. Gotuj przez około 20 minut aż owoce staną się miękkie.

  7. Całość zmiksuj przy pomocy blendera, aby uzyskać zupę o gładkiej, kremowej konsystencji. Dopraw solą do smaku, możesz dodać także listki tymianku.

Zupa gruszkowa z imbirem