oceny: 14, śr. ocena: 5
5

Tradycyjny przepis na rybę po grecku zakłada użycie dorsza lub podobnej białej ryby. Dziś proponuję Ci złamanie zasad, ale nie martw się, jak zwykle będzie pysznie! :)

Dodatkowym smaczkiem niech będzie fakt, że świeżą porcję ryby użytą w tym przepisie zamówiłem przez internet. Tak, zgadza się. Świeża ryba kupiona online.

Do wypróbowania swoich produktów zaprosił mnie bowiem sklep internetowy DobreRyby.pl, w którym codziennie jest możliwość zamówienia odłowionych tego samego dnia ryb. O tym jak to możliwe, napiszę jeszcze na końcu wpisu, a teraz wróćmy do tego co najlepsze, czyli przepisu.

Składniki

W przepisie podaję proporcje składników, które wystarczą na minimum cztery solidne porcje, lub na 6-8 porcji wigilijnych, gdzie będzie to zapewne jedno z 12 dań.

Karp op grecku

  • 1 kg filetów z karpia
  • 600 g marchewki
  • 200 g pietruszki
  • 200 g selera
  • 3-4 cebule
  • ok. 8 łyżek koncentratu pomidorowego
  • olej roślinny do smażenia
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 jajka i bułka tarta do panierowania

Wykonanie

  1. Filety z karpia dokładnie oczyść, usuń duże ości i pokrój na nieduże prostokątne kawałki.

    Karp op grecku

  2. Cebulę pokrój w cienkie piórka i podsmażaj na oleju roślinnym, na średnim ogniu do czasu, aż pięknie się zbrązowi. Może to zająć nawet 20 minut.

  3. W czasie smażenia cebuli pozostałe warzywa zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a nastepnie dodaj do usmażonej złoto-brązowy kolor cebuli. Dodaj koncentrat pomidorowy, posól i popieprz do smaku, i podsmażaj przez kilka minut. Następnie dolej wodę, przykryj garnek przykrywką i duś przez ok. 15 minut aż warzywa zmiękną.

  4. W międzyczasie możesz zająć się smażeniem ryby. Każdy kawałek karpia oprósz solą, następnie maczaj w rozbełtanym jajku i obtaczaj w bułce tartej.

    Karp op grecku

  5. Wszystkie porcje ryby usmaż na oleju na złoty kolor.

  6. Po zdjęciu pokrywki z garnka z warzywami podsmażaj je jeszcze kilka-kilkanaście minut na wolnym ogniu, do czasu aż cały płyn wyparuje i uzyskasz gęstą i niezbyt wilgotną masę warzywną. Co ważne, warzywa powinny mieć wyraźnie pieprzny smak – tylko wtedy całe danie będzie miało odpowiedni, wyraźny charakter.

  7. Rybę podawaj na gorąco lub na zimno. Na każdy kawałek nakładaj po porcji warzyw (ilość wedle uznania).

przygotowania: 20 minut
czas wykonania: 40 minut
czas potrzebny: 60 minut
ilość porcji: 4
kuchnia polska
Potrawy wigilijne

Przepis ten jest świetną inspiracją na nadchodzące święta Bożego Narodzenia. Niewielkie porcje ryby bardzo ułatwią jej podanie na wigilijny stół, będzie bardziej estetycznie i schludnie niż w przypadku użycia jednego duuużego kawałka mięsa.

Karp op grecku

Świeża ryba z internetu

Tak jak wspominałem na początku, świeże filety z karpia użyte w przepisie dotarły mnie kurierem. Rybę zamówiłem w sklepie internetowym DobreRyby.pl, w którym na bieżąco podawana jest informacja ile godzin zostało do najbliższego odłowu. Dzięki temu każdy klient widzi, o której godzinie zamówiona przez niego ryba opuści staw i będzie przygotowana do wysyłki.

Pomimo tego, że regularnie robię zakupy spożywcze przez internet, zamówienie świeżej ryby online było do tej pory dla mnie po prostu abstrakcją. Ma się jednak w głowie takie uklepane skojarzenia, że świeże mięso czy ryby będą niemożliwe do przewiezienia z jednej strony kraju na drugą, że kurier nie przewozi świeżego jedzenia itp.

Jak się okazuje jest wręcz odwrotnie. Ryba odłowiona w przepięknych Borach Tucholskich, jednym z najczystszych rejonów Polski, dostarczana jest przez firmę kurierską w czasie mniej więcej jednej doby od opuszczenia stawu. Po drodze trafia oczywiście do przetwórni należącej do gospodarstwa, jest bardzo dobrze pakowana i dopiero wtedy trafia w ręce kuriera.

Ja sam byłem bardzo ciekaw, jak wygląda wysyłka i pakowanie świeżej ryby. Możesz zobaczyć paczkę, która do mnie dotarła na poniższych zdjęciach. Filety zapakowane są w hermetycznym opakowaniu chroniącym przed dostępem powietrza i przed wydostawaniem się na zewnątrz zapachów. Następnie z wszystkich stron ryba obłożona jest zafoliowanym lodem i folią bąbelkową. To wszystko trafia w końcu do paczki „termosu” i jest przewożone przez profesjonalną firmę kurierską w temperaturze maksymalnie 4 st. Celsjusza.

Sklep DobreRyby.pl
Internetowy sklep ze świeżymi rybami
Internetowy sklep ze świeżymi rybami
Internetowy sklep ze świeżymi rybami

Dodam jeszcze, że filety karpia, które zamówiłem, były tak pyszne, że moja żona Alicja w trakcie konsumowania dania widocznego na zdjęciach stwierdziła, że jest to najlepsza ryba jaką w życiu jadła, porównywalna do tego czego próbowała goszcząc w okolicy sławnych stawów milickich, a także do łososia, którego jedliśmy w Norwegii. Ja też podzielam jej zdanie co do jakości i dobrego smaku zamówionego przez nas karpia :)

Nagrody w konkursie

Konkurs

A teraz przedświąteczna niespodzianka. Dla wszystkich czytelników bloga sklep DobreRyby.pl ufundował trzy znakomite książki Jamie Oliver’a. Możesz zdobyć jedną z nich odpowiadając na dwa proste pytania, liczy się zarówno poprawna odpowiedź na pytanie numer jeden, jak i kreatywne podejście do odpowiedzi na pytanie numer dwa:

  1. Jak nazywa się gospodarstwo dostarczające ryby do opisywanego sklepu? (podpowiedź: odpowiedzi szukaj na www.dobreryby.pl)
  2. Jaka jest Twoim zdaniem najlepsza wigilijna potrawa z karpia?

Odpowiedzi możesz udzielić w komentarzu pod tym wpisem. Na konkursowe komentarze czekam do środy (17.12.2014) do końca dnia. Regulamin konkursu znajdziesz pod tym linkiem.

Powodzenia i smacznej rybki! :)