Prosta sałatka, która doskonale sprawdzi się na śniadanie czy lunch do pracy. Brokuły, kalafior, kukurydza, jajka, kapary i cebula, a całość skropiona sosem jogurtowym.

Pyszną sałatkę przygotujesz nawet z najprostszych składników dostępnych w każdym osiedlowym sklepie. Tajemnicą jest tylko odpowiednie ich skomponowanie i podanie.

A jeżeli szukasz więcej inspiracji na przygotowanie czegoś super smacznego to właśnie tutaj znajdziesz pomysły na połączenie warzyw i owoców z przeróżnymi dodatkami.

Składniki

  • 1/2 brokuła
  • 1/2 kalafiora
  • 1 kolba ugotowanej kukurydzy
  • 3 jajka
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki kaparów
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie

  1. Brokuły i kalafior ugotuj na parze tak, aby warzywa były lekko miękkie ale jeszcze chrupiące.

  2. Ugotowaną kukurydzę obierz z ziaren przy pomocy noża.

  3. Jajka ugotuj na półtwardo, pokrój na ćwiartki.

  4. Cebulę obierz i pokrój w małą kostkę.

  5. Jogurt wymieszaj z majonezem i dopraw do smaku solą i pieprzem.

  6. Ugotowane warzywa i pokrojone jajko ułóż na dużym talerzu lub w półmisku, dodaj posiekaną cebulę i kapary. Całość polej sosem jogurtowym.