Czekoladowy budyń jaglany to kolejny pomysł na wykorzystanie super zdrowej odmiany kaszy w mojej kuchni. Przygotowanie jaglanego przysmaku jest bardzo proste. Sprowadza się do zmiksowania ugotowanej na mleku kaszy z pozostałymi składnikami – gorzką czekoladą, daktylami i bananem.

Budyń czekoladowy podałam z podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi oraz pestkami granatu. Płatki migdałów dodały chrupkości, a dorzucając czerwone pestki zyskałam lekko kwaskową nutę przełamującą słodycz.

Czas przygotowania:

20 minut

Składniki

  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka dowolnego mleka
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 5 daktyli
  • 1 banan
  • 2 łyżeczki kakao
  • szczypta soli
  • do podania – 2 łyżki płatków migdałowych, uprażonych na suchej patelni, 2 łyżki pestek granatu

Budyń jaglany

Przygotowanie

  1. Kaszę jaglaną opłucz, kilkakrotnie zmieniając wodę, aż będzie klarowna. Wsyp ją do niewielkiego garnka, dodaj szczyptę soli i zalej wodą oraz mlekiem.

  2. Gotuj na małym ogniu do czasu, aż kasza będzie miękka – ok. 15 minut.

  3. Pod koniec gotowania dodaj połamaną na mniejsze kawałki czekoladę oraz kakao. Mieszaj, aż czekolada się rozpuści.

  4. Garnek zestaw z ognia i dodaj daktyle oraz plasterki banana.

  5. Wszystkie składniki zmiksuj przy pomocy blendera na gładki, aksamitny krem. Jeśli jest za gęsty dodaj więcej mleka i ponownie zmiksuj.

  6. Ciepły budyń umieść w szklankach i podawaj udekorowany płatkami migdałów i pestkami granatu.

Budyń jaglany

Porcja takiego domowego budyniu zapewnia sporą dawkę energii. Polecam go każdemu, kto ma ochotę na zdrowe, słodkie i sycące śniadanie. Przepis równie dobrze sprawdzi się na deser.